Komentara: 37
Pregleda: 6984

Odliv stanovništva - najveći problem Mišićeva

03.08.2017. u 15:11h
Izvor: TV Subotica
Jedna od najzapadnijih mesnih zajednica na teritoriji grada je Mišićevo. Malo selo smešteno na oko 15 kilometara od Subotice, na magistralnom putu ka Somboru, infrastrukturno je uređeno, ali je problem tendencija opadanja broja stanovnika iz godine u godinu.
Odliv stanovništva - najveći problem Mišićeva

Selo je nastalo 1925. godine, naseljavanjem Solunskih heroja na zemlju koju je kraljevski dvor dodelio kao znak zahvalnosti za oslobođenje otadžbine. Ime je ponelo po slavnom heroju Prvog svetskog rata, vojvodi Živojinu Mišiću, čija bista krasi park u centru sela. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Mišićevo je imalo 377 stanovnika, međutim, taj broj se u međuvremenu smanjio, pa je u selu retkost videti mlade ljude.

- Najveći problem je opadanje broja stanovnika, a to je ujedno i problem svih sela u Vojvodini. To se u ovako malom selu jasno vidi, jer mi se znamo svi međusobno i vidimo da se nažalost sve manje dece rađa, a sve više starije populacije umire. To je problem koji će se teško rešiti. Nadu nam daje farbika stočne hrane u našem selu, koja zapošljava nekoliko stotina radnika, a prema nekoj prognozi uskoro će broj radnika u toj fabrici biti veći nego broj stanovnika u selu - rekao je Pero Šunjka, predsednik skupštine MZ Mišićevo.

Održavanje higijene u selu trenutno je jedan od problema sa kojim se rukovodstvo i stanovnici susreću. Naime, centar mesne zajednice krasi divan park sa bistom vojvodi Mišiću, osnovnom školom, terenima za sport i igralištem za decu, koje je neophodno održavati. Međutim, zbog birokratskih problema, Mišićevo je ostalo bez osobe koja je vodila računa o higijeni i čistoći parka, a trenutno se ne nazire rešenje problema.

- Najaktuelniji problem je taj što smo ostali bez higijeničara. Na konkursu za javne radove, pomoćnica gradonačelnika nam je sugerisala da podnesemo zahtev da higijeničar bude sa teritorije naše mesne zajednice, za ugovor na četiri meseca uz minimalnu platu. Mi imamo radnika koji bi to obavljao, na komisiji su odobrena sredstva za njegovo angažovanje, ali je problem nastao kada je Nacionalna služba za zapošljavanje dala mišljenje da on ne ispunjava uslove zato što nije primalac socijalne pomoći, odnosno nije na listi prioriteta. Smatram da tako ne mora biti, i da je NSZ oštetila našu mesnu zajednicu - objašnjava Šunjka.

Infrastruktura u Mišićevu je zadovoljavajuća, a jedino za čim meštani žale je nedovršeni projekat izgradnje puta prema Tavankutu. Naime, prema ranije predviđenom projektu, koji su prihvatile prethodne gradske vlasti, Gornji i Donji Tavankut bi preko Mišićeva, Đurđina i oba Žednika dobili direktan izlaz na auto-put, što bi dodatno oživelo ovaj poljoprivredni kraj grada. Međutim, do realizacije projekta nikad nije došlo.

- Taj projekat postoji i danas. Godine 2012. po mom saznanju, Grad je platio asfaltiranje tog puta, gde bi prethodno bila postavljena podloga sa tucanikom, širine tri metara. Međutim, do asfaltiranja nikada nije došlo. Danas, kada se obratimo da je taj put neophodno da se završi, dobijemo odgovor da je taj put asfaltiran, ali u stvarnosti on je i dalje zemljani put, pun rupa i dalje neprohodan. Prvih 300 metara ulice 1. Nova, od glavnog puta ka Tavankutu, gotovo je neprohodno. To je problem koji ne možemo rešiti sami, a ne znam da li može i sam Grad - izjavio je Šunjka.

Mišićevo ima sve što je potrebno za miran život na selu, a i blizina Subotice mu ide na ruku. U naselju postoji nekoliko privrednih društava koji nesebično pomažu razvoju sela, s ciljem da podizanjem kvaliteta života spreče dalji odliv stanovništva iz najmanje mesne zajednice na teritoriji Subotice.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 37
Pregleda: 6984
Povezane teme

mišićevo

mz mišićevo

odliv stanovništva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.