Komentara: 10
Pregleda: 3010
Foto

Održan sastanak međuvladine komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske

17.10.2017. u 14:53h > 17:16
Izvor: Subotica.com
U Subotici je danas održano 9. zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Mađarske, kojom su kopredsedavali srpski ministar privrede Goran Knežević i Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine naših severnih suseda.
Održan sastanak međuvladine komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske

Zvaničnici su se složili da odnosi između Srbije i Mađarske nikada nisu bili na tako visokom nivou i da je današnji susret važan za produbljivanje budućih aktivnosti.

- Nemamo nijedno sporno pitanje, a otvaramo čak i ona pitanja koja su godinama bila rizična i nisu se otvarala. Naše odlične političke odnosne pokušavamo da pretočimo i u snažene ekonomske veze – istakao je ministar Goran Knežević. - Trgovinska razmena naše dve zemlje prošle godine dostigla je 1.3 milijarde evra, a u prvih sedam meseci raste u stopi od 20 odsto i očekujem da ove godine bude više od 1.5 milijardi evra. Pokušavamo da nađemo više vidove saradnje, kao što su zajednička ulaganja, gde bi naše firme izašle na treće tržište, učešće mađarskih firmi u privatizaciji i izgradnja infrastrukture, realizacija zajedničkih projekata. Već u novembru imaćemo po četrti put zajedničke sednice Vlade, ovoga puta to će biti u Mađarskoj, gde ćemo na najvišem nivou moći da sve naše aktivnosti usmerimo ka boljitku jedne i druge strane.

Peter Sijarto je ponovo pohvalio odnos Srbije prema manjinama  i poručio da bi mnoge članice EU bi mogle da se ugledaju na našu zemlju.

Održan sastanak međuvladine komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske

- Što se tiče ekonomski odnosa, jedan od važnih fokusa mađarske privredne strategije je „zapadni Balkan“ i 69 odsto spoljne trgovine ostvaruje se sa Srbijom. U prvih sedam meseci ove godine granični promet porastao je za 32 odsto - naglasio je Sijarto. - Veći podstrek daće investicije u vojvođansku privredu, u okviru kojih je prošle nedelje potpisan ugovor sa 23 velike firme, u ukupnoj vrednosti od 90 miliona evra, koje će otvoriti nova radna mesta. Posle kupovine OTP banke, ona će biti sedma banka po veličini na tržištu Srbije a njeno učešće poraslo je za više od pet procenata. Raduje nas da „Mol“, kao jedna od najvećih mađarskih trgovina ima investiciju od sto miliona evra u Srbiji, i da sa svojih 55 pumpi zauzima petinu  tržišta. Veliki zamah mađarsko - srpskoj saradnji značiće i to da je mađarska farmaceutska kuća „Rihter“ pred potpisivanjem ugovora sa srpskim ministarsvom zdravlja.

Održan sastanak međuvladine komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske

Održan sastanak međuvladine komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske

Tu je i izgradnja pruge Beograd-Budimpešta, dve zemlje zajedno su dobile tri miliona evra iz evropskih fondova za ostvarenje železničke linije Segedin - Baja – Subotica, a pošto obe strane imaju potpisan ugovor sa „Gaspromom“ do kraja 2019. godine biće ostvarena gasna mreža koja će obezbediti veću sigurnost u snabdevanju gasom obe zemlje. U bliskoj budućnosti možemo očekivati i otvaranje dva nova granična prelaza između Rabe i Kibekhaze i Rastine i Palsentđerđa.

Izvor: Subotica.com
Zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske Zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske Zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske Zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske Zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske Zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske Zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske Zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 3010
Povezane teme

hotel galerija

hotel galleria

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.