Komentara: 13
Pregleda: 4841

Od aprila vakcinacija protiv HPV virusa

25.01.2022. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Preventivna vakcinacija za mlade protiv HPV virusa uskoro će biti omogućena o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Tim povodom razgovarali smo sa dr Verom Kovačević, specijalistom ginekologije i akušerstva, u Domu zdravlja Subotica.
Od aprila vakcinacija protiv HPV virusa

Vakcinacija protiv humano papilona virusa (HPV) je metoda primarne prevencije, sprovodi se u Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama od 2006. godine, vakcinišu se dečaci i devojčice između 12. i 13. godine.

- Vakcinacija se sprovodi kroz tri doze, a postoji nekoliko vrsta vakcina koje se razliku u tome protiv koliko tipova virusa imaju dejstvo. Svaka od ovih vakcina obuhvata tipove 16 i 18, koji je prisutan u 70 odsto svih slučajeva raka grlića materice. Vakcinacija može da se sprovede i kod osoba devojka starije životne dobi ukoliko nisu imale seksualne odnose iz razloga što ukoliko je devojka već došla u dodir sa tipom 16, vakcina ne može da  deluje preventivno - objašnjava dr Vera Kovačević, specijalista ginekologije i akušerstva i specijalista medicine humane reprodukcije.

Od aprila vakcinacija protiv HPV virusaPo rečima dr Kovačević, sama vakcina je bezbedna, praktikuje se već skoro dve decenije, ali isto tako ne isključuje preventivne ginekološke preglede, uzimajući u obzir da postoji oko 40 tipova virusa koje se prenose polnim putem, dok vakcina štiti do maksimalno devet.

- Godišnji ginekološki pregledi moraju da ostanu poželjna preventivna aktivnost za svaku ženu, međutim sa tom vakcinacijom sprečava se šansa da dobiju HPV virus i da krenu displasične promene na grliću materice, koje su najdominatnije kod mladih u dobi od 20 do 25 godina - dodaje dr Kovačević.

POHVALA OD SZO - Odluku Srbije da vakcinacija protiv humanog papiloma virusa bude o trošku države pozdravio je i generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, na svom Tviter nalogu. - Hvala Srbiji što je donela ovu važnu odluku i ulaganje u prevenciju raka grlića materice kod devojčica. Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa može da nas približi elimaciji te bolesti, koja se može sprečiti.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić izjavila je pre nedelju dana da će vakcina protiv HPV o trošku države biti dostupna građanima Srbije u aprilu, te da je reč o najnovijoj devetovalentnoj vakcini. Imunizаciјu ćе rеаlizоvаti izаbrаni lеkаri u dоmоvimа zdrаvljа kојi sprоvоdе primаrnu zdrаvstvеnu zаštitu škоlsке dеcе

Rak grlića materice je maligni tumor koji se javlja na donjem valjkastom delu materice koji je okrenut prema vagini, nastaje kada se ćelije koje pokrivaju površinu grlića počnu nekontrolisano deliti. Po statistici 12 odsto svih malignih tumora koje su karakteristični za žene čini upravo rak grlića materice, pored raka dojke i debelog creva.

U svetu se godišnje otkrije više od pola miliona slučajeva, a nešto manje od polovina žena zbog toga izgubi životnu borbu. U Srbiji se godišnje otkrije oko 1.400 novih slučajeva, a nešto više od trećine ne uspe da se izbori sa ovom bolešću. Što se tiče incidence, u Srbiji je taj broj 10-20 žena na 100.000 slučajeva.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 4841
Povezane teme

rak grlića materice

ginekološki pregled

dr vera kovačević

dispanzer za žene

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.