Komentara: 12
Pregleda: 3855
Foto

Odata počast žrtvama fašističkog terora u Žutoj kući

23.09.2021. u 14:02h
Izvor: Subotica.com
Povodom navršavanja osam decenija otkako je Žuta kuća u Subotici pretvorena u mučilište, danas je minutom ćutanja i polaganjem venca na spomen ploču odata počast žrtvama fašističkog terora u ovoj zloglasnoj zgradi, na inicijativu naše sugrađanke dr Margarete Bašaragin, poverenice Udruženja "Ženske studije i istraživanja" iz Novog Sada.
Odata počast žrtvama fašističkog terora u Žutoj kući

Subotička podružnica Udruženja "Ženske studije i istraživanja" ove godine realizuje projekat pod nazivom "Antifašistkinje Subotice: skojevke, partizanke, AFŽ-ovke", a naša sugrađanka i poverenica Udruženja, dr Margareta Bašaragin, upravo je tokom rada na projektu došla do saznanja da se ove godine u septembru navršava tačno osam decenija otkako je Žuta kuća pretvorena u mučilište, a u kojoj su boravile sve žene čije životne priče istražuje.

Jedna od njih, koja je i sama bila zatočenica, a zove se Magda Simin Bošan, bila je novinarka i književnica i ona je sačinila spisak imena 96 žena koje su 1941. godine ovde bile zatočene. Na tom spisku se nalaze sve žene čije životne priče istražujem i jednostavno sam se osećala prozvanom da skrenem pažnju javnosti na ovaj značajan trenutak - objasnila je dr Bašaragin, razloge i važnost obeležavanja ovog datuma. - Sve žene koje su ovde bile zatvorene, kasnije su osuđene na zatvorske kazne. Dve od njih, Lola Vol i Magda Rac su osuđene na smrt. Lola Vol je obešena zajedno sa svojim partijskim drugovima 18. novembra iste godine, a Magdi Rac je kazna preinačena i ona je ostatak Drugog svetskog rata provela po zatvorima.

Odata počast žrtvama fašističkog terora u Žutoj kućiKao jedan od najmučniji trenutaka u procesu istraživanja, dr Bašaragin navodi svedočenje Lili Bek Krmpotić, Subotičanke koja je veoma živo opisala kako su mučenja u Žutoj kući izgledala.

- Nakon toga, moja ideja da se obeleži aktiviranje Žute kuće je bila čvrsta i sasvim spontano sam poželela da odam počast svima njima. Dakle, ovde su bili zatvarani i muškarci i žene svih vera i nacija, samo zato što su bili protiv fašističkog terora, bez obzira da li su bili simpatizeri komunističke partije ili su bili obične osobe koje nisu prihvatale takav teror - kazala je dr Bašaragin, dodajući da su Lili Bek Krmpotić, kao i Edita Hajzler-Špicer imale samo 16 godina kada su uhapšene. - Da li danas možete da zamislite mlade devojke od 16 godina da učestvuju u diverzantskim akcijama? Jedna je imala ulogu u paljenju žita, što je bila direktiva partije u avgustu da se uradi na prostoru čitave Vojvodine, a druga je bacala eksere po Palićkom putu i sipala šećer u rezervoar da bi onesposobila neprijateljska vozila. Zbog toga su obe bile uhapšene i ovde mučene sa svega 16 godina, a same govore da nisu odale nikoga. Obe su završile u maloletničkom zatvoru i na kraju su, srećom, preživele Drugi svetski rat i nastavile svoj život.

Odata počast žrtvama fašističkog terora u Žutoj kućiZa vreme rata i okupacije, u Žutoj kući je bila smeštena kontraobaveštajna služba Mađarske, podsetio je Dejan Mrkić iz Istorijskog arhiva Subotice, a fašistička vlast je 1941. godine započela masovna hapšenja komunista i skojevaca, te je kroz ovo zloglasno mučilište do 1944. godine, prošlo više stotina naših sugrađana.

- To je bilo jedno odeljenje koje je bilo izvan sudskog i pravnog sistema tadašnje države, tako da je i delovalo vaninstitucijalno, vrlo surovo i brutalno prema onima koji su se smatrali neprijateljima države, a to su tada bili uglavnom komunisti i oni koji su bili protivnici fašističkog režima. Tortura koja je nad njima sprovođena, opisana je prilično opširno u posleratnoj literaturi i to su bila osmišljena mučenja da se ljudima nanese najveći mogući bol i, naravno, mnogi su i podlegli - predočio je Mrkić, ukazujući da bi predmet nekih narednih istraživanja moglo da bude i šta se dešavalo nakon 1944. godine u Žutoj kući. - Naime, tu je i dalje jedno vreme bila policijska uprava i bilo je zatočenika i novog režima. Ko su oni bili i kako su prošli, to bi moglo da bude predmet narednih istraživanja.

Odata počast žrtvama fašističkog terora u Žutoj kućiŽuta kuća u Subotici je sagrađena krajem 19. veka prema projektu arhitekte Titusa Mačkovića, a njena prvobitna namena je bila da služi za novčani zavod. Danas je ova zgrada spomenik kulture od velikog značaja, u kojoj je smešten Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku.

Izvor: Subotica.com
Polaganje venaca žrtvama "Žute kuće" Polaganje venaca žrtvama "Žute kuće" Polaganje venaca žrtvama "Žute kuće" Polaganje venaca žrtvama "Žute kuće" Polaganje venaca žrtvama "Žute kuće" Polaganje venaca žrtvama "Žute kuće" Polaganje venaca žrtvama "Žute kuće" Polaganje venaca žrtvama "Žute kuće"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 3855

Povezano dešavanje

Povezane teme

žuta kuća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.