• Pregleda: 4294

Obrađivali pola ili stotinu hektara - porezi i doprinosi isti

Poljoprivrednici u Subotici, bez obzira na to da li obrađuju pola ili stotinu hektara, plaćaju isti iznos poreza za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje u ukupnom iznosu od 96.000 dinara godišnje. Mnogi poljoprivrednici, koji obrađuju male površine, nisu bili u mogućnosti da ostvare proizvodnju i zaradu od koje bi mogli da plate ovaj obavezni porez. Zbog toga se mnogi od njih sada suočavaju sa milionskim dugovima i pretnjom plenidbe zemlje i kuća. Jedna o njih je Ružica Matković iz Male Bosne.
Obrađivali pola ili stotinu hektara - porezi i doprinosi isti

Brat Ružice Matković iz Male Bosne, Lazo Matković, dobio je od Poreske uprave opomenu da je za neplaćene poreze i doprinose po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja dužan, zajedno sa kamatama, skoro milion dinara. Ona tvrdi da dug potiče još od 1997. godine, kada je njen brat bio maloletan i kada nije imao u svom vlasništvu ni malo zemlje, ali da je bio dužan da plaća ovo osiguranje pošto je bio član poljoprivrednog domaćinstva. Iako su, po rečima Matkovićeve, godinama pokušavali da ga “odjave” sa ovog osiguranja u tome nisu uspeli, u međuvremenu je njen brat nasledio dva hektara zemlje, a sredinom juna stigla je opomena po kojoj su dužni da plate navedeni iznos, zbog čega im sada preti plenidba imovine i zemlje, pošto od obrade dva hektara zemlje ne bi mogli da plaćaju ni iznos poreza, a kamo li kamate.

Jedna od adresa na koju se obratila Matkovićeva, ali i drugi stanovnici Mala Bosne u kojem živi jeste Kancelarija Zaštitnika građana. Zlatko Marosiuk, zaštitnik građana, kaže da je ceo problem nastao još 1986. godine, od kada datira obavezno poljoprivredno osiguranje, odnosno od 1997. godine, od kada je svaki građanin obavezno osiguran po nekom od tri osnova – rada, samostalne delatnosti i poljoprivrede. On napominje da je po tim zakonskim rešenjima osnov za ulazak u obazeno poljoprivedno osiguranje posedovanje površine od 0,5 hektara, s tim da, bez obzira da li neko u svom vlasnitvu ima 0,5 ili 100 hektara, njegova godišnja obaveza po ovom porezu iznosi skoro 100.000 dinara.

Ovim problemom se već neko vreme bavi i poslanička grupa Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije, čiji poslanik Arpad Fremond, i pored više puta postavljenog poslaničkog pitanja, još uvek nije dobio od nadležnih odgovor na pitanje koliko poljoprivrednika ima ovaj problem. Fremond je najavio da bi uskoro moglo doći do promena u zakonskim rešenjima, jer je nacrtom izmena i dopuna zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju predviđeno da ove doprinose mora da plaća samo nosilac gazdinstva, a ne kao u navedenom slučaju Laze Matkovića i članovi domaćinstva.

Ovim povodom Zaštitnik građana i gradonačelnik su dogovorili da će biti organizovana manja ekipa pravnika koji će obilaziti prigradske mesne zajednice i gledati kako da pomognu sugrađanima, a pre toga će obaviti obuku u Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje, odnosno Poreskoj upravi.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

14
Vesko Odgovori
Najbolje udariti po malima, a velike zverke koje su namutile putem stecaja i sumnjivih privatizacija
ostaju po strani i uzivaju u svojim "plodovima rada".Za ove ssmo glasali, da nas sahrane sa porezima,
dok se oni dogovaraju oko direktora JP i nadzornih odbora. O pljackama i privatizacijama niko nista
ne spominje, niti mase sa nekim papirima. To samo pred izbore. Zalosno.
Realan Odgovori
Nova republička vlast,nova politika prema paorima. Deri im kožu dok možeš a posle zapleni im i ono malo zemlje šta imaju.
Treba oduzeti od domaćih paora i ono malo zemlje da bi oni posle dali arapima pa da oni zuzvrat grade nebodere od dvesta i trista metara u Beogradu.
Naravno po njima gradnja tih nebodera je neophodna.
ante Odgovori
ovo moze samo u srbiji da se desi gde vlada pljacka naroda
Minassj Odgovori
Ziveo nam SNS pa vi glasajte sledeci put za njih,ovcice
Gazda Paja Odgovori
@Vesko, @Realan, @ante, @Minassj

Jel vi znate nesto drugo u zivotu da radite sem da vicete:Lopovi, kriv je SNS, ovo moze samo u Srbiji...
1. Nije kriv SNS, jer je dug nastao 1997 godine, po zakonu iz 1986. od onda je proslo 10 vlada, i niko se nije setio da resi ovo pitanje.
2. Sta bi ovi ljudi? registruju se na 2 ha i da posle imaju penziju. Uredu, mozes da je imas ali moras prvo da je ZARADIS i da je PLATIS. Sa 2ha ne mozes sigurno, znaci nisi paor, nego imas nesto zemlje...
3. Slazem se da ne treba da bude isti PIO za male i velike, i da to treba da bude u odnosu na velicinu imanja. Isto tako ne treba da im budu iste penzije, sto trenutno jeste slucaj.
Varoščanin Odgovori
Zašto cenzus ne važi za "poljoprivrednike" naravno mislim na one koji imaju tri, četiri pet jutara zemlje pa nemaju mogućnost da plate 100.000 dinara
Srbistan Odgovori
Izaci i utvrditi ko koliko ima. Da li si prijavio svo zemljiste. Promeniti zakon za naknade koje nemaju veze sa vezom. Ako neko ima 100 hektara pa deri na sve strane. Kad je toliko stekao? Mada kada se realno pogleda, koliko se godisnje odvaja od plata zaposlenih za PIO.
mali Odgovori
Ako nije placano NIJE ni koristeno ,kako da sada salju nesto za sta nije ni PRUZENA usluga !,a to je smesno i tuzno a pre svega jadno i bedno !,sto javno ne objave prvo da su poljoprivredne penzije 9000 dinara na mesecnom nivou ,a po rangu uplata doprinosa bi trebale da budu 25000 din ,zasto ne posalju svima od jednom resenja o dugu nego ovako pojedinacno ?pomalo jadni nacin
ante Odgovori
one koji imaju iznad 10.ha treba ih oderati jer ima takvih dosta koji nisu stekli sa znojem.
damir Odgovori
a ti ante znas čime su stekli,pavaj bolje
ante Odgovori
advokati doktori direktori sudije politicari I ostala mafijaska banda koji su nezakonito stekli njih treba oderati a ne sitne polj proizvodjace
stormwatch Odgovori
@Gazda Paja

Ajde gazda Pajo pogledajte ko vam je bio ministar informisanja te vase divne 1997. godine, ako se vi trudite da narod zaboravi te najcrnje dane za Srbiju, ima nekih koji ih ne mogu zaboraviti. Isto pogledajte ko je od danasnjih likova u vlasti i usporedite to sa vasim bajnim devedesetim, pa kada vidite da su to isti ljudi, zapitajte se malo koliko lupetate po svim temama i osnovama.
Enola Gej Odgovori
Nece mafijasku bandu odrati oni koji se nadaju postici istovrsno bogacenje.Mozda ih malo ucenjuju kobajagi cak i uhapse - posle ih puste uz proviziju. Veliki decak ima oko sebe mnogo Malih.A znamo i da ``tri losa ubise Milosa``.
Vesko Odgovori
Ispada da samo @ Gazda Paja gazdacki razmislja, poput nekih velikih gazda iz 1990-tih.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.