Komentara: 1
Pregleda: 2612

Obeleženo 6 godina postojanja Bunjevačkih novina

16.09.2011. u 15:19h
Izvor: RTV City
Obeleženo 6 godina postojanja Bunjevačkih novina

Osnovno pravo i jedan od glavnih zadataka svake nacionalne zajednice u Srbiji je informisanje na maternjem jeziku. Taj zadatak bunjevačka nacionalna zajednica nastoji ispuniti informisanjem svojih sunarodnika putem različitih medija, međutim, najstariji i najpoštovaniji među samim Bunjevcima jeste pisani medij koji danas nosi naziv „Bunjevačke novine“ i čiji je šestogodišnji izlazak u kontinuitetu je svečano proslavljen u prostorijama Bunjevačke matice.

Osnivanjem Bunjevačkog informativnog centra 2005. stvoreni su uslovi da se bunjevački narod obaveštava o događajima značajnim za njega. Ta misija razvoja etničkih zajednica Srbije, uz podršku AP Vojvodina, podrazumevala je ponovno pokretanje časopisa na bunjevačkom jeziku.

Ideja o izdavanju novina na bunjevačkom jeziku inicirana je još 1870. od strane Ivana Antunovića koji je pokrenuo „Bunjevačko-šokačke novine“. 1993. rad „Bunjevačko-šokačkih novina“ je obnovljen inicijativom Bunjevačko-šokačke stranke. Bunjevački informativni centar od 2005. izdaje ih jednom mesečno pod nazivom „Bunjevačke novine“ i od tada izlazi u kontinuitetu , svuda gde ima Bunjevaca. Značajno mesto koje su u ovoj zajednici „Bunjevačke novine“ zauzele potvrđuje sve veći broj čitalaca. Na 32 strane tekstovi koji se bave istorijom i običajima Bunjevaca, njihovim pesmama i pričama kao i naukom i sportom obogaćeni su listom za decu „Tandrčak“

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 12 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2612
Povezane teme

bunjevci

bunjevci u subotici

bunjevačke novine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.