Komentara: 2
Pregleda: 3087

Održan skup posvećen energetskoj efikasnosti

05.03.2021. u 16:36h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće danas je, povodom Međunarodnog dana energetske efikasnosti, održana konferencija u okviru projekta „Energy efficient public power“ koji je deo Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije.
Održan skup posvećen energetskoj efikasnosti

Partneri na ovom  projektu su Opština Satnica Đakovačka i Grad Subotica, a on je zasnovan na uspostavljanju energetski efikasnih javnih zgrada kroz primenu elektrana na obnovljive izvore energije kao primer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike.

Ukupan budžet projekta je 1.420.000 evra, od toga je za partnere iz Hrvatske namenjeno 693.000 evra, a za naš grad 727.000 evra.  Zahvaljujući tome uradiće se energetska sanacija OŠ „Matko Vuković” i Osnovne i srednje škole “Žarko Zrenjanin” u vrednosti od nešto više od 150.000 evra. Takođe,  na devet objekata javne namene u Subotici biće postavljeni, solarni paneli, a to su  TŠ „Ivan Sarić“, Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka”, PU „Naša radost”, Nova opština, Otvoreni univerzitet, Osnovna i srednja škola „Žarko Zrenjanin”, bazen „Prozivka”, Politehnička škola i OŠ „Sonja Marinković”.

Održan skup posvećen energetskoj efikasnosti- Projekat koji realizujemo sa Opštinom Satnica Đakovačka je od velikog značaja za naš grad. Drago mi je što se, i pored otežanih uslova rada u svim oblastima društva kao posledica pandemije izazvane virusom Covid 19, ovakvi projekti ipak realizuju, jer su usmereni na budućnost kroz podizanje svesti o važnosti zaštite životne sredine i korišćenja potencijala energetske efikasnosti i solarnih elektrana odnosno obnovljivih izvora energije - naglasio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća za oblast privrede. - Sada, možda više nego ikada, kada nas priroda podseća da moramo živetu u skladu sa njom i voditi brigu o sredini u kojoj živimo, i životnoj sredini i društvenoj sredini, važno je biti svestan svih izazova današnjice i nalaziti odgovore na pitanja savremenog društva. Današnji problemi se ne mogu rešavati jučerašnjim metodama i mi kao društvo moramo iznalaziti nove metode za njihovo rešavanje, a to se može jedino posvećenošću i sinergijom upravo kroz ovakve oblike saradnje sa našim partnerima.

Kako je objasnila Božidarka Golubović, menadžerka ovog projekta, on je zasnovan  na uspostavljanju energetski efikasnih javnih zgrada kroz primenu elektrana na obnovljive izvore energije kao primer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike.

Održan skup posvećen energetskoj efikasnosti

- U okviru ovog projekta Grad Subotica i opština Satnica Đakovačka žele da izgrade solarne sisteme, solarne elektrane na javnim ustanovama –0,45 MW i mreže energetski efikasne javne rasvete. Ovo će podići svest o važnosti zaštite životne sredine i potencijala za korišćenje energetske efikasnosti i solarnih elektrana - objasnila je Božidarka Golubović. - U Osnovnoj i srednjoj školi „Žarko Zrenjanin“  završeni su radovi na zameni prozora i vrata čime se povećala energetsku efikasnost same zgrade. Radovi na školi 'Matko Vuković' se privode kraju, čime će ova zgrada koja je stara više od jednog veka zasijati drugim sjajem a decenijski problem starih prozora napokon će biti rešen a ukupni troškovi energije biti smanjeni. S obzirom da je ova škola i naše kulturno blago, prilikom izvođenja radova vodili smo se uslovima koje je propisao Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 3087
Povezane teme

energetska efikasnost

srđan samardžić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.