Komentara: 3
Pregleda: 6932

Obnova pruge Subotica - Segedin?

24.11.2011. u 15:28h
Izvor: RTV Yueco
Obnova pruge Subotica - Segedin?

Studija izvodljivosti železničke pruge Segedin-Reske-Horgoš-Subotica-Bačalmaš-Baja pokazala je da je ova pruga rentabilna, a ako se iz evropskih fondova obezbede sredstva, do 2019. na ovoj relaciji će vozovi moći da idu brzinom do 160 kilometara na čas, izjavili su predstavnici Mađarskih i srpskih železnica u Subotici. Oni su danas zajedno sa predstavnicima Pokrajinskog sekretarijata za privredu i Evroregionalne razvojne agencije DKMT iz Segedina putovali na relaciji Subotica – Segedin i uverili se u potrebu modernizacije pruge, čiji je prvi korak bio upravo izrada pomenute studije u okviru IPA prekograničnog programa saradnje.

Dva sata bila su potrebna da delegacija učesnika na prekograničnom projektu pređe put dugačak 40 kilometara – od Segedina do Subotice. Ta sporost na liniji koju dnevno pređe oko 70 putnika, naterala je partnere, Pokrajinski sekretarijat za privredu (prekogranični partner), Evroregionalnu razvojnu agenciju DKMT iz Segedina (vodeći korisnik), kao i povezane partnere, Mađarske železnice i ,,Železnice Srbije", da krenu u realizaciju ideje obnove pruge. Prvi korak je sprovođenje prekograničnog projekta ,,Izrada detaljne studije izvodljivosti železničke pruge Segedin-Reske-Horgoš-Subotica-Bačalmaš-Baja”. Studija je urađena i pokazuje koliko je potrebno uložiti u obnovu prugi i da li će ona biti rentabilna.

Ova pruga postavljena je 1885. godine, a deo nje uništen je 1955. godine i do danas je u gorem stanju nego pre više od sto godina. Njome je saobraćalo oko 6,5 miliona ljudi iz nekoliko rumunskih i mađarskih županija, do AP Vojvodine. Projekat predviđa revitalizaciju ove pruge, kao i izgradnju nove od Subotice do Baje. Ukupno 100 kilometara. U tom pravcu, Železnice Srbije su već krenule u nabavku novih dizel-motornih vozova, očekuje se nabavka 12 narednih godinu – dve, od kojih će neke kompozicije saobraćati do i od Subotice. U narednih deset godine očekuje se moderdnizacija i sanacija jednog koloseka do Subotice. Pored toga, Železnice planiraju da u Subotici ulože 7 miliona evra u morednizaciju kapaciteta.

Projekat se realizuje u okviru programa prekogranične saradnje, IPA, koji se finansira sredstvima iz Evropske unije, uz sufinansiranje Pokrajinskog sekretarijata za privredu. Ukupan budžet projekta je 389 hiljada evra. Za aktivnosti u okviru projekta, koje će sprovesti Pokrajinski sekretarijat za privredu predviđeno je 330 hiljada evra, od čega se od strane Evropske unije finansira 85 odsto, odnosno, 280 hiljada evra, a iz sekretarijata oko 50 hiljada evra, što je 15 odsto preostalih investicija. Projekat se završava 30. novembra.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 6932
Povezane teme

pruga železnica

IPA prekogranični program

IPA projekat

železnica subotica

železnice srbije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.