Komentara: 14
Pregleda: 13923

Od danas dostupni novi testovi za koronu

12.11.2020. u 16:30h
Izvor: RTV Yueco
Od danas se u sistem testiranja na korona virus i u Domu zdravlja u Subotici uvedeni novi antigeni testovi, a ponovo su počeli da rade i PCR testove.
Od danas dostupni novi testovi za koronu

Trenutna epidemiološka situacija u našem gradu još uvek je stabilna, međutim sa izuzetno povećanim brojem pacijenata koji se na dnevnom nivou javljaju u našu respiratornu ambulantu, kažu iz Doma zdravlja za RTV Yueco.

Testiraju se isključivo pacijenti sa tegobama, dok se drugi korisnici koji se testiraju iz nekih drugih razloga, poput za potrebe putovanja, testiraju u Zavodu za javno zdravlje, podsećaju iz Doma zdravlja. Od danas su dostupni i novi testovi.

- Od danas ćemo imati nove, tzv. antigene testove, a oni velikoj meri zamenjuju serološke testove - kaže Ivanka Beoković, direktorka Doma zdravlja Subotica i dodaje da od danas u ovoj ustanovi počelo i PCR testiranje.

Od danas dostupni novi testovi za koronuDo pre tri nedelje bilo je od 20 do 30 pacijenata maksimalno na dnevnom nivou, a sada je to od 70 do 80, ali nisu svi sa konstatovanim kovidom. U zavisnosti od kliničke slike, pacijenti se po potrebi šalju dalje u bolnicu.

- Od tih osamdeset pacijenata minimalno polovinu testiramo brzim serološkim testovima koji su gotovi za petnaestak minuta dnevno se konstatuje od 5  do 10 kovd zaraženih osoba. Nisu ni oni svi sa težim kliničkim slikama, ali one koji su sa težom slikom šaljemo u bolnicu, što je ranijih dana u proseku oko 2-3 dnevno, danas ta brojka dođe i do šest, ali svakako trudimo se da i bolnicu previše ne opteretimo - objašnjava  Beoković.

Od danas dostupni novi testovi za koronuIz Doma zdravlja apeluju na sugrađane da se pridržavaju propisanih mera, te da između ostalog nose maske, drže neophodnu distancu, te izbegavaju veća okupljanja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 13923
Povezane teme

epidemija korona virusa

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.