Komentara: 0
Pregleda: 2349
Foto

Održana 2. Međunarodna konferencija o nastavi fizike i srodnih nauka

17.10.2019. u 17:05h
Izvor: TV Subotica
Međunarodna konferencija o nastavi fizike i srodnih nauka, održana je danas u Velikoj većnici Gradske kuće. Brojni učesnici i predavači iz Srbije i regiona, okupili su se kako bi razmenili iskustva iz prakse, a sve u cilju unapređenja znanja prosvetnih radnika i povećanja efikasnosti u održavanju nastave iz prirodnih nauka.
Održana 2. Međunarodna konferencija o nastavi fizike i srodnih nauka

I ove godine, Subotica je domaćin konferencije na kojoj preko stotinu učesnika iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Mađarske, Italije i Poljske nastoje da prikažu, razmene i saznaju nove metode koje će primeniti u vaspitno-obrazovnom procesu.

- Želimo da naši učenici u Srbiji i okolini steknu najbolja znanja iz fizike, to su temeljna znanja koja će im pomoći ne samo ako se time budu bavili, nego i bilo čime da se bave, znanje iz fizike, logika u fizici, matematička osnova fizike, sve su to korisna sredstva za rešavanje drugih životnih pitanja - rekao je dr Antun Marki, kopredsednik organizacionog odbora.

Ukoliko se povuče paralela sa okolnim zemljama, Srbija nije na zadovoljavajućem nivou kada je u pitanju izvođenje nastave iz fizike, biologije, hemije i sličnih predmeta.

- Nismo zadovoljni, jer vidite kakav je odnos dece prema fizici. Oni to doživljavaju kao nešto teško, a mi bismo voleli da oni to dožive kao nešto što je zanimljivo. Da bismo to unapredili, moramo da unapredimo način na koji se prezentuje fizika, odnosno kako je predstaviti, a da bude što zanimljivija - kazao je dr Branislav Obradović, profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Održana 2. Međunarodna konferencija o nastavi fizike i srodnih nauka

Jedan od predavača na konferenciji, Gorazd Planinšić, profesor Fakulteta za matematiku i fiziku Univerziteta u Ljubljani, objašnjava da su Srbija i Slovenija pre skoro deceniju bile na vrlo sličnom nivou po pitanju sprovođenja nastave, ali da je u zemlji iz koje dolazi došlo do značajnog pomaka baš u ovim segmentima obrazovanja.

- Na onome na čemu danas moramo da radimo, pogotovo na području naučnih predmeta, jeste kako da naučimo i damo priliku studentima da razmišljaju kao fizičari, biolozi, hemičari. Ne samo da im prenosimo znanje, nego da stvaramo mogućnosti i aktivnosti u kojima oni mogu sami da steknu to znanje. Nekima se to čini iluzorno, kako će oni za četiri godine sami da nauče ono za šta nam je bilo potrebno 400 godina, ali ako naučno radite na kreiranju nastave i materijala, na taj način se mogu postići rezultati. U tom pravcu mi kreiramo naš program i mislim da bi to bilo dobro i za sve druge - poručio je Planinšić.

Međunarodnu konferenciju o nastavi fizike i srodnih nauka, koja se održala po drugi put, organizovalo je Društvo fizičara Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i brojnim fakultetima.

Izvor: TV Subotica
Međunarodna konferencija o nastavi fizike i srodnih nauka Međunarodna konferencija o nastavi fizike i srodnih nauka Međunarodna konferencija o nastavi fizike i srodnih nauka Međunarodna konferencija o nastavi fizike i srodnih nauka Međunarodna konferencija o nastavi fizike i srodnih nauka Međunarodna konferencija o nastavi fizike i srodnih nauka Međunarodna konferencija o nastavi fizike i srodnih nauka Međunarodna konferencija o nastavi fizike i srodnih nauka
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2349
Povezane teme

stručna konferencija

fizika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.