Komentara: 1
Pregleda: 3201
Video
Foto

Održan Zimski festival tradicija

04.12.2017. u 13:35h
Izvor: TV Subotica
Zimski festival tradicija, šesti po redu, održan je protekle subote na platou ispred Male gostione na Paliću.
Održan Zimski festival tradicija

Ferenc Kovač svake godine učestvuje na Festivalu, a jedne je čak i osvojio prvo mesto u pečenju čvaraka. Tajnu zanata naučio je od oca, sa kojim je od detinjstva, uoči 29. novembra, pravio svinjokolj.

- Tajna je u tome da čvarci moraju biti isečeni tako da su iste veličine. Ne sme čvarak da bude drugačije veličine, jer će se jedan pre ispeći, dok će drugi kasnije. Bitno je da ne izgori, već da se lepo ispeče. To je suština, a ostalo ne bih rekao jer onda će svi znati - nasmejao se Kovač.

Ove godine, snage je odmerila 21 takmičarska ekipa, od kojih je jedna ekipa bila iz Mađarske i jedna iz Kupusine.

- Veoma je lepo što je 21 ekipa bila voljna da dođe i pokaže kako se peku domaći čvarci. Mi kao firma isto pečemo i prodajemo čvarke sugrađanima, a doneli smo i lepu domaću robu, odnosno švargle, hurke i paštete. Sve što je prirodno i domaće proizvodnje, to nudimo posetiocima - rekao je Norbert Engi, organizator manifestacije.

Održan Zimski festival tradicija

Osim što su mogli da probaju sveže čvarke, posetioci su imali priliku da kupe ručno rađene lokalne proizvode. Koliko je važno negovati stare običaje, tradiciju ali i zajedništvo, istakla je zamenica gradonačelnika Timea Horvat.

- Veoma je važno za grad Suboticu da se vratimo starim običajima i da negujemo stare običaje i tradiciju. Kako proslavljamo već šestu godinu u takmičenju pečenja čvaraka, to potvrđuje da smo od toga napravili tradiciju i izuzetno mi je drago što se svake godine sve veći broj takmičarskih ekipa pojavljuje i da su nam stigli gosti iz Mađarske i Kupusine. Mislim da zajednicu treba da sačuvamo, da gradimo zajedništvo i da sebi omogućimo ovakve dane kao što je ovaj današnji, da uz čvarke probamo i neke domaće proizvode i pogledamo izložbu lokalnih proizvoda i rukotvorima. Građani Subotice to zaslužuju, a zaslužujemo i mi koji smo učesnici ovakvih manifestacija - istakla je Horvat. 

Zimski festival tradicija organizovali su Ludaspuszta i mesara "Noge".

Izvor: TV Subotica
Zimski festival tradicija Zimski festival tradicija Zimski festival tradicija Zimski festival tradicija Zimski festival tradicija Zimski festival tradicija Zimski festival tradicija Zimski festival tradicija
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 3201
Povezane teme

palić

timea horvat

zimski festival tradicija

čvarkijada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.