Komentara: 3
Pregleda: 1992

Održan seminar "Subotica – evropski grad interkulturalnosti"

17.04.2018. u 15:38h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće danas je održan seminar pod nazivom "Subotica – evropski grad interkulturalnosti", na kom su predstavnici Saveta Evrope, članice mreže, lokalne samouprave i civilnog društva razgovarali o mogućnostima razvijanja aktivnosti našeg grada u okviru ovog programa.
Održan seminar "Subotica – evropski grad interkulturalnosti"

Seminar "Subotica – evropski grad interkulturalnosti" organizovan je radi upoznavanja sa funkcionisanjem evropske mreže gradova, čiji je jedan od osnivača i naš grad, a koja danas broji preko 100 evropskih gradova iz većine država članica Saveta Evrope. Irena Guidikova, programska direktorka Sektora za kulturu Saveta Evrope, kaže da mreža koristi brojne mogućnosti finansijskih instrumenata podrške Evropske unije, pre svega u oblasti kulture, lokalnog inkluzivnog i održivog razvoja. 

- Danas smo ovde kako bismo razgovarali sa predstavnicima lokalne vlasti, aktivistima i civilnim organizacijama o tome kako Subotica može da uči od drugih gradova, kako bi ostvarila svoje evropske ciljeve i povećala svest o različitosti svojih građana, na polju jezika, nacionalne pripadnosti i religije, a sve u cilju poboljšanja ekonomske saradnje sa drugim državama i pružanja bolje budućnosti svojim građanima iz oblasti kulture, kulturnog razvoja, obrazovanja i drugih - rekla je Guidikova.

Održan seminar "Subotica – evropski grad interkulturalnosti"

Osim umrežavanja Subotice sa gradovima Evropske unije, na seminaru je bilo reči i o tome na koji način kulturne organizacije i institucije iz našeg grada mogu aplicirati na projekte iz oblasti unapređivanja kulturnih sadržaja i kulturnog života kod fondova Evropske unije.

- Kada je u pitanju umrežavanje gradova, postoji nekoliko prednosti kao što je saradnja 10 gradova iz 10 različitih zemalja, pre svega u oblastima kulture u lokalnim zajednicama, učešću građana i zadovoljavanju osnovnih kulturnih sadržaja za mlade, kao i edukativnih sadržaja i jačanja kapaciteta lokalnih institucija za pripremu partnerskih projekata prema instrumentima podrške i finansiranja Evropske unije - objasnila je Stanka Parać Damjanović, direktorka Centra lokalne demokratije Subotica.

Održan seminar "Subotica – evropski grad interkulturalnosti"

Subotica se programu Evropske mreže gradova interkulturalnosti priključila još 2011. godine, kao jedan od prvih i još uvek jedini grad iz Srbije. Na današnjem seminaru, prisutnima je predstavljen grad Ređo Emilija (Italija) kao član mreže, te su njegove lokalne i međunarodne aktivnosti predstavljene kao primer dobre prakse na koji bi Subotica trebalo da se ugleda.

Izvor: Subotica.com
Seminar „Subotica – evropski grad interkulturalnosti“ Seminar „Subotica – evropski grad interkulturalnosti“ Seminar „Subotica – evropski grad interkulturalnosti“ Seminar „Subotica – evropski grad interkulturalnosti“ Seminar „Subotica – evropski grad interkulturalnosti“ Seminar „Subotica – evropski grad interkulturalnosti“ Seminar „Subotica – evropski grad interkulturalnosti“ Seminar „Subotica – evropski grad interkulturalnosti“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 1 nedelju
Komentara: 3
Pregleda: 1992
Povezane teme

interkulturalni grad

centar lokalne demokratije

gradska kuća

različitost kultura

seminar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.