Komentara: 2
Pregleda: 2288

Oboljevanje od osteoporoze u porastu

20.10.2018. u 15:47h
Izvor: Subotica.com
Danas je Svetski dan borbe protiv osteoporoze. Poslednjih decenija beleži se negativan trend kretanja osteoporoze, odnosno povećava se učestalost oboljevanja.
Oboljevanje od osteoporoze u porastu

Osteoporoza je metabolička bolest kostiju u čijoj osnovi je poremećaj metabolizma kalcijuma, nastao u smislu povećanog izlaska ove mineralne materije iz kostiju. Svetski dan borbe protiv ove bolesti je ustanovljen pošto se poslednjih decenija, beleži svuda u svetu i kod nas, negativan trend kretanja osteoporoze – što znači da se povećava učestalost oboljevanja.

Bolest se češće razvija kod osoba ženskog pola i posle menopauze (postmenopauzalna), ali stopa oboljevanja značajno raste poslednjih godina, pa i kod osoba muškog pola, pre svega zbog načina života.

- Ukupno starenje stanovništva, zatim način ishrane prerađena i “brza“ hrana, nedovoljno uzimanje namirnica koje su izvori kalcijuma i D vitamina uz nedovoljnu fizičku aktivnost (kola, kancelarija), kao i nedovoljno bezbednog izlaganja suncu osnovni su faktori koji dovode do značajnog povećavanja učestalosti osteoporoze svuda u svetu, gde stanovništvo živi na ovakav način. To je sedanteran način života, koji često podrazumeva i neodgovarajuće, zapravo za zdravlje štetne navike. Duvanski dim - apsolutno, a kofeinski proizvodi i alkohol u količini većoj od dnevno dozvoljene predisponiraju razvoj ove bolesti. - ističe dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javene zdravlje Subotica - Rizik oboljevanja povećavaju još i neke druge hronične bolesti, terapija (lečenje) određenim lekovima, kao i hormonalni poremećaji i rana menopauza.

Veoma je važno znati da se ova bolest može i sprečiti, a može se uspešno i lečiti samo je važno otkriti je u početnoj fazi – što je danas moguće relativno lako, bezbolno i jednostavno – merenjem gustine koštane mase.

- Osteoporoza se razvija postepeno i u početku neprimetno, a kasnije uz bolove u kostima, deformitete koštanozglobnog sistema i učestale prelome - koji kasnije nastaju spontano (bez delovalja mehaničke sile), zbog smanjivanja gustine koštane mase. U krajnjem ishodu, a vrlo često se to dešava, osteoporoza dovodi do trajne onesposobljenosti osobe za samostalan svakodnevni život u svom domu. - kaže dr Dragaš

Dve najvažnije činjenice treba posebno istaći - prevencija je moguća i počinje u najranijem detinjstvu i genetski faktor ima određeni uticaj pa to ne treba zanemarivati.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2288
Povezane teme

svetski dan borbe protiv osteoporoze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.