• Pregleda: 2324

Održan prvi "Dan kvaliteta" u RPK Subotica

Ako je neki proizvod napravljen po ISO standardu, to je u prethodnom periodu predstavljalo dokaz da je preduzeće iz koga dolazi kvalitetno i isporučuje kvalitetne proizvode. Danas standarde pre svega zahtevaju kupci, i to su granski standardi, ali se pojavljuju i privatni standardi. Kakve su prednosti i iskustva standarda i standardizacije bila je tema današnje novoustanovljene manifestacije Regionalne privredne komore Subotica – “Dan kvaliteta”.
Održan prvi "Dan kvaliteta" u RPK Subotica

Nakon nekoliko godina od rađanja ovakve ideje, danas je u Regionalnoj privrednoj komori Subotica održan “Dan kvaliteta”, posvećen iskustvima i prednostima standarda i standardizacije. Kako je rečeno, pre deceniju dve uvođenje standarda iz širokog spektra ISO standarda predstavljalo je trend kojim se dokazivalo da je preduzeće kvalitetno i da isporučuje kvalitetne proizvode. Danas standarde pre svega zahtevaju kupci, i to su granski standardi, ali se pojavljuju i privatni standardi. To se najbolje vidi na primeru velikih trgovačkih lanaca za čije robne marke domaći dobavljači moraju ispunjavati standarde.

Pozitivna iskustva na osnovu do sada održanih Dana kvaliteta predstavili su nadležni iz Regionalne privredne komore u Zrenjaninu, koji se ovim bave još od 1992. godine.

U komori se nadaju da će “Dan kvaliteta” postati tradicija, te da će u budućnosti prerasti u višednevnu manifestaciju.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

6
htz Odgovori
RPK je baš uporna u zamajavanju ponekih preživelih privrednika ovog grada i regiona. Koga predstavlja ta vesela družina i dokle?
pista Odgovori
Inace o SMK u Subotici i Srbiji nema ni K od kvaliteta jer da ima ne bi bilo afere MLEKO, ne bi smo se cudili kako je moguce da uvozimo prehrambene artikle sa isteklim rokom upotrebe, naprimer meso, ne bi u subitici bila prodavana bebi oprema koja se ne uklapa ni u jedan kvalitet-standard, a nije nista bolje sa cipelama, aparatima za domacinstvo, gradjevinskim objektima, putevima.
Nama pojam kvaliteta nije nepoznanica, ali ovima koji su na slikama, ubedjen sam, jeste
Evo vam jednog primera, nekada ste kupili odelo proizvedeno u Zeljeznicru. Model lep, dezen privlacan, na ivicu od pantalona muva da posece stomak, sedis vise sati ustanes a pantalone samo odskoce nema i tragova da ste sedeli, sa unutrasnje strane sako trajna etiketa sa svim podacima,... A danas kupite odelo obucete ga posedite pola sata kad ustanete kao da vas je krava zvakala.
Pa o cemu su to onda ova Gospoda raspravljala, da verovatno o tome kolika im je dnevnica jer je i to deo sistem kvaliteta.
radnik Odgovori
Ovi mlate godinama prtaznu slamu,sve komore ukinut pa nek izvole gospoda nešto radit,narodu je dosta da vas finansira, ništa niste uradili da sačuvate subotičku privredu.Razlaz.
popaj Odgovori
E ovo mi se sviđa "U komori se nadaju da će "Dan kvaliteta"postati tradicija,te da će u budućnosti prerasti u višednevnu manifestaciju"
Koje li skromnosti,još ta vesela družina,kako ih nazva @htz,nisu tražili i studijsko putovanje po zapanoj Evropi da bi se upoznali sa sistemom kontrole kvaliteta.
sos Odgovori
ako govorimo o kvalitetu od pre deceniju, dve u R P K Subotica bih trebali da se osvrnu i na kvantitet proizvodnje.Moraju se navesti i te kako uspesna bivsa preduzeca koja su privatizacijom,i politickim kretanjima unistena a proizvodila su i te kako kvalitetne proizvode ,daleko poznate.Ovo sto sada pokusavaju je nista drugo nego nevesto opravdavanje svoga postojanja i plivanja u mutnim vodama poslovanja i primitimnog feudal-odnosa prema ono MALO zaposlenih,obespravljenih radnika.drugo se od institucije ciju svrhu postojanja ne prepoznajem nije ni moglo ocekivati i sada je krajnje vreme da se raspuste i da krenu u kvalitetnu neposrednu proizvodnju pod uslovom da pored praznih prica znaju nesto i raditi.JA NE GOVORIM O ZRENJANINU VEC O SUBOTICI.!!!!
privrednik Odgovori
Bolje da ih penzionišu,ovi nikada nisu ništa radili,pa ako ih pustiš u privredu sve će uništit,29 NOVEBAR i IKOM je primer kako radi predsednik privredne komore.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.