Komentara: 2
Pregleda: 4012

Održan prvi subotički hakaton "Digitalna Subotica"

15.11.2017. u 13:40h
Izvor: Subotica.com
Tokom proteklog vikenda održan je prvi otvoreni hakaton u Subotici, pod nazivom “Digitalna Subotica”. Takmičenje je trajalo 24 sata i učestvovalo je ukupno 8 timova sa 30 takmičara.
Održan prvi subotički hakaton "Digitalna Subotica"

"Hakaton" je događaj je u kojem programeri i drugi uključeni u razvoj softvera sarađuju intenzivno na softverskim projektima. Hakatoni obično traju između jednog dana i nedelju dana. Neki su hakatone primenili u obrazovne ili socijalne svrhe, iako je sve češće slučaj cilj da se stvori upotrebljiv softver.

Po rečima organizatora 1. subotičkog hakatona, takmičenje je imalo za cilj da okupi IT profesionalce u Subotici i okolini koji bi zajedničkim snagama napravili nešto što će imati uticaj na nivou grada, dajući svima priliku da unaprede svoju okolinu. Tema hakatona je bila izrada digitalnih rešenja od značaja za lokal Subotice i njene regije, bilo da li su to veb ili mobilne aplikacije, sajtovi ili integrisani sistemi. Timovi su bili raznovrsni, a veliki broj učesnika je uključio i studente Visoke škole strukovnih studija u Subotici.

Održan prvi subotički hakaton "Digitalna Subotica"

Događaj je bio otvoren u subotu, 11. novembra u 8 časova, a okončan je 24 časa kasnije kada su radovi predstavljeni pred stručni žiri, koji je nakon prezentacija projekata i proglasio najbolje.

Prvo mesto osvojila je ekipa "Atomski mravi" (David Malatenski, Arpad Rosza, Robert Sell i Laslo Nađ Perge), čiji projekat pod nazivom “Scratch My Back” predstavlja jedinstveni način gejmifikacije volonterizma. Uvođenjem virtualne valute, korisnicima je na raspolaganju da čine nekome uslugu ili traže uslugu za razmenu te valute. Kako ne postoji način za unovčavanje te valute, ovo predstavlja odličan način za umrežavanje volontera i činjenja dobrih dela uz malo interakcije, ranking sistema i gejmifikacije tog iskustva.

Održan prvi subotički hakaton "Digitalna Subotica"

Održan prvi subotički hakaton "Digitalna Subotica"

Drugo mesto je osvojila ekipa od tri mlada programera pod nazivom "Superheroes" (Vladan Vukmanov Šimokov, Attila Szenci, Szilveszter Fejes). Njihov projekat pod nazivom “Dolazak”, je mobilna aplikacija za GPS praćenje autobusa u realnom vremenu. Ona takođe ima potencijal da se proširi na korišćenje za praćenje dostave hrane, taksi službi i sl.

Treće mesto osvojila je ekipa "SubotTRIca" (Zlatko Čović, Branimir Vujičić, Filip Vučinić), sa svojim projektom “Reši problem”, koji predstavlja servis za prijavu i rešavanje komunalnih problema na lokalnom nivou. Servis je napravljen i kao veb rešenje ali i kao mobilna aplikacija.

Održan prvi subotički hakaton "Digitalna Subotica"

Nagrade za prvo, drugo i treće mesto, su bile vaučeri od 1000 EUR, 500 EUR i 300 EUR za nabavku računarske opreme, a pobedničkim timovima su nagradne čekove uručili predstavnici sponzora.

Hakaton “Digitalna Subotica” je organizovan od strane InfostudHub-a i Starit Centra Subotica, a sponzorsku podršku su pružile lokalne firme Execom Nord, Societe Generale Banka Srbije AD Beograd, Studio Present, ICB Tech, IT Klaster Subotica i Scenso.

- Podrška timskom takmičenju je nešto što je prirodno vezano za našu viziju i poslovanje. Verujemo da nema napretka bez inovacija. Rešenja sa hakatona mogu zaista da naprave veliku i pozitivnu promenu i za Suboticu i za sve naše sugrađane - rekao je Sergej Vasiljev, regionalni direktor direkcije mreže Societe General Banke Srbije AD Beograd, jednog od sponzora hakatona. 

Održan prvi subotički hakaton "Digitalna Subotica"

Osim što hakatoni okupljanju ljude koji se bave IT poslovima, oni čine da se ti poslovi popularizuju.

- Mladi ljudi tako znaju da i u Subotici postoji mogućnost da se bave veoma ozbiljnim poslovima na EU nivou. S druge strane, digitalni svet je budućnost svakog grada, pa i Subotice. Rešenja će pomoći da se digitalna Subotica razvija. Jedva čekam da vidim šta će od ideja biti ponuđeno - istakao je Bojan Đurić, direktor kompanije Execom Nord, generalnog sponzora hakatona.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4012

Povezana vest

Povezane teme

infostud hub

startit centar subotica

hakaton

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.