• Pregleda: 3888

Održan sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Subotici

U kancelariji načelnika Severnobačkog okruga održan je konsultativan sastanak međuvladinog Mešovitog odbora sa Republikom Hrvatskom. Na sastanku se govorilo o svim otvorenim pitanjima koja se tiču položaja pripadnika ove nacionalne zajednice, posebno iz oblasti kulture i obrazovanja.
Održan sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Subotici

Jedno od glavnih pitanja bilo je i sprovođenje člana 9. Sporazuma o manjinama odnosno kako osigurati zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u predstavničkim telima. Prema rečima predsednika srpskog dela međuvladinog Mešovitog odbora sa Republikom Hrvatskom, Ivana Bošnjaka, garantovano mesto za hrvatsku nacionalnu zajednicu u parlamentima na svim nivoima jeste obaveza koju je Srbija preuzela, ali za ispunjavanje te obaveze neophodne su   zakonske promene. 

- Sa naše strane, kao i u prethodnom periodu i kroz dijalog i kroz dijalog sa stručnom javnošću pokušaćemo da iniciramo izmenu odgovarajućih zakonskih rešenja sa jedne strane a sa druge strane, očekujemo da će ne samo zbog manjinskog pitanja nego i zbog drugih pitanja doći do ustavnih promena o čemu bi takođe trebalo postići odgovarajući konsenzus i time doprineti da ovo pitanje bude prevaziđeno. Nadamo se da ćemo imati podšku pripadnika hrvatske nacionalne manjine a da se time  ni prava drugih nacionalnih zajednica u multietničkoj Srbiji  neće dovesti u pitanje – kaže Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća, Slaven Bačić izrazio je zadovoljstvo što je prepoznao spremnost za rešavanje pitanja koja opterećuju položaj pripadnika hrvatske manjine. Takođe, Bačić je istakao da je neka pitanja posebno iz oblasti obrazovanja i kulture već rešena, kao što su udžbenici na hrvatskom jeziku za učenike osnovnih škola.

- Pohvalili smo  da je pitanje udžbenika, kada je u pitanju celovita nastava na hrvatskom, napokon rešeno  i da je taj proces u nastavku. Završen je proces za nastavu na  hrvatskom jeziku za osnovnu školu, ostalo je pitanje za decu koja slušaju samo jedan predmet hrvatski sa elementima nacionalne kulture i ostalo je pitanje za udžbenike za srednje škole i predškolsko obrazovanje.  Ukazali smo i na ono što je u međuvremenu dobro urađeno kao što je uređenje prostora za rad Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i uređenje prostora za „Hrvatsku riječ“ - kaže Bačić.

Sedma sednica međuvladinog Mešovitog odbora trebalo bi da bude održana do kraja godine, u Beogradu i još jednom mestu gde žive pripadnici ove nacionalne zajednice. 

Izvor: Subotica.com

povezane teme

31
panonski čamac Odgovori
Hahahaha! Pregovori sa manjinama, pregovori, a grobarska ćirilica u prvom planu, komplet sa sve Svetim Savom iza u sekularnoj državi Srbiji! Kakve bre nacionalne manjine, kakvi bakrači... neće biti tu nacionalnih manjina za koju godinu, ima svi da pobegnu od ovih vaški, a ostatak će da glasa za Vučića direktno ili indirektno.
dule
Čitam i ne mogu da verujem. Pa da li je ovo igde na svetu moguće. Nazivati jedan narod vaškama a njegovo pismo grobarskim. Što se tiče Svetog Save trebalo bi mnogo više da naučiš iz istorije Srba pa da komentarišeš značaj ovog PROSVETITELJA za Srbe i njihovu istoriju. Za administratora pitanje dokle ćemo više trpeti ove uvrede i šovinističke ispade ovog panonskog čamca i njemu sličnih. Ovog momenta sam odštampao njegov komentar i šaljem ga u tužilaštvo.
Obavesten
Sta ti imas protiv cirilice? Bote vracaj se u spajz.
Овца за шишање
Чуј, гробарска?! Па, умеша и Светог Саву?! Никад не критикуј оно што не познајеш и не цениш, а то је последица великог незнања и задртости. Ево, ја користим ћирилицу а скоро подједнако волим и латиницу. Једноставно, умерени се!
Grunf
@Dule:
Ahahaha! Šalješ u tužilaštvo? Za šta tačno optužuješ drugog komentatora? Presmešan si.
ffilozoff
#dule,kakvo tuzilastvo? Ima narodna izreka-ne sudi,da ti se ne sudi. Niste shvatili komentar koji je bio pun sarkazma...mislim da je pisac komentarisao slova iznad govornika,a vaskama je mogao nazvati sve koji ostanu,pa i Hrvate,Madjare,itd.,...zadojeni ste mrznjom,cime se Vi bavite,poljoprivredom??? Posetite malo i druge SRPSKE sajtove,pa ce te videti kolko se pljuje po drzavi i sistemu...pola drzave bi bilo po zatvorima da se Vi pitate...
panonski čamac
@Dule
Imaćeš problem sa tužilaštvom jer će ti se smejati jedno 5 minuta nakon što im pošalješ moj komentar. Vaške su ovi sa slike (i Srbi i Hrvati i bilo koji drugi paraziti na državnoj kasi), ako moj komentar nije dovoljno jasan. Grobarska ćirilica je onaj font što se koristi na grobovima i u manastirima, jer izgleda da drugi nemamo. Sveti Sava je jedan od najboljih heroja koje ovo podneblje ima, ali kao religijska figura mu NIJE mesto u javnim ustanovama. Osim ako želite neke "blažene djevice marije" da se kače u suednim zemljama.

Nije svako ko ne voli SNS i nacionalizam anti-srbin.
saša Odgovori
Za Hrvate u Srbiji ista prava kao za Srbe u Hrvatskoj.
pista
Sto ce reci: zagarantovana mesta u republiskoj Skupstini, kao sto Srbi imaju u Saboru....
B Odgovori
Treba da imaju ista prava kao Srbi u Hr, ni manje ni vise.
Alen
Slazem se samo sto je tesko s konja na magarca pa ce im biti problem. Bolje im je da cute i budu sretni jer imaju veca prava nego u maticnoj drzavi a da ne poredim bilo koju drugu drzavu.
panonski čamac
Znači garantovana mesta za Hrvate u Skupštini, kao što Srbi imaju u Hrvatskom Saboru? I to je za badava, kada Srbi sarađuju uveliko sa HDZ, a Hrvati sa SNS.
loki Odgovori
Bacic i Zigmanov nacionalisticki trovaci
Jula Odgovori
Ovo ide ka ukidanju bunjevačke nacije.
dobro pamtimo
.... evo sad će očas posla Sandra Iršević da trkne kod Mirka Bajića da ga pita za njegovo stručno i nadasve kompetentno mišljenje o datoj temi pa će nas o tome izvestiti da se čuje sve do Beograda.
nije lepo lagati
Ti se Julo ovde služiš zamenom teza. Nije u pitanju ukidanje bunjevačke nacije već asimilacija i nestajanje hrvatske nacije i aktivnost HNV-a na očuvanju hrvatskog identiteta. Pitanje bunjevaca nije nikada bio problem sve dok UDBA nije otkrila, popularnosti i novca halapljivog, Mirka Bajića, koji je onda zarad nekih ličnih beneficija, koje je očigledno dobio, pokrenuo pitanje bunjevaca upravo zato da bi hrvatska nacija bila oslabljena i osuđena na nestajanje sa ovog područja.
Овца за шишање Odgovori
Чује се у Суботици мађарски, српски, буњевачки... Неко је католик, неко православац, неко атеиста... Све је то лепо, али никог не чух да говори тједан, тисућа, жлица... Међутим, на локалним телевизијама и радијима постоје емисије на хрватском?! Логичније је да постоје на буњевачком, а њих нема, зар не?
B
Druze i te voditeljke koriste neki usiljeni hr pa im ulete i bunjevacki i srpski.
robert
Apslolutno nemoralno da hrvati imaju a bunjevci nemaju svoju emisiju.
pista
Ma imas bre.... imas i na RTV Vojvodina
čerupač pilića
Ne znam da li sada ima ali do pre par godina sam slušao vesti na bunjevačkom na jednoj lokalnoj televiziji. Iako sam i sam delom pripadnik tog naroda moram kasti da mi je sve to delovalo kao jedna opšta sprdačina. Bunjevački je dijalekt srpskohrvatskog jezika. Kako bi zvučao dnevnik u Vranju na primer ako bi bio na njihovom karakterističnom narečju, kao vic. Sva prava nacionalnim manjinama svakako ali nemojmo praviti još veći cirkus od države, ima ga i preko glave.
Luka
Tisuća je stara slovenska i hrvatska rič, to šta vi koristite grčku hiljadu to je vaš problem (a i naš jer smo i mi počeli koristit hiljade i ostale riči preko svakodnevnog govora).
poznanik Odgovori
A po kom osnovu se ovde o bilo čemu pita Jasmina Stevanović, SEKRETARICA sekretarijata za društvene delatnosti gradske uprave grada Subotica ?
Da li NAČELNICA gradske uprave grada Subotica Marija Ušumović Davčik vodi računa o tome gde su joj činovnici u toku svoga radnog vremena i sa čime se oni bave ?
Koga ovde zastupa Jasmina Stevanović kada je tako nadmeno zauzela poziciju na suprotnoj strani pregovaračkog stola sa subotičkim hrvatima ?
Da li Jasmina Stevanović ima posao u gradskoj upravi da bi ga radila u interesu svih građana Subotice ili radi samo za jednu stranku ?
Da li je Jasmina Stevanović zaslužila da dobija platu od gradske uprave Subotice, iz džepa SVIH građana Subotice, ili ako radi za stranku, onda neka je i ta stranka plaća ?!
Po svemu sudeći dobili smo novog Lazara Dulića u liku ove persone koja je umislila da je bitan faktor u gradu i da se o svemu i svačemu pita i u sve se meša !

http://www.youtube.com/watch?v=AqH0UjWtjGM
Dagerotipista Odgovori
@panonski čamac...ako išta može da me natera da odem iz ovog grada to nije ni nemaština, ni neuređen sistem na čelu sa neuređenim Vođom, već takvi baksuzi kao što si ti, a pun ih je ovaj grad, barem koliko mogu da vidim po ovim subotčkim sajtovima i pojedinim komentarima, a tvoji su uvek i na svakoj temi otrovni i nedobronamerni. U totalnoj su suprotnosti od onog što ti, navodno, propagiraš. Ali nisi jedini. Mnogi od vas se u istom postu pozivaju na toleranciju prisutno vekovima i milenijumima na ovim prostorima, a onda ga začine sa par usputnih, fašisoidnih komentara.
Čuj "grobarska ćirilica". E tu si pokazao prvo elementarno neznanje i neobrazovanje, jer je ćirilica pismo, kao i latinica, kao i sanskrit, kao i bilo koje drugo pismo na ovoj kugli zemaljskoj, i ne može nikako biti "grobarska". To što je povezana sa narodom koji ti ne trpiš, to je već druga stvar, ali opšte poznata.
Što se tiče Svetog Save, niko te ne tera da ga praznuješ, ali barem zadrži tu gorčinu za sebe.
Alen Odgovori
"Grobarska cirilica". Koji si ti kompleksas.... Hrvati ce biti zadovoljni tek kada hrvatski bude jedini zvanicni jezik, kada se umesto srpske zastave i grba budu postavljala hrvatska obelezja. Kada sva deca budu koristila hrvatske udzbenike. Kada bude dozvoljena i obavezna samo katolicka vera. Kada kazes da si Srbin ili Madjar da automatski ides u zatvor. I na kraju, ono najbitnije, da sva drustvena i privatna svojina bude u rukama par porodica i da se njima svi klanjaju. [*...*]
B Odgovori
@Pista i Panonski camac
U Hr Srbi imaju mesto u saboru ali npr nemaju struju u preko 200 povratnickih sela, cirilicu maltene nigde ne mogu da koriste, ekavica je nepozeljna i rizicna, primorani su da posmatraju raznorazne kako velicaju ustase koji su im pobili pretke bez da ih drzava sankcionise, zive u ulicama sa nazivima koji im unose nelagodu itd. Politika je takva ili se asimiliraj ili nam ne trebas i cak naprotiv smetas. Nije mnogo drugacije bilo ni za vreme juge samo je nasi sada velicaju - o pokojniku samo najlepse...
saša Odgovori
@Pista
Slažem se ali i sva druga prava ista za Hrvate u Srbiji kao i za Srbe u Hrvatskoj. Pravo na upotrebu latinice i maternjeg jezika, pravo na povrat imovine, pravo na stanarsko pravo, pravo na zapošljavanje, pravo na školovanje i upotrebu sopstvenih udžbenika, pravo na upotrebu nacionalnih simbola, pravo na povratak. pravo na............ itd.itd. Mogao bih tako u nedogled nabrajati. Kako su to vešto Hrvati zamaskirali kroz zastupnike u Saboru tako i mi da uradimo. Date im formalno jedno pravo, koje u suštini ne znači ništa, jer ni o čemu ne možete odlučivati, a uzmete im sva ostala.
tipograficar Odgovori
@Dagerotipista
Dragi ljubitelji ćirilice ! Tipografija je jedna cela nauka ! Svaki narod na svetu ima svoje pismo sa raznim tipovima slova kojih je gotovo nebrojeno mnogo. Uvek bi trebalo konsultovati stručnjake za lingvistiku i tipografiju da bi se u jednoj državi mogao pravilno odrediti neki službeni tip slova. U slučaju Srbije se to nikada nije odigralo ! Tako da sada imamo situaciju da se uglavnom koristi ta "grobljarska ćirilica" za tip slova za ćirilično pismo a koje je veoma ružno i teško čitljivo i možda je eventualno primereno za pogrebne spomenike i crkvenu upotrebu na šta je aludirao @Panonski čamac u svome komentaru. Velika je greška neki određeni tip slova vezivati za neki narod ! Uvek bi za javnu upotrebu trebalo koristiti tip slova koja zadovoljavaju pre svega pravila struke tipografije a ne da svojim izgledom izazivaju buđenje nacionalističkih pobuda. Na veliku žalost takvo se pravilo struke u Srbiji ne primenjuje i zato se rogobatno koristi "grobljarska ćirilica".
Dagerotipista
Poštovani, hvala lepo na održanom predavanju. Ipak, čini mi se da ste sve ovo iskucali i tako prepametno prezentovali da bi skrenuli pažnju sa suštine problema i onoga o čemu sam ja pisao. I Vi kao i ja znamo u čemu je ovde problem. Gdin Panonski je javno, na javnom sajtu, ceo jedan narod nazvao "vaškama" a njegovo pismo "grobljanskim". Vi ne vidite problem tu ili se pravite da ga ne vidite? Kao i oni što ga izbombardovaše plusevima. E to su moji sugrađani, nažalost.
Rođen sam u ovom gradu, kao i pola moje porodice, ali eto, na Vašu žalost, drugi deo porodice su "vaške" sa "grobljanskim pismom", i šta sad ja da radim. Da li će mi "pedigre" biti priznat ili da tražim azil?
tipograficar
Poštovani, Vašim odgovorom ste dokazali da je moje "predavanje" baš pogodilo suštinu problema - da se ceo jedan narod identifikovao sa jednim tipom slova ćiriličnog pisma a koje je sa strane struke tipografije veoma ružno i teško čitljivo i jedino ima opravdanje za svoju upotrebu na pogrebnim spomenicima zbog čega je dobilo epitet "grobljarske ćirilice". Zbog toga bi ovaj tip slova ćiriličnog pisma trebalo izbegavati u javnoj upotrebi, tamo gde joj nije mesto, u javnim institucijama i ustanovama, jer izaziva jak osećaj nacionalne pripadnosti srba javnim institucijama i ustanovama, na kojima vide taj tip ćiriličnih slova, a kod ne srba stvaraju suprotan efekat, pa bi o ovome odgovorni ljudi trebali da povedu računa kada ispisuju nazive državnih, javnih institucija da se sa time ne izaziva razdor u višenacionalnim sredinama.
Dagerotipista
Znate, bez obzira na sve uvrede pročitane na račun celog jednog naroda čiji sam i sam pripadnik, i bez obzira što me smatraju "vaškom", ja sam jedan bogat čovek. Meni ne smeta ni latinica, ni ćirilica, ni mađarsko pismo kojim se takođe odično služim. Tako to rade pravi Subotičani. I pravi ljudi.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.