Komentara: 9
Pregleda: 2390

Obeležena stogodišnjica osnivanja Komunističke partije Jugoslavije

18.04.2019. u 16:19h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na spomenik komunistima i skojevcima obešenim 18. novembra 1941. godine i svim žrtvama na Trgu žrtava fašizma danas je obeležen vek od osnivanja Socijalističke radničke partije-komunističke partije Jugoslavije. Povodom velikog jubileja, komunisti iz svih republika sutra će se okupiti u Beogradu u hotelu Slavija, gde je partija i osnovana.
Obeležena stogodišnjica osnivanja Komunističke partije Jugoslavije

Počast stradalima dali su Komunisti Subotice, koji su poručili da ideje komunizma nisu samo deo prošlosti već žive i u sadašnjosti. Tom prilikom komunisti su se prisetili 7.104 žrtve  fašizma   i poručili da njihove antifašističke ideje žive i dalje.

- U Subotici je 1941.godine bilo 50 komunista i 60 sokojevaca, a učesnici NOB-a  izvojevali su pobedu nad fasizmom, posle koje je nastala samoupravna socijalistička Jugoslavija – podseća Mikloš Olajoš Nađ, član Društva za istinu o Narodno-oslobodilačkoj borbi i Gradskog komiteta Komunista Srbije. – Za 35 godina tog perioda zemlja je bila veliki industrijski centar, gradilo se, bila je kulturna i sportska sila. “. Kada  uporedimo period od 1945. do 1980. godine i od  Osme sednice CK do sada vidimo ogromnu razliku i narodski rečeno, nije se stiglo ni da se okreči ono što je izgrađeno u prvih 35 godina. To nije bio komunizam, već socijalizam u fazi izgradnje. Zadržan je naš duh da želimo da živimo po meri čoveka. Treba da izvučemo pouke iz tog perioda i da idemo napred u skladu sa našom parolom „Proleteri svih zemalja ujedinite se“.

Socijalistčka radnička partija Jugoslavije osnovana je pre jednog veka u Beogradu, a  1920.godine je na kongresu u Vukovaru dobila ime Komunistička partija Jugoslavije. U našem gradu postoji 40 članova komunista Srbije i oko stotinu simpatizera, a najmlađa članica komunističke partije Subotice ima  19 godina.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 2390
Povezana vest
Povezani albumi
Povezane teme
komunisti mikloš nađ olajoš
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.