Komentara: 14
Pregleda: 4719

Objavljen program obeležavanja 100 godina Komunističke partije Jugoslavije

17.04.2019. u 15:41h
Izvor: Subotica.com
Gradski komitet "Komunisti Srbije" Subotica objavio je program obeležavanja 100 godina od osnivanja Socijalističke radničke partije Jugoslavije, Komunističke partije Jugoslavije i Saveza komunista Jugoslavije. Saopštenje prenosimo u celosti.
Objavljen program obeležavanja 100 godina Komunističke partije Jugoslavije

Pre 100 godina, od 20. do 23. aprila 1919. godine, u hotelu "Slavija" u Beogradu osnovana je Socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunista), da bi ona 1920. godine na kongresu u Vukovaru dobila ime Komunistička partija Jugoslavije. Iza nas je 100 godina borbe frakcija u ilegali, u Narodno-oslobodilačkoj borbi, izgradnji samoupravnog socijalizma, borbe protiv razbijanja Jugoslavije u kontrarevoluciji i za postojanje komunista.

Nakon svega, još je dobro da su komunisti u Srbiji i u drugim delovima Jugoslavije opstali i da se danas bore. Bilo je, ima ih danas i biće sutra komunista u Srbiji, sve dok je ovakva eksploatacija Čoveka. Dolaze novi, mladi ljudi: na primer u Subotici 2018. godine primljeno je 10 novih članova. Nakon 100 godina od osnivanja KPJ – SKJ pametniji smo i bogatiji za iskustva iz 100 godina borbe u kojoj je bilo i grešaka, poraza  i pobeda. Ponosni smo na to da smo jedina partija koja je pozvala sve sve narode i narodnosti Jugoslavije na ustanak protiv fašizma i njegovih saradnika širom zemlje. U Subotici 1941. godine bilo 50 komunista i 60 skojevaca. NOB je bila veličanstvena revolucija, pobeda nad fašističkom nemani, sa mnogo žrtava i uništenom  zemljom, ali iz te borbe se rodila samoupravna socijalistička Jugoslavija kao jedno do najvećih istorijskih dostignuća u viziji svih njenih građana, koja je dostigla nivo srednjerazvijene zemlje uvažene u celom svetu.

Mi komunisti Jugoslavije, na čelu sa Titom, obogatili smo iskustva međunarodnog radničkog pokreta gradeći svoj model samoupravnog socijalizma i odbacujući Staljinov tip socijalizma. U velikoj meri smo ostvarili akcionu parolu "fabrike radnicima – zemlja seljacima". Bili smo, a i danas možemo biti primer izgradnje međunarodnih odnosa u borbi za nezavisnost i politiku nesvrstavanja. Komunisti zajedno sa radnicima, seljacima i inteligencijom su od 1945. do 1980. godine ugradili sebe u profilisanje i razvoj Subotice koja je postala privredni i kulturni centar ovog dela Jugoslavije, sa 55.000 zaposlenih 1984. godine. O tome svedoče fabrike, škole i fakulteti, nova bolnica i brojne ambulante, svetski uvažavani uspesi u kulturi i sportu. I danas većina Subotičana tvrdi: "lepo smo živeli u toj i takvoj Jugoslaviji". Jugoslavija se nije raspala nego je razbijena u kontrarevoluciji pripremanoj već od 1981. godine koju su izveli nacional-šovinisti svih boja udruženi sa kvislinškim naslednicima iz vremena NOB-a. Protiv Subotice 90-ih godina rovario je i srpski i hrvatski i mađarski nacional-šovinizam. Danas je već jasno da su se kod razbijanja Jugoslavije obogatile samo elite naci-šovinista i njihovi saradnici, dok je običan narod ginuo i postao invalidom na ratištima, ostajao bez posla i krova nad glavom. Industrija u Subotici je uništena u lopovskoj privatizaciji, tako da i pored dolaska stranih investicija nismo dostigli obim proizvodnje iz 1989. godine ni broj zaposlenih. Mladi nam odlaze u inostranstvo, i dok je tako, u Srbini nije dobro stanje, ni perspektiva u budućnosti.

Komunisti su svesni lutanja za ovih 100 godina i iz toga će izvući pouke. Učićemo na greškama i iskustvima, da bismo sutra bili od koristi u razvoju Subotice i Srbije u borbi protiv eksploatacije. Svima onima koji nekritički potcenjuju, ocrnjuju i ponižavaju komuniste poručujemo: Mi smo bili vlast u Jugoslaviji na čelu sa Titom od 1945. do 1980. godine, znači 35 godina. Šta su vlasti za proteklih 30 godina do danas uradile? Građani Subotice i Srbije znaju odgovor na ovo pitanje.

Program obeležavanja 100 godina od osnivanja KPJ – SKJ u Subotici počeće u četvrtak, 18. aprila, u 10 časova polaganjem cveća kod Spomenika "Balada vešanih" kod Suda, a u 11 časova će se nastaviti polaganjem cveća na spomenik na Trgu žrtava fašizma. U petak planiran je odlazak grupe komunista Subotice za Beograd na jugoslovenski skup obeležavanja 100 godina KPJ – SKJ.

// kraj saopštenja

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 3 nedelje
Komentara: 14
Pregleda: 4719

Povezana vest

Povezane teme

komunisti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.