• Pregleda: 1025

Održan Sajam zapošljavanja u Bačkoj Topoli

Ispostava Bačka Topola subotičke Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, organizovala je Sajam zapošljavanja u Bačkoj Topoli, gde se predstavio veliki broj poslodavaca sa nekoliko stotina slobodnih radnih mesta. Istovremeno, predstavile su se i srednje škole, kako bi se mladima prezentovali poslovi i delatnosti.
Održan Sajam zapošljavanja u Bačkoj Topoli

Više od 40 poslodavaca iz Bačke Topole, Malog Iđoša i Subotice ponudilo je preko 500 radnih mesta nezaposlenim licima. Na Sajmu zapošljavanja predstavile su se i tri srednje škole, kako bi se na jedan nov način povezali poslodavci, nezaposleni i učenici, kao budući radnici i preduzetnici.

- Već duže vreme tražim posao, pošto imam odraslog sina i više slobodnog vremena. Došla sam da vidim koje su mogućnosti za mlade, naročito za mlade žene kao ja, koje tek počinju da rade - rekla je jedna meštanka Bačke Topole.

Sajam zapošljavanja NSZ organizuje u relativno povoljnim uslovima za nezaposlene i relativno nepovoljnim za poslodavce, istakao je direktor NSZ Filijale Subotica, Dušan Torbica. Sve je više poslova, a sve manje radnika, a traže se gotovo sva zanimanja.

- Dakle, nalazimo se u jednom problemu da nam nedostaje radne snage, o čemu se nije vodilo računa pre nekoliko godina, da će se doći u situaciju da ostanemo bez radne snage, posebno na ovom području, jer je većina naših sugrađana dobila državljanostvo neke od država članica Evropske unije, čime su dobili pasoše i mogućnost da učestvuju na evropskom tržištu rada - objasnio je Torbica.

Pokazatelji na nivou okruga su zadovoljavajući, ocenio je načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković, istakavši da je Opština Bačka Topola veoma atraktivna u poslednje vreme za ulagače.

- Smanjena je nezaposlenost, kao jedan od stratešnih ciljeva Vlade srbije, a što se tiče Bačke Topole, smatram da su ovi trenutni podaci dobri i ohrabrujući, te da ovaj Sajam pokazuje kolika je potreba za ljudima i radnom snagom. Bačka Topola širi svoje kapacitete i nažalost moramo da konstatujemo da radne snage nedostaje. Mislim da je ovde u ovom trenutku mnogo veća ponuda radnih mesta, nego što će se pojaviti zainteresovanih lica - poručio je Vučković.

Da se privredni ambijent u Bačkoj Topoli popravlja, potvrđuju i nadležni. Zahvaljujući ulaganjima u Privrednu zonu, dolazi pet novih investitora koji će otvoriti nekoliko stotina novih radnih mesta u ovoj opštini.

- Tu moram da istaknem i našu Industrijsku zonu, u koju je u poslednje dve godine uloženo preko 100 miliona dinara, što je rezultiralo tome da imamo pet novih investitora, od kojih su neki već krenuli u izgradnju fabrika. Takođe, imamo pregovore sa još nekoliko potencijalnih investitora i nadam se da ćemo u narednih godinu do dve dana imati još nekoliko stotina otvorenih novih radnih mesta u Bačkoj Topoli - istakao je Saša Srdić, predsednik Skupštine Bačka Topola.

Na području opštine Bačka Topola evidentirano je 1.881 nezaposleno lice, što predstavlja smanjenje za 11,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U prvih osam meseci ove godine zaposleno je 654 lica sa evidencije NSZ.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

3
Објективан Odgovori
Нема радне снаге? Неће је ни бити. Запошљавате младе људе на месец дана или на три месеца, и тако годинама. Поткрадате их, јер им не дозвољавате да на основу минулог радног стажа стекну право на отпремнину. Пропашћете и ви упропаштавајући друге. За Тополу важи, ако ти се не свиђа иди код Станка, јер тамо ти се тек неће свидети. И тако, послодавци се утркују, ко ће мање платити радника. Незадовољном раднику платом кажу, а где има боље?! Има. Тамо одакле се не враћају, а ви ћете остати са онима који уместо воде пију ракију. Са таквима ћете имати раст, притиска.
Vojvodjanin Odgovori
Napustio sam Backu Topolu sa 45+ godina jer sa 25000 plate nema niti sadasnjost niti buducnosti. Neka napune nova radna mesta sa migrantima.
Andrea Odgovori
Smešno. Bolje da se kaže istina. Radna snaga koja hoće da radi oni su našli posao. Ili su već u inostranstvu. Ili planiraju da izađu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.