Komentara: 0
Pregleda: 2202

Od armije do preduzetništva

22.03.2011. u 14:53h
Izvor: RTV Yueco
Od armije do preduzetništva

Transformacija i rehabilitacija vojne imovine u privredne zone treba da bude prioritet regionalnih i lokalnih vlasti, zaključeno je na predstavljanju projekta FATE – od armije do preduzetništva. Projekt ima za cilj da doprinese procesu rehabilitacije bivših vojnih objekata u najpogodniji tip organizacija za podršku privrednom razvoju. Nosilac projekta u Srbiji je Regionalni centar za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva iz Subotice, a u samom projektu učestvuje 15 partnera iz devet država okruženja.

Poslednjih godina veliki broj vojnih objekata je promenio svoju namenu i konvertovan je da posluzi podršci preduzetništvu, na osnovu promena u bezbedonosnim i odbrambenim politikama. Najveći deo ovih područja je lako dostupan, i lociran u gradskim centrima što omogućava dobru povezanost sa modernom infrastrukturom. Rehabilitacija vojnih objekata, koji se nalaze u blizini gusto naseljenih područja, izuzetno je značajna za lokalne vlasti, a predstavlja i mogućnost za privatne investitore, što Subotica već koristi.

Konverzijom bronwfield i greenfield područja, pruža se podrška održivom, urbanom, ekonomskom i socijalnom razvoju, i lokalne vlasti mogu da imaju koristi od prenamene upotrebe ovih područja. Projekat FATE – od armije do preduzetništva, ima za cilj rešavanje ključnih problema koji se odnose na vojnu imovinu, iznalaženjem adekvatnih programa prekvalifikacije u skladu sa Strategijskim dokumentima u ciljanim područjima partnera, kroz izradu Studija izvodljivosti kao i operativnih planova.

FATE takođe daje odgovor na specifične potrebe jačanja teritorijalnog ekonomskog razvoja, unapređujući konkurentnost preduzetničkog okruženja kroz strukturne podrške – Poslovni Inkubatori i Centri poslovne podrške, kao i iznalaženjem adekvatnih mera koje će unaprediti ekonomiju i razvoj malih I srednjih preduzeća.

Projekat je finansiran u okviru Evropskog programa transnacionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi, sa ukupnim iznosom od 2.200.000,00 €. Projekat je započet Marta 2009 i a sprovodi se do Decembra 2011.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2202
Povezane teme

projekat FATE

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.