Komentara: 124
Pregleda: 9504
Foto

Održan okrugli sto "LGBT mladi i zlostavljanje u školama"

21.09.2017. u 17:42h
Izvor: TV Subotica
Politehnička škola bila je domaćin okruglog stola pod nazivom "Gledamo, da li vidimo? LGBT mladi i zlostavljanje u školama", u kom su učestvovali predstavnici institucija koje su potpisnice Memoranduma o saradnji sa Lokalnom mrežom za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama.
Održan okrugli sto "LGBT mladi i zlostavljanje u školama"

"Gledamo, da li vidimo?", pisalo je danas na vratima Politehničke škole. Valentina Bačlija i Ena Barašević, učenice trećeg razreda ove škole, u svom okruženju poznaju nekoliko LGBT osoba. Kažu, i same su prisustvovale diskriminaciji svojih vršnjaka, samo zato što su drugačije seksualne orijentacije. Da treba nešto promeniti u svesti ljudi, i da svako ima pravo na slobodan izbor partnera, saglasne su ove dve srednjoškolke.

- Ljudi bi trebalo da shvate da svako ima pravo da voli onog koga želi i onog ko mu se sviđa. Da ne bi trebalo da budu diskriminisani jer vole nekoga ko je drugačiji, ali i da imaju pravo da šetaju ulicom i da se drže za ruke dve devojke i dva momka i da to bude najnormalnija situacija, i da ih niko ne gleda popreko, niti omalovažava zbog toga, rečima ili čak fizički - smatra Valentina Bačlija.

- Imamo dva druga koji su u vezi. Jedno društvo ih je fizički napalo kada su prolazili. Ne razumem zašto neko ne može da šeta slobodno ako mu se sviđa neko istog pola - dodaje Ena Barašević.

Održan okrugli sto "LGBT mladi i zlostavljanje u školama"

Prema istraživanju organizacije Labris, čak 80 odsto srednjoškolaca podržava diskriminaciju nad osobama drugačije seksualne orijentacije. Upravo zbog toga je neophodno menjati svest mladih, jer to što je neko LGBT ne sme da bude razlog da bude izopšten ili čak zlostavljan, navodi Jelena Dubovi, koordinatorka Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama.

- Kada pričamo o konkretnim koracima, neophodna je edukacija mladih ljudi, da već od ranih godina shvate značaj poštovanja različitosti, prihvatanja različitosti i kako drugačija seksualna orijentacija nije, i ne sme da bude razlog nasilja, razlog mržnje i razlog diskriminacije u širem smislu - napominje Dubovi.

Održan okrugli sto "LGBT mladi i zlostavljanje u školama"

U Subotici je 27. februara ove godine potpisan Memorandum o osnivanju Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama, koja je povezala relevantne institucije od Tužilaštva, Centra za socijalni rad, zdravstvenih ustanova pa do srednjih škola. Ova mreža je od tada na raspolaganju svim pripadnicima LGBT populacije.

Izvor: TV Subotica
Okrugli sto: Gledamo, da li vidimo - LGBT mladi i zlostavljanje u školama Okrugli sto: Gledamo, da li vidimo - LGBT mladi i zlostavljanje u školama Okrugli sto: Gledamo, da li vidimo - LGBT mladi i zlostavljanje u školama Okrugli sto: Gledamo, da li vidimo - LGBT mladi i zlostavljanje u školama Okrugli sto: Gledamo, da li vidimo - LGBT mladi i zlostavljanje u školama Okrugli sto: Gledamo, da li vidimo - LGBT mladi i zlostavljanje u školama Okrugli sto: Gledamo, da li vidimo - LGBT mladi i zlostavljanje u školama Okrugli sto: Gledamo, da li vidimo - LGBT mladi i zlostavljanje u školama
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 124
Pregleda: 9504
Povezane teme

politehnička srednja škola

lgbt

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.