Komentara: 12
Pregleda: 2115

Održan okrugli sto na temu mera populacione politike

14.12.2020. u 12:09h
Izvor: Subotica.com
Onlajn okrugli sto pod sloganima "Vojvodino - Deca ti se rađala" i "Subotico - Deca ti se rađala", održan je u petak u organizaciji Udruženja "Korak sigurnosti" iz Subotice na temu promovisanja mera populacione politike u Vojvodini, Subotici i Staroj Pazovi. Projekat je podržan na pokrajinskom i lokalnom nivou.
Održan okrugli sto na temu mera populacione politike

Skup je otvorila Aleksandra Vukomanović, predsednica Udruženja "Korak sigurnosti", istakavši da je okrugli sto organizovan s ciljem detaljnijeg upoznavanja i zajedničkog sagledavanja pronatalitetnih mera koje se sprovode na nivou republike, pokrajine i lokalnih samouprava.

- Sve pojektne aktivnosti su proizašle iz potrebe da se razmatraju, sagledavaju i nalaze rešenja kako da se prevaziđu ograničenja da svaki pojedinac postane svestan da su neophodne promene u ponašanju i razmišljanju po pitanju rađanja dece. Nadamo se da će učesnici, predstavnici lokalnih samouprava iz Subotice nakon onlajn okruglog stola i izlaganja primera dobre prakse rada Saveta za populacionu politiku Opštine Stara Pazova biti motivisani da upute svoje predloge za formiranje Saveta za populacionu politiku Grada Subotice - rekla je Vukomanović.

Grad Subotica iz godine u godinu unapređuje mere populacione i pronatalitetne politike s ciljem da kroz različite usluge, ali i razvoj infrastrukture, ohrabri roditelje da se odluče na proširenje porodice. Oko milion dinara izdvaja se za vantelesnu oplodnju, roditeljski dodatak za prvorođeno dete je 10.000 dinara, a jednokratna pomoć trudnicama 15.000 dinara i u tu svrhu je izdvojeno više od 30 miliona dinara.

- Istakla bih da u Severnobačkom okrugu oko 17 odsto parova nije u mogućnosti da prirodnim putem dođe do potomstva i da im je otvaranjem Centra za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici u Subotici, znatno olakšan postupak vantelesne oplodnje - kazala je Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti. - Grad Subotica je od 2016. godine za adaptaciju prostora izdvojio ukupno 17,5 miliona dinara, dok su Vlada Mađarske i Internacionalni klub žena zajedno uložili 300.000 evra. Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju je događaj od velikog značaja ne samo za grad, nego i za celu zemlju.

Održan okrugli sto na temu mera populacione politike

Po rečima Svetlane Selaković, pomoćnice pokrajinskog sekretara za demografiju i ravnopravnost polova, uočeno je da su nove republičke i pokrajinske mere dovele do povećanja rađanja trećeg ili četvrtog deteta. Podsetila je da su u Vojvodini trenutno aktuelne tri mere, 15.000 dinara za nezaposlene majke, sufinansiranje VTO u iznosu od 240.000 dinara za jedan pokušaj u tekućoj godini, kao i troškovi krioembrio transfera za sve žene do 45 godine i 1,2 miliona dinara za porodice u kojima se rodi treće i četvrto dete za poboljšanje uslova stanovanja.

- Do sada, počev od 2018. godine, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova raspisao je tri konkursa za sredstva kojima se poboljšavaju uslovi stanovanja. Oko 350 porodica je dobilo ova sredstva i ima puno porodica iz Subotice i okoline koje su ih iskoristila na najbolji način - naglasila je Selaković, dodajući da se u Sekretarijatu svake godine analiziraju mere svih 45 lokalnih samouprava i da je uočeno da se neke mere na lokalnom nivou ponavljaju. - To je razlog zašto bi svaka lokalna samouprava trebalo da fomira Savet za demografiju i preporuči mere koje će biti šire od zakonskih i pokrajinskih, a stimulativno bi uticala na porodice da se opredele za rađanje još dece.Održan okrugli sto na temu mera populacione politike

Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, istakao je da Grad Subotica od 2018. godine podržava Udruženje "Korak sigurnosti" putem konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata i programa iz oblasti društvenog i humanitarnog rada.

- Smatram da su projektne aktivnosti, različite radionice i organizovanje okruglih stolova i tribina, koje se sprovode putem projekta "Subotico, deca ti se rađala 2020" važne, kako bi se javnost upoznala sa merama populacione politike kako sa republičkog, pokrajinskog, tako i sa lokalnog nivoa. Grad Subotica će i u narednom periodu voditi odgovornu socijalnu politiku i pružaće podršku kako ustanovama, tako i organizacijama i udruženjima sa teritorije Grada Subotice - poručio je Đukanović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 2115
Povezane teme

okrugli sto

jasmina stevanović

ilija đukanović

populaciona politika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.