• Pregleda: 3648

Obuka i zapošljavanje mladih

USAID je pokrenuo projekat održivog lokalnog razvoja u saradnji sa 32 lokalne samouprave, koji će pomoći preduzećima da angažuju i obuče nove zaposlene. Program obuke mladih na radnom mestu pomoćiće privatnim firmama tako što će omogućiti poslodavcima iz proizvodnog i sektora usluga da brzo i lako pronađu kvalifikovane radnike i time uštede vreme i novac za njihov odabir i angažovanje. Sa druge strane mladima će koristiti jer će im ukazati na potrebe poslodavaca i obezbediti im obuku na radnom mestu, koja za poslodavce inače predstavlja značajno ulaganje.
Obuka i zapošljavanje mladih

Subotica po poslednjim podacima ima preko 7 hiljada nezaposlenih lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, od čega je 27 odsto mlađih od 30 godina. Ovaj program jedan je od načina da se bar donekle smanji nezaposlenost. Mladi će za vreme obuke raditi u određenim firmama, za šta će primati nadoknadu u iznosu od 60 odsto minimalne bruto zarade, po osnovu ugovora o stučnom usavršavanju.

Prednost prijave kod poslodavaca imaju oni koji planiraju zapošljavanje novih radnika u roku od 6 meseci nakon završetka obuke, dok je jedini uslov kod kandidata da su nezaposleni i da imaju manje od 30 godina. Ono što je jedan od glavnih problema, a tiče se nezaposlenosti, jeste neusklađenost potrebe tržišta rada i obučesnoti radne snage.

Planirano je da program obuke mladih na radnom mestu počne tokom februara i marta 2014. godine. Više informacija kao i prijavni formular za učešće u programu može se preuzeti na web sajtu http://www.lokalnirazvoja.rs

Izvor: RTV Yueco / Autor: Srđan Olman

povezane teme

9
Always Ultra Odgovori
Mislim da tu nema govora o istinskom zaposljavanju. Te "odredjene firme" pretpostavljam koje su.
pista Odgovori
U onoj predjasnjoj STAROJ I UPROPASTENOJ samoupravnoj drzavi su se pred raspad ucestalo odrzavali SEMINARI koji su bili veoma poseceni od strane predodredjenih persona, trajali i do nedelju dana, rezultat su bili neki bilteni i par knjiga, u praksi corak.
Ovo opisano u tekstu mi lici na isto a rezultat ponovo veliko NISTA.
Resenje je prosto, smisli ideju, otvori fabriku, zaposli ljude i stvori novu vrednost, sve ostalo je TRLA BABA LAN.
kikiriki Odgovori
Izvinite da li Vi stvarno verujete da šesdeset odsto od dvadeset hiljada dinara dovoljan za pristojan život?P.S.Molim cenjeni sajt da ne propagira robovlasništvo!Ovo je bre posao za tužilaštvo!Gde su NVO,omladinski lideri političkih stranaka,nezavisni sindikati?ALO ALO BUĐENJE!
komentari Odgovori
Ej stvarno lupate gluposti, prvo se informišite. Molim komentatore da se probude u kom vremenu žive. Treba pozdraviti svaki napor da se mladima omogući praksa i realan kontakt sa biznis svetom a ne da sliku o tome kako treba raditi grade preko interneta. Prosto je neverovatno kako zračite negativnošću i već znate unapred, pa što vi onda gospodine Pišta ne otvorite fabriku kada je to prosto rešenje! Da je to prosto rešenje onda bismo imali fabrike a ne bi mladi ulazili u političke stranke kako bi im neko tamo drugi obezbedio posao. Vi se probudite što ostavljate ovakve neosnovane komentare i izađite malo napolje, prošetajte, i jedna jagoda pali.
kojot Odgovori
Е, Србијо међ шљивама...
bojan Odgovori
bice da je mnogo vise od 7 hiljada,blize 12.
tuzno Odgovori
60 % od plate 6 meseci,a radis ko kreten i posle zdravo...
miki Odgovori
Ma bežite svi napolje,,sada je lako naći posao...za mlade ljude..nema više ovde hleba..
Ana Odgovori
Verovatno ću biti označena kao pljuvač,ali svejedno, izneću svoje mišljenje:

Kakav USAID,kakvi projekti,kakvo obučavanje, kakvo zapošljavanje, kakvi bakrači?

Skoro,prilikom posete Ministarke zdravlja Subotici,slušala sam na radio Subotici kako lider jedne političke stranke reče da su oni zaposlili 40 "svojih".Gde su se ovi,"svoji" obučavali?

Dugo godina sam svedok u buđžetskoj firmi kako se vrši zapošljavanje,naravno ne u pozitivnom kontekstu.
I živi svedok,kako je u Tehničkoj školi, na početku ove godine,na mesto profesora primljen student,iako se prijavio profesor sa diplomom fakulteta-master i licencom.I sve to znaju nadležni i politička stranka koja drži ovaj resor.
Ali ,njima su bitni samo "svoji",a ovaj s licencom nije bio ničiji.Ali,na njegovu sreću, desilo se "čudo",neko je prepoznao njegov kvalitet,naravno, ne u ovom gradu.

Moja poruka mladima koji imaju stručnost,kvalitet,radne navike i koji ne spadaju u krug povlašćenih,borite se i bežite iz ove zemlje.Ovdje pamet nema šta da traži,a čekanjem ćete samo tonuti u depresiju i vi i Vaši roditelji.
I nije na odmet malo poezije,situaciju ovdje verno opisuje,1910 godine,napisana pesma V.Petkovića Disa
"Naši dani"( ima je na internetu).
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.