Komentara: 6
Pregleda: 1846
Foto

Održan 15. "Arhivski dan" - nedostatak mesta za novu građu gorući problem subotičkog Istorijskog arhiva

29.09.2022. u 15:20h
Izvor: Subotica.com
Nedostatak prostora za novu građu gorući je problem sa kojim se, uz birokratske, tehničke i finansijske probleme, suočavaju arhivi, rečeno je na Međunarodnom arhivističkom skupu koji je po 15. put održan u našem gradu. Digitalizacija, koja bi mogla ublažiti ovaj problem, iziskuje novu infrastrukturu, što podrazumeva i dodatna ulaganja.
Održan 15. "Arhivski dan" - nedostatak mesta za novu građu gorući problem subotičkog Istorijskog arhiva

 "Arhivi - ustanove kulture ili..." - ovo je centralna tema "Arhivskog dana" koji je održan u Velikoj venici Gradske kuće", a u okviru kog je predstavljeno ukupno 10 referata.

Naravno da su arhivi ustanove kulture, ali nas opterećuju brojni birokratski, tehnički, finansijski i drugi problemi. Mi u Subotici imamo izuzetno bogatu građu koja datira još od sredine 18. veka. Imamo oko 8 kilometara građe. Poređenja radi, to je udaljenost od Gradske kuće do Palića, i još malo dalje - objašnjava Stevan Mačković, direktor subotičkog Istorijskog arhiva, i dodaje da bi građa bila još bogatija da ne postoji problem sa nedostatkom prostora za čuvanje materijala - Naši depoi nalaze se na čak 7 lokacija i trenutno smo u takvoj situaciji da više ne možemo da primimo ni jedan jedini dokument.

Održan 15. "Arhivski dan" - nedostatak mesta za novu građu gorući problem subotičkog Istorijskog arhivaNedostatak prostora za čuvanje arhivske građe gorući je problem sa kojim se suočavaju arhivi nekoliko decenija unazad. Da je slična situacija i u susednoj Hrvatskoj potvrdila nam je Vlatka Lemić, direktorka Arhiva Univerziteta u Zagrebu.

Po nekim procenama u 18 državnih arhiva u Hrvatskoj čuva se oko 120 kilometara građa. Trenutno se, preko nekih evropskih projekata, ulaže u arhivske zgrade, gradi se nekoliko objekata za čuvanje građe. Drugi problem se tiče činjenice da su arhivi, u ovom digitalnom dobu na prekretnici, tako da ne samo što treba pronaći prostore za odlaganje građe u papirnom obliku, već je neophodno preuzimati i gradivo u elektronskoj formi, što iziskuje dodatnu infrastrukturu, a samim tim i dodatna ulaganja - poručuje Lemić.

Održan 15. "Arhivski dan" - nedostatak mesta za novu građu gorući problem subotičkog Istorijskog arhivaOd svih ustanova kulture, arhivi su najmanje poznati, zato je potreno poraditi na razvoju publike i dovođenju novih korisnika, istakla je gošća iz Hrvatske na današnjem skupu.

Arhivi, u okviru ustanova kulture jesu na margini, ali oni su neotkriveno blago i baš zbog toga je važno da se građa koja se čuva dodatno prikazuje na različitim portalima. Potrebno je poraditi na razvoju publike i dovođenju novih korisnika. Ja radim oko 10 projekata u Evropi koji imaju za cilj privlačenje publike i popularizaciju arhiva - zaključila je sagovornica.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje skupa XV "Arhivski dan" Otvaranje skupa XV "Arhivski dan" Otvaranje skupa XV "Arhivski dan" Otvaranje skupa XV "Arhivski dan" Otvaranje skupa XV "Arhivski dan" Otvaranje skupa XV "Arhivski dan" Otvaranje skupa XV "Arhivski dan" Otvaranje skupa XV "Arhivski dan"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 1846
Povezane teme

istorijski arhiv

stevan mačković

arhivski dan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.