Komentara: 40
Pregleda: 7192

Obeležena gradska slava - Slava Svetovaznesenskog hrama

13.06.2013. u 17:08h
Izvor: RTV Yueco
Svetom liturgijom i litijom kroz centar grada, prvi put je kao gradska slava, obeležena slava Svetovaznesenskog hrama.
Obeležena gradska slava - Slava Svetovaznesenskog hrama

Ideja za obeležavanjem gradske slave potekla je od novoizabranog Crkvenog odbora Opštine Subotica. Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili kako je u narodu uobičajeno, Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećen Hristu. Spasovdan spada u pokretne praznike, jer uvek pada u četvrtak, 40 dana nakon Vaskrsa.

Zidanje hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg počelo je 1723. godine, a završeno je tri godine kasnije. Međutim, na mestu današanjeg hrama i ranije je postojao hram starijeg datuma, koji je takođe slavio Vaznesenje Gospodnje. Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili kako je u narodu uobičajeno, Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećen Hristu. Spasovdan spada u pokretne praznike, jer uvek pada u četvrtak, 40 dana nakon Vaskrsa.

Na inicijativu novoizabranog Crkvenog odbora, odlučeno je da se prvi put, po ugledu na druge gradove i opštine u Srbiji, slava jedinog gradskog Hrama, obeleži kao gradska slava, iako to nije zvanično zatraženo od grada. Do sada je od grada, zatraženo jedino da trg ispred hrama dobije naziv Trg Svetog Vaznesenja, kao što su i ostali trgovi ispred crkava u gradu, nazvani po imenu crkve.

Slava je obeležena liturgijom i litijom, koja je oko 10 časova krenula iz Hrama.Litija se kretala Zmaj Jovinom ulicom do Aleje Maršala Tita, zatim ulicom Dimitrija Tucovića, kroz Korzo, Ulicom Đure Đakovića, zatim Zmaj Jovinom prema Svetovaznesenskom hramu. U ovom delu grada, u prepodnevnim časovima, saobraćaj je bio obustavljen.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 40
Pregleda: 7192
Povezane teme

crkva vaznesenja gospodnjeg

slava grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.