Komentara: 3
Pregleda: 2608

Održan okrugli sto u Regionalnoj privrednoj komori

06.11.2013. u 17:10h
Izvor: RTV City
U organizaciji Regionalne privredne komore danas je održan okrugli sto na temu Odnos pravnog lica i vršioca računovodstvenih usluga sa akcentom na obim prava, obaveze i odgovornosti pred državnim organima.
Održan okrugli sto u Regionalnoj privrednoj komori

Povod za diskusiju iniciran je odredbama novog Zakona o računovodstvu koji je ove godine stupio na snagu. Novine u njemu se pre svega, odnose na usklađivanje sa Međunarodnim računovodstvenim standardima, prvenstveno na finansijsko izveštavanje.

Generalni sekretar Regionalne privredne komore, Ivan Vojnić Tunić istakao je dva momenta u odredbama novog Zakona koja su izazvala veliko interesovanje stručne javnosti. Jedan se odnosi na rokove podnošenja godišnjih finansijskih izveštaja, dok se drugi tiče pitanja vezanih za snošenje odgovornosti u podnošenju istih.

Novim Zakonom predviđeno je podnošenje finansijskih izveštaja do 28.  juna tekuće godine  za prethodnu, a prema starom Zakonu, rok je bio februar. Tunić kaže da će i sada neki od izveštaja, koji će služiti za statistiku morati da se podnose u februaru, i prema njemu ovakvo izveštavanje stvara dodatni oprez u momentu odgovornosti  kod onih koji rade knjigovodstvene izveštaje.

Prema rečima Geze Babijanovića, predsednika Suda časti u Regionalnoj privrednoj komori, novi Zakon o računovodstvu predviđa vrlo rigorozne kazne u smislu privrednih prestupa i navodi  moguće  povrede po 21 osnovu.

Kako je rečeno, cilj održavanja Okruglog stola jeste da pravna lica, knjigovođe kao i svi subjekti koji su učesnici u izradi finansijskih izveštaja budu na vreme upoznati sa eventualnom odgovornošću po osnovu odredaba novog Zakona o računovodstvu.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2608
Povezane teme

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.