Komentara: 14
Pregleda: 4691

Obrađivali pola ili stotinu hektara - porezi i doprinosi isti

04.07.2014. u 17:01h
Izvor: RTV Yueco
Poljoprivrednici u Subotici, bez obzira na to da li obrađuju pola ili stotinu hektara, plaćaju isti iznos poreza za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje u ukupnom iznosu od 96.000 dinara godišnje. Mnogi poljoprivrednici, koji obrađuju male površine, nisu bili u mogućnosti da ostvare proizvodnju i zaradu od koje bi mogli da plate ovaj obavezni porez. Zbog toga se mnogi od njih sada suočavaju sa milionskim dugovima i pretnjom plenidbe zemlje i kuća. Jedna o njih je Ružica Matković iz Male Bosne.
Obrađivali pola ili stotinu hektara - porezi i doprinosi isti

Brat Ružice Matković iz Male Bosne, Lazo Matković, dobio je od Poreske uprave opomenu da je za neplaćene poreze i doprinose po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja dužan, zajedno sa kamatama, skoro milion dinara. Ona tvrdi da dug potiče još od 1997. godine, kada je njen brat bio maloletan i kada nije imao u svom vlasništvu ni malo zemlje, ali da je bio dužan da plaća ovo osiguranje pošto je bio član poljoprivrednog domaćinstva. Iako su, po rečima Matkovićeve, godinama pokušavali da ga “odjave” sa ovog osiguranja u tome nisu uspeli, u međuvremenu je njen brat nasledio dva hektara zemlje, a sredinom juna stigla je opomena po kojoj su dužni da plate navedeni iznos, zbog čega im sada preti plenidba imovine i zemlje, pošto od obrade dva hektara zemlje ne bi mogli da plaćaju ni iznos poreza, a kamo li kamate.

Jedna od adresa na koju se obratila Matkovićeva, ali i drugi stanovnici Mala Bosne u kojem živi jeste Kancelarija Zaštitnika građana. Zlatko Marosiuk, zaštitnik građana, kaže da je ceo problem nastao još 1986. godine, od kada datira obavezno poljoprivredno osiguranje, odnosno od 1997. godine, od kada je svaki građanin obavezno osiguran po nekom od tri osnova – rada, samostalne delatnosti i poljoprivrede. On napominje da je po tim zakonskim rešenjima osnov za ulazak u obazeno poljoprivedno osiguranje posedovanje površine od 0,5 hektara, s tim da, bez obzira da li neko u svom vlasnitvu ima 0,5 ili 100 hektara, njegova godišnja obaveza po ovom porezu iznosi skoro 100.000 dinara.

Ovim problemom se već neko vreme bavi i poslanička grupa Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije, čiji poslanik Arpad Fremond, i pored više puta postavljenog poslaničkog pitanja, još uvek nije dobio od nadležnih odgovor na pitanje koliko poljoprivrednika ima ovaj problem. Fremond je najavio da bi uskoro moglo doći do promena u zakonskim rešenjima, jer je nacrtom izmena i dopuna zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju predviđeno da ove doprinose mora da plaća samo nosilac gazdinstva, a ne kao u navedenom slučaju Laze Matkovića i članovi domaćinstva.

Ovim povodom Zaštitnik građana i gradonačelnik su dogovorili da će biti organizovana manja ekipa pravnika koji će obilaziti prigradske mesne zajednice i gledati kako da pomognu sugrađanima, a pre toga će obaviti obuku u Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje, odnosno Poreskoj upravi.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 4691
Povezane teme

poljoprivrednici

poljoprivreda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.