Komentara: 19
Pregleda: 6618
Foto

Odložena privatizacija Radio Subotice

26.06.2015. u 10:32h > 14:43
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj 6. vanrednoj sednici Skupštine grada jednoglasno je doneta odluka o Postupku privatizacije Javnog preduzeća Radio Subotica, koja će se do kraja oktobra sprovesti kroz model prodaje stoprocentnog kapitala, koji po najnovijim procenama iznosi skoro skoro 4,85 miliona dinara.
Odložena privatizacija Radio Subotice

Odluka koju je Skupština grada danas donela stvara mogućnosti da Agencija objavi javni poziv za prodaju kapitala Radio Subotice, i u narednih sedam, osam nedelja ćemo saznati da li ima zainteresovanih za investiranje u ovo predzeće – objašnjava Ljubiša Stepanović, direktor Radio Subotice. - Narodna skuština Republike Srbije na vanrednoj sednici treba da usvoji izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i tako bi se otvorila mogućnost lokalnim samoupravama da do kraja oktobra finasiraju rad medija. Ako ne bude zainteresovanih kupaca, postoji novi korak a to je da radnici dobiju besplatne akcije, ali samo oni koji ih do sada nisu dobili, a njih je u ovom momentu samo dvoje. Onda bi se išlo na treći korak a to je stečaj, jer Zakon o privatizaciji predviđa kao stečajni razlog nepostojanje zainteresovanih investitora, te bi već u u novembru mogli da budemo jedan od predmeta Privrednog suda i da se stečajem i gašenjem radija završi tužna priča o informisanju na loklanom nivou.

Po njegovim rečima, neizvesnost i strah vlada kod svih zaposlenih, jer u ovom trenutku niko ne raspolaže potpunim informacijama o tome da li postoji zainteresovani investitor.

Odložena privatizacija Radio Subotice

- Paralelno sa ovim, teče i drugi proces – Vlada je 28. januara donela odluku i program rešavanja viška zaposlenih i postoji mogućnost da se višak isprati iz preduzeća uz otpremnine, koje su sasvim pristojne, ali za tu odluku opet nedostaje ključni faktor a to je perspektiva, odnosno koliko ljudi mora da ostane da bi se održao program – objašnjava Stepanović. - Kada bismo znali da imamo perspektivu da postojimo na krajnje racionalnim osnovama i sa samnjenim brojem ljudi, onda bi mogli da napravimo spisak ljudi. Ovako ne možemo. Kao direktor sam dužan da napravim program koji je održiv, ali je i tu pred nama jedno novo rasršće a to je da li ćemo raditi na dve frenkvencije koje sada korisitimo, jednu koju smo zvanično dobili i drugu koju koristimo za emitovanje programa na mađarskom jeziku a koju smo dobili uz saglasnost sa Radio Novim Sadom. To zadire u interese nacionalnih veća, od kojih očekujem da se izjasne o tome da li žele da se program emituje na obe frenkvencije.

Da nema zainteresovanih kupaca, potvrdio je i gradonačelnik Jene Maglai i po njemu niko ne može da kaže na koji način će sudbina ovog preduzeća biti rešena.

- Lokalna samouprava će rebalansom budžeta predvideti sredstva za finansiranje ovog produzeća i u naredna četiri meseca, a šta će biti do tada i posle toga, niko ne može da zna. I onda kada je donet zakon je rečeno da će se do 30. juna sigurno ovaj postupak završiti, a evo došli smo do situacije da nije to odrađeno – istakao je Maglai.

Današnja odluka doneta je jednoglasno, a kako se moglo čtu, odbornici opozicije podržali su je u znak poštovanja prema tradiciji radija, dugoj skoro pola veka, i zaposlenima u njemu.

- Ova odluka ne rešava problem zaposlenih koji su trebali da ostanu bez posla za pet dana, a na ovaj način će ostati bez posla za četiri meseca. Problem rešava samo promena medijskih zakona, a to što je sada delimično promenjen, znači da može da se menja – smatra Slavko Parać, predsednik odborničke grupe DS-a.

Izvor: Subotica.com
6. Vanredna sednica Skupštine grada 6. Vanredna sednica Skupštine grada 6. Vanredna sednica Skupštine grada 6. Vanredna sednica Skupštine grada 6. Vanredna sednica Skupštine grada 6. Vanredna sednica Skupštine grada 6. Vanredna sednica Skupštine grada 6. Vanredna sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 6618

Povezana vest

Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

velika većnica

sednica skupštine grada

skupštinsko zasedanje

prenos uživo

vanredna sednica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.