Komentara: 26
Pregleda: 4547

Obeleženo 70 godina od osnivanja VIII Vojvođanske udarne brigade

11.09.2014. u 18:02h
Izvor: RTV City
Gradski odbor Saveza udruženja boraca Narodno oslobodilačkog rata danas je obeležio 70. godina od formiranja VIII Vojvođanske udarne brigade.
Obeleženo 70 godina od osnivanja VIII Vojvođanske udarne brigade

Kod spomenika na Prozivci, predstavnici lokalne samouprave i građani položili su vence i minutom ćutanja odali počast palim borcima, svojim sugrađanima koji su bili pripadnici brigade. Izvođenjem državne himne i recitala, učenici OŠ “Sonja Marinković” uveličali su obeležavanje ovog značajnog datuma.

Na ovom mestu je oko 2 .000 mladića i devojaka iz Subotice i okolnih sela obuklo uniformu i sa sovjetskim trupama, 12. Septembra 1944. godine iz mesta Jabuka, gde je i formirana VIII Vojvođanska udarna brigada, krenulo u borbu za oslobađanje zemlje od okupatora.

U borbenim dejstvima poginulo je oko 550 članova brigade,  od njih oko 90 Subotičana, a preko 1000 je ranjeno, dok se oko 60 do 70 njih vodi kao nestalo.

Tokom četiri godine, u narodnooslobodilačkoj borbi poginulo je oko 7 500 Subotičana.

Subotički SUBNOR obeležava godišnjicu osnivanja VIII VUB 11. septembra, dok se centralna manifestacija održava 12. septembra u mestu formiranja brigade,  Jabuci na Fruškoj Gori.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 4547
Povezane teme

VIII vojvođanska udarna brigada

savez udruženja boraca narodno oslobodilačkih ratova

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.