Komentara: 1
Pregleda: 2283
Foto

Održan 10. Arhivistički skup

21.09.2017. u 13:43h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće, danas je održan tradicionalni 10. Arhivistički skup, u sklopu čijeg programa je obeleženo i 70 godina delovanja Istorijskog arhiva Subotica. Ove godine su po prvi dodeljene plakete za doprinos razvoju arhivske struke i zavičajne istoriografije, koje su poneli dr Emil Libman i dr Deže Čuso, istraživači istorije zdravstva i Eržebet Apro, arhivska savetnica u penziji.
Održan 10. Arhivistički skup

Kada je sagrađena prva Gradska kuća u Subotici 1751. godine, od četiri prostorije koje je imala, jedna je bila namenjena za čuvanje dokumenata i prepiski tadašnje gradske vlasti. Prema rečima Miroslave Babić, članice Gradskog veća zadužene za oblast kulture, iako su kasnije izgrađene još dve Gradske kuće, sedište Arhiva se nije menjalo. Po završetku Drugog svetskog rata, kako bi se dokumenta sačuvala, Pokrajina Vojvodina osniva 1946. godine arhivska područja, a jedno od njih bilo je u Subotici. Naredne godine, za arhivskog rukovodioca imenovan je Blaško Vojnić Hajduk, čije se imenovanje uzima se kao početak delovanja i rada arhivske službe na ovim prostorima. 

- Istorija svakog naroda, kao i istorija čovečanstva, ispisana je kulturom, otkrićima, društvenim klasama, vladarima. Arhivi su spomen kulture, nauke i uprave, sa njima sadašnjost čuvamo za budućnost. Lokalna samouprava grada Subotice prepoznaje značaj otkrivanja, prikupljanja, tumačenja i čuvanja arhivske građe, te će i u buduće biti podrška za obezbeđivanje potrebnih uslova rada, digitalizacije, edukovanja, unapređenja i delovanja Istorijskog arhiva Subotica - rekla je Babić na otvaranju 10. Arhivističkog skupa i obeležavanju godišnjice subotičkog Arhiva.

Tema ovogodišnjeg tradicionalnog skupa dotaći će se pozicije arhiva između nauke, kulture i uprave, a direktor Istorijskog arhiva Subotica, Stevan Mačković, kaže da će se kroz izlaganje referata pokušati odgovoriti na to pitanje.

Održan 10. Arhivistički skup

- U okviru programa Arhivskog dana, podnosiće se referati što je uobičajeno. Svake godine biramo posebnu temu, a ove godine smo se odlučili da to bude "Arhivi između nauke, kulture i uprave". Pošto tema više zvuči kao pitanje, slušajući referate ćemo dobiti odgovor upravo na to gde je mesto arhiva u ovom trouglu, između nauke, uprave i kulture. Kada je u pitanju obeležavanje godišnjice, pripremili smo četvorojezičnu publikaciju, koja je veoma dobro opremljena i virtuelnu izložbu čija promocija će uslediti nakon otvaranja i dodele plaketa - rekao je Mačković. 

U cilju obeležavanja 70 godina delovanja ustanove subotičkog Arhiva, doneta je odluka da se ustanovi plaketa za doprinos razvoju arhivske struke i zavičajne istoriografije, koja nosi ime njihovog istaknutog kolege, arhiviste Gašpara Ulmera. Plakete su poneli dr Emil Libman dr Deže Čuso, istraživači istorije zdravstva i Eržebet Apro, arhivska savetnica u penziji.

Mene je Gašpar Ulmer primio odmah posle mature i sa njim sam radila u istoj sobi dok nije otišao u penziju. Od njega sam naučila šta je arhiv, šta je arhivska građa i kako treba sa tom građom raditi. Struku sam pored njega zavolela i zbog toga mi je veoma drago što sam dobitnica ove nagrade, koja nosi njegovo ime - rekla je Eržebet Apro.

Izvor: Subotica.com
10. Arhivski dan i promocija publikacije povodom 70 godina subotičkog Istorijskog arhiva 10. Arhivski dan i promocija publikacije povodom 70 godina subotičkog Istorijskog arhiva 10. Arhivski dan i promocija publikacije povodom 70 godina subotičkog Istorijskog arhiva 10. Arhivski dan i promocija publikacije povodom 70 godina subotičkog Istorijskog arhiva 10. Arhivski dan i promocija publikacije povodom 70 godina subotičkog Istorijskog arhiva 10. Arhivski dan i promocija publikacije povodom 70 godina subotičkog Istorijskog arhiva 10. Arhivski dan i promocija publikacije povodom 70 godina subotičkog Istorijskog arhiva 10. Arhivski dan i promocija publikacije povodom 70 godina subotičkog Istorijskog arhiva
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2283
Povezane teme

istorijski arhiv

arhivski dan

godišnjica

međunarodni arhivistički skup

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.