Komentara: 3
Pregleda: 1178
Foto

Održan trening za predstavnike nacionalnih saveta

26.04.2023. u 11:06h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće održan je trening za predstavnike saveta nacionalnih manjina, na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta. Skupu koji realizuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, uz podršku nemačkog GIZ-a i Evropskog centra za manjinska pitanja, prisustvovali su predstavnici nacionalnih saveta mađarske, hrvatske, bunjevačke, rusinske, crnogorske, nemačke, poljske i ukrajinske nacionalne manjine.
Održan trening za predstavnike nacionalnih saveta

Cilj treninga je da se predstavniima nacionalnih saveta omogući unapređenje svakodnevnog funkcionisanja  tako što će im biti pružena praktična znanja za obavljanje radnih zadataka i razumevanje finansijskih propisa.

- Ovo je prvi od tri planirana treninga koji će se odvijati u dva smera. Prvi je da resorno ministarstvo i kolege iz GIZ-a daju osnovne informacije o funkcionisanju nacionalnih saveta gde će oni videti kako se to može menadžerski sprovoditi, a sa druge strane kako se može finansijski voditi nacionalni savet. Drugi cilj je da od nacionalih saveta dobijemo informacije šta su njihove potrebe i želje, kako možemo da unapredimo njihovo dalje delovanje – objasnio je Marin Piuković, savetnik ministra za ljudska i manjinska prava.

Održan trening za predstavnike nacionalnih savetaOstvarivanje i jača zaštita  prava nacionalnih manjina jedan je od ključnih uslova za priključivanje Srbije Evropskoj uniji, podsećaju iz Evropskog centra za manjinska prava.

- Podržavamo pripadnike nacionalnih manjina ali i proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji . Kroz projekat osnažujemo ostvarivanje uslova kroz Akcioni plan za nacionalne manjine , naročito iz Poglavlja 23.  Svesni smo snage i dobrih strana u sistemu zaštite nacionalnih manjina, ali ima još uvek prostora za unapređenje – smatra Ljubica Đorđević u ime Evropskog centra za manjinska prava.

Održan trening za predstavnike nacionalnih saveta

Trening se realizuje u sklopu projektnih aktivnosti „Podrška jačanju vladavine prava u Srbiji“, a finansiraju ga Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju.

- Naša podrška nije samo u orgnizaciji, već pružamo i ekspresnu podršku za poboljšanje položaja nacionalnih manjina, u sklopu ostvarivanja drugih prava – dodaje Nikola Ružičić u ime GIZ-a.

Održan trening za predstavnike nacionalnih saveta

Informacije koje su dobili su bile itekako korisne za predstavnike nacionalnih saveta.

- Uvek smo otvoreni za saradnju i rado se odazivamo treninzima i obukama koje se organizuju. Saradnja sa resornim minsitarstvom je dobra,a ove godine je čak povećan budžet za funkcionisanje HNV – ističe Karolina Bašić iz Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Održan trening za predstavnike nacionalnih saveta

Izvor: Subotica.com
Trening za Nacionalne savete na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta Trening za Nacionalne savete na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta Trening za Nacionalne savete na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta Trening za Nacionalne savete na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta Trening za Nacionalne savete na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta Trening za Nacionalne savete na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta Trening za Nacionalne savete na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta Trening za Nacionalne savete na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 dana
Komentara: 3
Pregleda: 1178
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.