• Pregleda: 2389

Obilazak pilot postrojenja za preradu sirove vode

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i direktorka JKP “Vodovod i kanalizacija” Snežana Pejčić obišli su radove na postavljanju pilot postrojenja za preradu sirove vode na vodozahvatu “Bački Vinogradi”.
Obilazak pilot postrojenja za preradu sirove vode

Ovaj projekat otpočeo je u novembru 2010. godine, a njegov cilj je prerada sirove u pijaću vodu, tzv. Adart tehnologijom. Ono što daje prednost ovoj tehnologiji je činjenica da se dobija pitka voda bez upotrebe hemikalija kroz aeraciju i adsorpciju, a druga prednost je to što se kao nus proizvod javlja otpadni mulj koji u sebi sadrži gvožđe, a arsen ostaje vezan za filtersku ispunu i postaje inertan, što znači da se može odlagati slobodno – bez posledica na deponiju.

S obzirom na to da Bački Vinogradi imaju sirovu vodu koja je značajno opterećena arsenom, čak i do 20 puta više od dozvoljenih granica, predstavlja, u istraživačkom smislu, značajan poduhvat za ispitivanje ove tehnologije i njeno unapređenje.

povezane teme

2
styx Odgovori
neverovatno!udarna vest...))....sutra obavezno objavite u ekskluzivi,ako slucajno isti posete gradsku deponiju,i konstatuju,da vazduh,bas nije najprijatniji.I slikanje pod obavezno!
Sekula Odgovori
@styx
Veoma domišljat komentar.. :)
Patetični su...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.