Komentara: 12
Pregleda: 4699

Odbornici zasedali 12 časova bez pauze

10.02.2012. u 15:15h
Izvor: Radio Subotica
Odbornici zasedali 12 časova bez pauze

Odbornici Skupštine većinom glasova usvojili su Lokalni akcioni plan zapošljavanja, na osnovu kojeg će ove godine iz budžeta grada biti izdvojena 7 miliona 540 hiljada dinara za subvencionisanje poslodavaca za otvaranje novih radnih mesta, dok je 3 miliona 460 hiljada dinara namenjeno za zapošljavanje putem javnih radova. Za ove programe očekuje se jos dodatnih oko 7 miliona dinara iz pokrajine i Republike. Akcioni plan je nepotpun, ne sadrži viziju i kontinuitet, i zanemaruje oblast turizma i poljoprivrede, kaže opozicija, naročito odbornici SVMa koji su glasali protiv. Prošle godine su putem ovih mera zaposlena 54 lica, a pojedinačna subvencija poslodavcima iznosila je 130 hiljada dinara, odnosno 150 hiljada za teže zapošljiva lica. Iznos subvencije ove godine tek treba da bude odredjen, a očekuje se za će biti zaposleno oko 100 lica.

Skupština grada usvojila je izmene Plana detaljne regulacije Privredne zone Mali Bajmok, koje su uradjene da bi se izašlo u susret zainteresovanim investitorima. Izmedju ostalog, izmenama Plana se stvaraju uslovi za objedinjavanjem gradjevinskih blokova, racionalnije korišćenje gradjevinske parcele povećanjem dozvoljenog indeksa zauzetosti sa 40 na 50 odsto, kao i za skraćevanje procedure za pribavljanje gradjevinske dozvole.

Skupština grada jednoglasno je usvojila Rešenje o otuđenju gradjevinskog zemljišta bez naknade Kompaniji "Svarovski" i ovlastila gradonačelnika da potpiše Ugovor na koji je prethodnu saglasnost dala Vlada Srbije. Ugovor ce biti potpisan sa firmom Svarovski Subotica D.o.o. Svarovski će dobiti 7,8 hektara gradjevinskog zemljišta u Privrednoj zoni "Mali Bajmok", procenjene vrednosti oko 79 miliona dinara, na kojem će, u I fazi investicije, izgraditi fabriku za proizvodnju kristalnih komponenti, površine 15 hiljada kvadrata, i do kraja 2016. godine zaposliti 600 radnika. Investitor nakon potpisivanje Ugovora polaže bankarsku garanciju, a u naknadnom roku će doneti odluku i o eventualnoj realizaciji druge faze, u kojoj je predvidjena izgradnja još jednog proizvodnog pogona i posao za još 300 radnika.

Skupština grada Subotice

Skupština grada usvojila je Odluku o pravu na jednokratnu novčanu pomoć trudnicama. Protiv odluke nije bio niko, iako su odbornici SVM-a i SNS-a kritikovali vlast što ovakvu pomoć nije uvela ranije, nego sada kada smo u gotovo u predizbornom periodu. Svaka pronatalitetna mera koju je ova vlast uvela neoporedivo je mnogo više od onog što je uradila prethodna vlast, koja nije uvela nijednu, rekao je gradonačelnik. Gradsko veće će u kratkom roku usvojiti Pravilnik i odlučiti o nominalnom iznosu pomoći. Iz budžeta grada za ove namene predvidjeno je ukupno 30 miliona dinara. Pravo na pomoć ostvariće zaposlene i nezaposlene trudnice koje imaju prebivalište na teritoriji grada i koje su ušle u 28–mu nedelju trudnoće, odnosno u sedmi mesec.

Odbornik Homolja Levente istupio je iz Odborničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije i sada je nezavisni odbornik u Skupštini grada, a time je praktično odbornička grupa URS–a prestala da postoji, jer nema dovoljan broj članova. Da bi odbornička grupa bila formirana, mora da ima najmanje tri cčana. Takodje, odbornici Neven Višnjić, Radomir Tošić, Branislav Kapor i Marin Vidaković, od danas su članovi Odborničke grupe Demokratske stranke. Ovi odbornici, koji su novembra prošle godine napustili URS, od nedavno su članovi DS–a.

Odbornici Skupštine grada vodili su dugu raspravu oko Programa poslovanja Javnog komunalnog preduzeća "Čistoća i zelenilo". Predstavnici opozocije, medju kojima su prednjačili odbornici Saveza vojvodjanskih Madjara, okarakterisali su ovu firmu kao neefikasnu, u kojoj su posao našli mnogi partijski kadrovi. Takodje je izneta tvrdnja da je Čistoća kreditno zadužena i da zimska služba nije obavila zadatak čišćenja grada, kako se očekivalo. Predstavnici vladajuće koalicije su negirali te tvrdnje, navodeći da je grad dobro funkcionisao i tokom najvećih snežnih padavina. Svi vitalne službe su radile, saobraćajnice su bile prohodne, a sve to zahvaljujući dobroj organizaciji kao i mehanizaciji koju preduzeće poseduje.

Izvor: Radio Subotica
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 4699
Povezane teme

Skupština grada Subotice

lokalni parlament

privredna zona mali bajmok

fabrika svarovski

fabrika swarovski

lokalni akcioni plan zapošljavanja

pomoć trudnicama

jednokratna pomoć trudnice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.