Komentara: 20
Pregleda: 2185
Foto

Održan okrugli sto "Poverenje u institucije"

15.06.2021. u 18:06h
Izvor: Subotica.com
Tokom prošle godine u Subotici je registrovano 1.056 žrtava nasilja, a samo tokom ove godine Centru za socijalni rad za pomoć se obratila 371 osoba. Policijska uprava u Subotici beleži porast izrečenih krivičnih dela koje predviđa Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kojih je prošle godine bilo 109.
Održan okrugli sto "Poverenje u institucije"

Ovi podaci, kao i način kako da se prijavi nasilje i uloga institucija i medija u njegovom sprečavanju bili su tema današnjeg okruglog stola "Poverenje u institucije", koji je organizovao Pokrajinski zaštitnik građana.

- Ovo je jedan kontinuirani rad, moj lično, ali i institucije na čijem sam trenutno čelu. Bez saradnje svih nas zajedno, od sredstava javnog informisanja, profesionalaca i organizacija civilnog društva, nećemo moći da dođemo do tog rezultata, a to je nulta tolerancija na nasilje - poručio je Zoran Pavlović, pokrajinski ombudsman. - Rezultata rada neće biti bez preventivnog rada i pripremanja procedura po kojima ćemo svi morati da postupamo, ne samo državni organi, nego i svi oni kojima je stalo do dobrobiti, ne samo odraslih već i onih koji su naša budućnost, a to su naša deca.

Održan okrugli sto "Poverenje u institucije"Učesnike skupa pozdravio je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada, koji je istakao da kada je reč o nasilju, Subotica ne odudara mnogo od pokrajinskog i republičkog proseka, te da je vršnjačko nasilje, nasilje u porodici i svako drugo nasilje prisutno i u našem društvu, kao i svim u drugim.

- Ima puno frustracija u našem društvu, što je tipično za zemlje u tranziciji. Zato je dobro što imamo ovakve skupove na kojima su prisutni i predstavnici policije, tužilaštava, sudova, ustanova socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja, kao i predstavnike medija i organizacija civilnog društva. Mediji imaju ogromnu odgovornost, kakvu imaju i političari povodom ovog pitanja, bez obzira da li je reč o lokalnom, pokrajinskom ili republičkom nivou - istakao je Pastor. - U našem zakonodavstu učinjeni su pomaci, imamo relativno dobre zakone koji regulišu ovu oblast, ali kao što je to i u drugim sferama života, imamo problem u primeni tih zakona. Verujem da ćemo u saradnji sa relevantnim državnim organima, institucijama, ustanovama i organizacijama uspeti u nekoj meri da smanjimo prisustvo nasilja, kao i da ćemo doći do toga da žrtve nasilja u većem broju prijavljuju ove slučajeve nadležnim organim.

Održan okrugli sto "Poverenje u institucije"Otkako je počela primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, subotička policija, koja se uglavnom prva susreće s prijavom nasilja, beleži porast krivičnih dela. Godine 2018. izrečeno je 111, a 2019. godine 135 mera.

- Za ove četiri godine suočavali smo se s raznim izazovima. Veliko opterećenje je bilo i na policiji, Centru za socijalni rad i tužilaštvu, prevashodno jer se jedan slučaj u proseku radi tri do četiri sata. Beležimo i porast kršenja hitnih mera, što nama predstavlja veliki problem. Kada osobu vidite prvi put, nemoguće je predvideti da li će ona prekršiti hitne mere, ali postoje neke indikacije na koje se oslanjamo i u dogovoru sa tužilaštvom određuje se zadržavanje u skladu s Zakonikom o krivičnom postupku - predočio je Vuk Radošević, koordinator za poslove prevencije i suzbijanja nasilja u porodici Policijske uprave u Subotici. - Za svaki slučaj koji se prijavi vrši se procena rizika. Ekonomska zavisnost žrtve, mentalna nestabilnost nasilnika ili žrtve, bolesti zavisnosti su samo neki od razloga zbog kojih žrtva može da se vrati nasilniku i mi u koordinaciji donosimo mere kako bi se to sprečilo.

Održan okrugli sto "Poverenje u institucije"Slučajevi nasilja u porodici u nadležnosti su Osnovnog javnog tužilaštva, dok oni koji imaju fatalan ishod ili je pak reč o pokušaju ubistva, silovanju ili su akteri maloletna lica, spadaju u ingerencije Višeg javnog tužilaštva. Kada se pokrene predmet krivičnog dela, on odlazi u ruke sudija Osnovnog ili Višeg suda.

- Svako nasilje u porodici je zabranjeno, ali nije svaka svađa nasilje - jasno je poručila Tatjana Živković, sudija Osnovnog suda u Subotici. - Uz fizičko nasilje, imamo psihičko, duhovno i ekonomsko. Psihičkim nasiljem se smatra narušavanje spokojstva žrtve i može da ima teške posledice po nju, a uz to se teško prepoznaje i retko prijavljuje.

Održan okrugli sto "Poverenje u institucije"Veoma važnu ulogu u prevenciji nasilja imaju mediji, na koje se apeluje da o slučajevima izveštavaju profesionalno. S druge strane, mediji apeluju na institucije da im blagovremeno i transparentno dostave informacije o slučajevima, kako ne bi došlo do nagađanja.

- Nasilje je tema koja je dugo gurana pod tepih i, kao i mnoge druge stvari, u poslednje vreme je eskalirala i došla u medije. Razbili smo tabu temu i shvatili da postoji nasilje, i to ogromno, i da se tiče svih nas. To je ono dobro što se desilo. S druge strane, imamo zadiranje u privatne živote građana i tanka je linija kada ćete nekoga naružiti i uvrediti - smatra Toni Bedalov, novinar i dopisnik RTS-a iz Subotice. - Zato je važno da se institucije otvore prema medijima, daju prvu informaciju šta se dogodilo, jer ako je nemamo, onda se nagađa i piše ono što smo načuli. Zato je važna transparentnost institucija u momentu kada se nešto dogodilo. Važna je zaštita žrtava, interes javnosti da bude informisana se često sukobi sa interesom žrtava i zbog toga moramo oprezno da izveštavamo, biranim rečima. Naša je stvar da ohrabrimo institucije da se otvore, a građane da prijave nasilje i imaju poverenje u insitucije sistema.

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto "Poverenje u institucije" Okrugli sto "Poverenje u institucije" Okrugli sto "Poverenje u institucije" Okrugli sto "Poverenje u institucije" Okrugli sto "Poverenje u institucije" Okrugli sto "Poverenje u institucije" Okrugli sto "Poverenje u institucije" Okrugli sto "Poverenje u institucije"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 2185

Povezana vest

Povezane teme

okrugli sto

psihičko nasilje

vršnjačko nasilje

porodično nasilje

balint pastor

nasilje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.