Komentara: 5
Pregleda: 3491
Foto

Održan sastanak na temu jačanja kapaciteta vodovodnih preduzeća u regionu

12.09.2017. u 17:49h
Izvor: Subotica.com
Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ organizovalo je sastanak kako bi se rukovodstva okolnih vodovodnih preduzeća upoznala sa radom na projektu „Upravljanje infrastrukturnim sredstvima – Saveti preduzećima vodovoda jugoistočne Evrope.“
Održan sastanak na temu jačanja kapaciteta vodovodnih preduzeća u regionu

Projekat je omogućen zahvaljujući Nemačkom društvu za međunarodnu saradnju GIZ,  IT kompaniji sa Kipra i Međunarodnom udruženju vodovodnih preduzeća u slivu reke Dunav, a partner na projektu u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji je Udruženje za tehnologiju voda i sanitarno inženjerstvo iz Beograda. Projekat ima za zadatak da ojača kapacitete preduzeća, pre svega preko najsavremenijeg softvera, a sve u cilju obezbeđivanja boljeg kvaliteta vode, smanjenja i bržeg otklanjanja kvarova na mreži. 

- Složenost naših sistema uzrokuje da vodovodnim sistemima treba da se upravlja na složen i savremen način. Projekat je zamišljen kao jačanje kapaciteta  ljudi u samim vodovodima, kako bi vodovodna preduzeća ojačala u tom smislu i unapređivala svoje usluge. Planirano je niz treninga, radionica, podrška terenskom radu kako bi snabdevanje vode učinili pouzdanijim i pristupačnijim svim našim građanima. Ovaj način upravljanja vodovodnim sistemima potiče iz Australije, u Evropi se to radi na drugačiji način, tako da mi predstavljamo na neki način, pionire u ovoj oblasti i celom regionu, koji zahteva ažuran i savremeni rad - kaže Aleksandar Šotić iz Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo iz Beograda.

Realizaciji projekta, koji će trajati tri godine, subotički „Vodovod“ priključio se u aprilu.   Na danšnjem sastanku, vodovodnim preduzećima iz Vojvodine, predstavljeni su ciljevi projekta, kao i prvi benefiti koje je subotičko preduzeće ostvarilo.

- Cilj sastanaka je da prikažemo dosadašnje iskustvo, da pokažemo kako prikupljamo podatke a za okolne vodovode u Vojvodini cilj je da razmisle da li se suočavaju sa sličnim organizacionim  problemima. Svi znamo da upravljamo na klasični način, a razvoj tehnike obezbeđuje mnogo više mogućnosti na ovom polju. Pre svega se misli na formiranje baze podataka i upravljanje, ne samo u tehničkim elementima nego i u čistoj organizaciji, što i naša država, kao i grad koji je osnivač, očekuju da to bude što efikasnije - kaže Čaba Šanta iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Projektom će se, kroz tri faze, uticati na jačanje kapaciteta u najmanje 70 izabranih vodovodnih preduzeća iz Srbije, Crne Gore i Makedonije. Pored Subotice, projektu su se u  Srbiji  priključila i vodovodna preduzeća iz još deset gradova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3491
Povezane teme

jkp vodovod subotica

jkp vodovod i kanalizacija

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.