Komentara: 9
Pregleda: 3596

Obeležena stogodišnjica osnivanja Komunističke partije Jugoslavije

18.04.2019. u 18:19h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na spomenik komunistima i skojevcima obešenim 18. novembra 1941. godine i svim žrtvama na Trgu žrtava fašizma danas je obeležen vek od osnivanja Socijalističke radničke partije-komunističke partije Jugoslavije. Povodom velikog jubileja, komunisti iz svih republika sutra će se okupiti u Beogradu u hotelu Slavija, gde je partija i osnovana.
Obeležena stogodišnjica osnivanja Komunističke partije Jugoslavije

Počast stradalima dali su Komunisti Subotice, koji su poručili da ideje komunizma nisu samo deo prošlosti već žive i u sadašnjosti. Tom prilikom komunisti su se prisetili 7.104 žrtve  fašizma   i poručili da njihove antifašističke ideje žive i dalje.

- U Subotici je 1941.godine bilo 50 komunista i 60 sokojevaca, a učesnici NOB-a  izvojevali su pobedu nad fasizmom, posle koje je nastala samoupravna socijalistička Jugoslavija – podseća Mikloš Olajoš Nađ, član Društva za istinu o Narodno-oslobodilačkoj borbi i Gradskog komiteta Komunista Srbije. – Za 35 godina tog perioda zemlja je bila veliki industrijski centar, gradilo se, bila je kulturna i sportska sila. “. Kada  uporedimo period od 1945. do 1980. godine i od  Osme sednice CK do sada vidimo ogromnu razliku i narodski rečeno, nije se stiglo ni da se okreči ono što je izgrađeno u prvih 35 godina. To nije bio komunizam, već socijalizam u fazi izgradnje. Zadržan je naš duh da želimo da živimo po meri čoveka. Treba da izvučemo pouke iz tog perioda i da idemo napred u skladu sa našom parolom „Proleteri svih zemalja ujedinite se“.

Obeležena stogodišnjica osnivanja Komunističke partije Jugoslavije

Obeležena stogodišnjica osnivanja Komunističke partije Jugoslavije

Socijalistčka radnička partija Jugoslavije osnovana je pre jednog veka u Beogradu, a  1920.godine je na kongresu u Vukovaru dobila ime Komunistička partija Jugoslavije. U našem gradu postoji 40 članova komunista Srbije i oko stotinu simpatizera, a najmlađa članica komunističke partije Subotice ima  19 godina.

Izvor: Subotica.com

Polaganje cveća povodom jubileja "100 godina borbe komunista Subotice"

Polaganje cveća povodom jubileja "100 godina borbe komunista Subotice" Polaganje cveća povodom jubileja "100 godina borbe komunista Subotice" Polaganje cveća povodom jubileja "100 godina borbe komunista Subotice" Polaganje cveća povodom jubileja "100 godina borbe komunista Subotice" Polaganje cveća povodom jubileja "100 godina borbe komunista Subotice" Polaganje cveća povodom jubileja "100 godina borbe komunista Subotice" Polaganje cveća povodom jubileja "100 godina borbe komunista Subotice" Polaganje cveća povodom jubileja "100 godina borbe komunista Subotice"
Pogledaj ostale fotografije

Polaganje venaca na Spomenik "Balada vešanih"

Polaganje venaca na Spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na Spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na Spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na Spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na Spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na Spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na Spomenik "Balada vešanih" Polaganje venaca na Spomenik "Balada vešanih"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 3596

Povezana vest

Povezane teme

komunisti

mikloš nađ olajoš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.