Komentara: 9
Pregleda: 4129

Obuka i zapošljavanje mladih

24.10.2013. u 16:52h
Izvor: RTV Yueco
USAID je pokrenuo projekat održivog lokalnog razvoja u saradnji sa 32 lokalne samouprave, koji će pomoći preduzećima da angažuju i obuče nove zaposlene. Program obuke mladih na radnom mestu pomoćiće privatnim firmama tako što će omogućiti poslodavcima iz proizvodnog i sektora usluga da brzo i lako pronađu kvalifikovane radnike i time uštede vreme i novac za njihov odabir i angažovanje. Sa druge strane mladima će koristiti jer će im ukazati na potrebe poslodavaca i obezbediti im obuku na radnom mestu, koja za poslodavce inače predstavlja značajno ulaganje.
Obuka i zapošljavanje mladih

Subotica po poslednjim podacima ima preko 7 hiljada nezaposlenih lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, od čega je 27 odsto mlađih od 30 godina. Ovaj program jedan je od načina da se bar donekle smanji nezaposlenost. Mladi će za vreme obuke raditi u određenim firmama, za šta će primati nadoknadu u iznosu od 60 odsto minimalne bruto zarade, po osnovu ugovora o stučnom usavršavanju.

Prednost prijave kod poslodavaca imaju oni koji planiraju zapošljavanje novih radnika u roku od 6 meseci nakon završetka obuke, dok je jedini uslov kod kandidata da su nezaposleni i da imaju manje od 30 godina. Ono što je jedan od glavnih problema, a tiče se nezaposlenosti, jeste neusklađenost potrebe tržišta rada i obučesnoti radne snage.

Planirano je da program obuke mladih na radnom mestu počne tokom februara i marta 2014. godine. Više informacija kao i prijavni formular za učešće u programu može se preuzeti na web sajtu lokalnirazvoja.rs

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4129
Povezane teme

Grad Subotica

posao Subotica

zapošljavanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.