Komentara: 0
Pregleda: 2463

„Od prve srpske do poslednje italijanske kraljice“

25.04.2017. u 14:31h
Izvor: Subotica.com
Koliko su srpska i italijanska kultura i tradicija međusobno isprepletene, na nesvakidašnji način pokazali su đaci OŠ „Matko Vuković“, koji su učestvovali na interdisciplinarnom času nazvanom „Od prve srpske do poslednje italijanske kraljice“.
„Od prve srpske do poslednje italijanske kraljice“

U jednom času učenici viših razreda spojili su ono što su naučili na časovima književnosti, istorije, likovne i muzičke kulture, tehničkog i informatičkog obrazovanja i svojim školskim drugarima, nastavnicima i roditeljima predstavili zanimljive, a mnogima nepoznate, segmente naše i italijanske prošlosti.

Velika lekcija o Italijankama koje su došle na srpski srednjovekovni dvor, kao i o srpskim plemkinjama koje su otišle na italijanski održana je u Gradskoj biblioteci. U sklopu programa u Italijanskom kulturnom centru postavljena je izložba rukotvorina i plakata učenika, replike haljina princeza, koje su šile učenice Hemijsko-tehnološke škole, te kruna prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog, kip Jelene Anžujske... Da atmosfera bude autentičnija pobrinuli su se gosti, đaci muzičke škole iz Firence.

Po rečima Karmina Terala, počasnog konzula Italije u Subotici, ovo je još jedan dokaz koliko su italijanska i srpska istorija i tradicija međusobno bliske.

- Priznajem da je ovo za mene nešto novo i tek sada vidimo koliko su zaista povezana naša dva naroda. Kao što bi rekla jedna izreka, „kultura nije vlasništvo jednog, nego svih naroda“ tako je i ovo dokaz koliko su naše kulture bliske – poručio je Karmine Teralo.

„Od prve srpske do poslednje italijanske kraljice“

Obučeni u srednjovekovne haljine, učenici su podsetili na Anu Dandolo, prvu srpsku kraljicu, ženu Stefana Prvovenčanog i unuku mletačkog dužda, kraljicu Jelenu Anžujsku, ženu Stefana Uroša uz koju vekovima ide legenda o Dolini jorgovana, te na despoticu Jelenu, ženu Stefana Lazarevića, Mariju Branković...

Ono što je zanimljivo je da đaci OŠ „Matko Vuković“ ne pohađaju nastavu italijanskog jezika, već su po rečima direktorke Mirjane Stevanović, sve što su prikazali iz ljubavi naučili.

- Želeli smo da na zanimljiv način predstavimo zajedničku kulturu i tradiciju i ovoga puta smo se odlučili za kraljice koje su obeležile istorijska razdoblja obe države. Živimo u višenacionalnoj sredini i znamo koliko je važno da sačuvamo svoju, ali i da upoznamo druge tradicije – istakla je direktorka škole

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2463
Povezane teme

Mirjana Stevanović

OŠ Matko Vuković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.