Komentara: 13
Pregleda: 3721

Od aprila širenje gasovodne mreže u dužini od 21 kilometar, najviše na Makovoj sedmici i Šupljaku

03.02.2023. u 11:01h
Izvor: Subotica.com
U ovogodišnjem programu poslovanja JKP "Suboticagas", između ostalog, predviđeno je proširenje distributivne gasovodne mreže u dužini od 21 km. Ukupna vrednost ove investicije je 40 miliona dinara, a radovi će početi u aprilu. Iz ovog preduzeća, koje ima više od 12 hiljada potrošača, odnosno oko 10 hiljada domaćinstava, navode da je ove godine u planu i projektovanje ulica za gasifikaciju u dužini od 20 kilometara.
Od aprila širenje gasovodne mreže u dužini od 21 kilometar, najviše na Makovoj sedmici i Šupljaku

Izgradnja distributivne gasne mreže u najvećem delu biće realizovana na teritoriji mesnih zajednica Šupljak (14 kilometara) i Makova sedmica (5,1 kilometar).

- U pitanju su ulice Jovana Mikića, Darinke Radović, Đerđa Lukača, Ljermontova, Anke Butorac, Celjska i Segedinska. Gasnovodna mreža je već izgrađena u nekim delovima ovih ulica, ali građani su iskazali potrebu da se ulični gasovod izgradi duž celih ulica, a mi smo, kao i uvek, odlučili da uvažimo njihove zahteve - objašnjava Timea Horvat Radulović, direktor JKP "Suboticagas" - Izgradnja distributivne gasnovodne mreže planira se i u 4. crnogorskih brigada, Antuna Suturovića u Novom selu, 45. novoj na Paliću i u delu Horgoškog puta. Početak radova se očekuje 1. aprila, a nakon sprovođenja javne nabavke za izvođača je izabrano lokalno preduzeće "Terax". Ove godine planiramo i projektovanje ulica za gasifikaciju u dužini od 20 kilometara, a radovi će biti realizovani naredne godine.

Od aprila širenje gasovodne mreže u dužini od 21 kilometar, najviše na Makovoj sedmici i ŠupljakuPodsećamo, od februara prošle građanima je omogućena otplata priključka na 12 mesečnih rata, a od 400 priključaka, koliko je izvedeno 2022., čak 40 odsto se isplaćuje na ovaj način.

- Interesovanje za mogućnost otplaćivanja na rate je bilo i veće od ovog procenta, međutim kod odabira ove pogodnosti, preduzeće počinje sa izvođenjem radova nakon uplate treće rate, tako da se jedan broj potrošača, zbog hitnosti, ipak odlučilo za isplatu u celosti - priča Horvat Radulović i dodaje da preduzeće i tekuće godine daje ovaku mogućnost budućim korisnicima - Ova mogućnost uvedena je pre godinu dana, zahvaljujući predsedniku Skupštine grada, dr Balintu Pastoru na čiju inicijativu smo pronašli adekvatan pravno-ekonomski modalitet.

Od aprila širenje gasovodne mreže u dužini od 21 kilometar, najviše na Makovoj sedmici i ŠupljakuUprkos stanju na globalnom energetskom tržištu i kretanjima cena energenata, interesovanje Subotičana za priključenje na gasnovodnu mrežu ne jenjava, naprotiv.

Prošle godine imali smo povećanje potrošnje gasa za 7 odsto u odnosu na 2021. U godini za nama, Suboticagas kao distributer je, preko Srbijagasa, isporučio 26,5 miliona kubika gasa, od toga industrija je potrošila 10,5 miliona kubika, a domaćinstva su potrošila 16 miliona kubika, odnosno milion više nego 2021. Uprkos korekciji cena, gas je još uvek najjeftiniji energent za grejanje, koji pritom čuva životnu sredinu - navodi sagovornica i podseća da cena prirodnog gasa od 2017. nije menjana, sve do oktobra prošle godine kada je kubni metar ovog energenta poskupeo za svega 3 dinara. Od januara cena kilovat-sata povećana je sa 3,53 na 3,93 dinara - Naš osnivač je Grad, ali cenu gasa, priključaka i drugih usluga određuje Agencija za energetiku po važećoj metodologiji i instrukcijama "Srbijagasa". Podsećam, prošle godine došlo je do promene u načinu iskazivanja potrošnje, zbog usklađivanja sa propisima EU, pa se tako umesto u kubnim metrima, potrošnja iskazuje u kilovat-satima, dakle menja se način obračuna, ali cena ostaje ista. 

Iz rukovodstva JKP "Suboticagas" osvrnuli su se i na radove na prespajanju gasovoda koji su realizovani na koncu prošle godine. 

Od aprila širenje gasovodne mreže u dužini od 21 kilometar, najviše na Makovoj sedmici i Šupljaku- Po nalogu resornog ministarstva, izvođač radova "Graditelj NS" pristupio je prespajanju starog gasovoda na novoizgrađeni i to na 6 lokacija u gradu, a naši zaposleni  bili su intenzivno angažovani u nadgledanju radova na izmeštanju gasovoda zbog izgradnje brze pruge. Nakon prespajanja, naša dežurna služba bila je na usluzi potrošačima koji su imali problem zbog iskakanja regulatora pritiska, a nisu mogli samostalno da ga pokrenu. U dežurnoj službi radi 14 ljudi, a imamo 12 hiljada korisnika. Svi oni su bili angažovani da pomognu našim potrošačima na terenu, a ostali zaposleni su davali informacije građanima putem telefona. Tako organizovani, uspeli smo, u najkraćem mogućem roku, da normalizujemo snabdevenost grada - podseća Horvat Radulović - Kao direktor preduzeća se zahvaljuljem svim službama koje su na odgovoran, odan i na profesionalan način obavilie nimalo lak zadatak. Posebno se zahvaljuljem Subotičanima, našim cenjenim potrošačima na razumevanju i na strpljenju. Mi smo, s jedne strane, odgovoran i korektan partner Ministarstvu u ovom veoma značajnom državnom projektu, a sa druge strane kao komunalno preduzeće trudimo se da na isti način budemo u službi građana i naših potrošača.

Prošle godine modernizovan je sajt preduzeća na kom se nalaze sve važne informacije za korisnike.

Sajt je vrlo jednostavan za korišćenje. Građani, u okviru korisničkog servisa, otvaranjem linka "moj račun" mogu da prate stanje svojih računa. Takođe, na sajtu se nalaze veoma korisna video uputstva o aktiviranju regulatora, odnosno korisne informacije dežurnih službi za eventualna pitanja - zaključuje sagovornica. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 3721
Povezane teme

suboticagas

timea horvat

gasovodna mreža

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.