• Pregleda: 2949

Održan sastanak na temu jačanja kapaciteta vodovodnih preduzeća u regionu

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ organizovalo je sastanak kako bi se rukovodstva okolnih vodovodnih preduzeća upoznala sa radom na projektu „Upravljanje infrastrukturnim sredstvima – Saveti preduzećima vodovoda jugoistočne Evrope.“
Održan sastanak na temu jačanja kapaciteta vodovodnih preduzeća u regionu

Projekat je omogućen zahvaljujući Nemačkom društvu za međunarodnu saradnju GIZ,  IT kompaniji sa Kipra i Međunarodnom udruženju vodovodnih preduzeća u slivu reke Dunav, a partner na projektu u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji je Udruženje za tehnologiju voda i sanitarno inženjerstvo iz Beograda. Projekat ima za zadatak da ojača kapacitete preduzeća, pre svega preko najsavremenijeg softvera, a sve u cilju obezbeđivanja boljeg kvaliteta vode, smanjenja i bržeg otklanjanja kvarova na mreži. 

- Složenost naših sistema uzrokuje da vodovodnim sistemima treba da se upravlja na složen i savremen način. Projekat je zamišljen kao jačanje kapaciteta  ljudi u samim vodovodima, kako bi vodovodna preduzeća ojačala u tom smislu i unapređivala svoje usluge. Planirano je niz treninga, radionica, podrška terenskom radu kako bi snabdevanje vode učinili pouzdanijim i pristupačnijim svim našim građanima. Ovaj način upravljanja vodovodnim sistemima potiče iz Australije, u Evropi se to radi na drugačiji način, tako da mi predstavljamo na neki način, pionire u ovoj oblasti i celom regionu, koji zahteva ažuran i savremeni rad - kaže Aleksandar Šotić iz Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo iz Beograda.

Realizaciji projekta, koji će trajati tri godine, subotički „Vodovod“ priključio se u aprilu.   Na danšnjem sastanku, vodovodnim preduzećima iz Vojvodine, predstavljeni su ciljevi projekta, kao i prvi benefiti koje je subotičko preduzeće ostvarilo.

- Cilj sastanaka je da prikažemo dosadašnje iskustvo, da pokažemo kako prikupljamo podatke a za okolne vodovode u Vojvodini cilj je da razmisle da li se suočavaju sa sličnim organizacionim  problemima. Svi znamo da upravljamo na klasični način, a razvoj tehnike obezbeđuje mnogo više mogućnosti na ovom polju. Pre svega se misli na formiranje baze podataka i upravljanje, ne samo u tehničkim elementima nego i u čistoj organizaciji, što i naša država, kao i grad koji je osnivač, očekuju da to bude što efikasnije - kaže Čaba Šanta iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Projektom će se, kroz tri faze, uticati na jačanje kapaciteta u najmanje 70 izabranih vodovodnih preduzeća iz Srbije, Crne Gore i Makedonije. Pored Subotice, projektu su se u  Srbiji  priključila i vodovodna preduzeća iz još deset gradova.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
jozo bubnjar Odgovori
'el se ovdi ugovara prodaja vodovoda severnim susedima za 1 ili 2 euea??
panonski čamac Odgovori
Nadam se da ste upisali dnevnicu.
radnik Odgovori
Ne bih da gresim ali ako su svi strucnjaci kao ovi iz subotickog vodovoda-blago nama.Nestrucnost, javasluk, bahatost...Dobro je sto grad kroz vodosnabdevanje to ne oseti, ali je sramota kakvi to *strucnjaci* vode Vodovod.Situacija je verovatno ista i u drugim Javnim preduzecima.
Suzana Stantic Odgovori
Kad smo kod vode i vodovoda... Kad cemo mi na Bikovackom putu i dalje dobiti vodovod i kanalizaciju?
Imre Odgovori
Strucnjaci iz Vodovoda Udarite jos jedan Porez na vodu i kanalizaciju i sve je reseno
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.