Komentara: 31
Pregleda: 4496
Foto

Održan sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Subotici

09.10.2017. u 16:21h
Izvor: Subotica.com
U kancelariji načelnika Severnobačkog okruga održan je konsultativan sastanak međuvladinog Mešovitog odbora sa Republikom Hrvatskom. Na sastanku se govorilo o svim otvorenim pitanjima koja se tiču položaja pripadnika ove nacionalne zajednice, posebno iz oblasti kulture i obrazovanja.
Održan sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Subotici

Jedno od glavnih pitanja bilo je i sprovođenje člana 9. Sporazuma o manjinama odnosno kako osigurati zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u predstavničkim telima. Prema rečima predsednika srpskog dela međuvladinog Mešovitog odbora sa Republikom Hrvatskom, Ivana Bošnjaka, garantovano mesto za hrvatsku nacionalnu zajednicu u parlamentima na svim nivoima jeste obaveza koju je Srbija preuzela, ali za ispunjavanje te obaveze neophodne su   zakonske promene. 

Održan sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Subotici

- Sa naše strane, kao i u prethodnom periodu i kroz dijalog i kroz dijalog sa stručnom javnošću pokušaćemo da iniciramo izmenu odgovarajućih zakonskih rešenja sa jedne strane a sa druge strane, očekujemo da će ne samo zbog manjinskog pitanja nego i zbog drugih pitanja doći do ustavnih promena o čemu bi takođe trebalo postići odgovarajući konsenzus i time doprineti da ovo pitanje bude prevaziđeno. Nadamo se da ćemo imati podšku pripadnika hrvatske nacionalne manjine a da se time  ni prava drugih nacionalnih zajednica u multietničkoj Srbiji  neće dovesti u pitanje – kaže Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća, Slaven Bačić izrazio je zadovoljstvo što je prepoznao spremnost za rešavanje pitanja koja opterećuju položaj pripadnika hrvatske manjine. Takođe, Bačić je istakao da je neka pitanja posebno iz oblasti obrazovanja i kulture već rešena, kao što su udžbenici na hrvatskom jeziku za učenike osnovnih škola.

Održan sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Subotici

- Pohvalili smo  da je pitanje udžbenika, kada je u pitanju celovita nastava na hrvatskom, napokon rešeno  i da je taj proces u nastavku. Završen je proces za nastavu na  hrvatskom jeziku za osnovnu školu, ostalo je pitanje za decu koja slušaju samo jedan predmet hrvatski sa elementima nacionalne kulture i ostalo je pitanje za udžbenike za srednje škole i predškolsko obrazovanje.  Ukazali smo i na ono što je u međuvremenu dobro urađeno kao što je uređenje prostora za rad Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i uređenje prostora za „Hrvatsku riječ“ - kaže Bačić.

Sedma sednica međuvladinog Mešovitog odbora trebalo bi da bude održana do kraja godine, u Beogradu i još jednom mestu gde žive pripadnici ove nacionalne zajednice. 

Održan sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Subotici

Izvor: Subotica.com
Sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Subotici Sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Subotici Sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Subotici Sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Subotici Sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Subotici Sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Subotici Sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Subotici Sastanak sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 31
Pregleda: 4496
Povezane teme

hrvatska zajednica

hrvatsko nacionalno veće

slaven bačić

hrvatska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.