Komentara: 5
Pregleda: 2260
Foto

Od dijabetesa boluje 15.000 Subotičana

15.11.2023. u 11:51h
Izvor: Subotica.com
Od dijabetesa boluje 15.000 Subotičana

U Subotici je  registrovano oko 15.000 obolelih od  dijebetesa, a pretpostavlja se da u Srbiji boluje oko million ljudi - rečeno je povodom Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, koji je obeležen akcijom „Pokreni se znanjem, protiv dijabetesa“, u okviru koje su održana predavanja, a građani su mogli da prekontrolišu nivo šećera u krvi i krvni pritisak.

Od dijabetesa boluje 15.000 Subotičana

- Udruženje za borbu protiv dijabetesa u Subotici broji 300 članova što je malo jer u Subotici jer je obolelih mnogo više – kaže doktorka Hajnalka Požar, predsednica subotičkog Udruženja za borbu protiv dijabetesa  - Svetski dan borbe protiv dijabetesa usmeren na prevenciju odnosno na rano otkrivanje oboljenja. Smatra se da  polovina od ukupnog broja obolelih i ne zna za svoju bolest. Obolelima je potrebno obezbediti dovoljan broj tračica za proveru nivoa šećera u krvi dok je deci potrebno obezbediti senzore za kontinuirano praćenje nivoa šećera u krvi. Dijabetes je hronična bolest, utiče najpre metabolizam ugljenih hidrata tako da nivo šećera bude povišan a to može da uzrokuje dosta komplikacija, i to promene  na krvnim sudovima, srcu, mozgu, na očima, donjim ekstremitetima. Komplikacije mogu da budu veoma ozbiljne. Zbog toga je važno kontrolisanje unosa ugljenih hidrata i praćenja nivoa krvnog pritiska, masnoća i šećera u krvi.

Od dijabetesa boluje 15.000 Subotičana

Među onima koji se godinama bori sa dijabetesom je Lajčo Vujković Bukvin, koji kaže da su stroga disciplina i promena načina života i ishrane ključni da bi se bolest držala pod kontrolom.

- Nema više ića, pića i prasića. To vam je cela filozofija. Načinom života i ishrane,  bolest se može kontrolisati i tako izbeći komplikacije. Ukoliko se to ne radi, bolest uzima svoj danak. To je bolest koja ne boli, koju ne osećate dok ne uznapreduje. Onda može da bude i fatalna – poručuje Lajčo.

Izvor: Subotica.com
Predavanje povodom Dana borbe protiv šećerne bolesti Predavanje povodom Dana borbe protiv šećerne bolesti Predavanje povodom Dana borbe protiv šećerne bolesti Predavanje povodom Dana borbe protiv šećerne bolesti Predavanje povodom Dana borbe protiv šećerne bolesti Predavanje povodom Dana borbe protiv šećerne bolesti Predavanje povodom Dana borbe protiv šećerne bolesti Predavanje povodom Dana borbe protiv šećerne bolesti
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 meseci i 2 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 2260
Povezane teme

dijabetes

svetski dan borbe protiv dijabetesa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.