Komentara: 26
Pregleda: 6223
Foto

Obeležena 101 godina od oslobođenja Subotice

13.11.2019. u 16:57h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na spomen ploču na Železničkoj stanici i na Spomenik palim borcima za oslobođenje i ujedinjenje na Puškinovom trgu danas je obeležena 101. godišnjica od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu.
Obeležena 101 godina od oslobođenja Subotice

Na ovaj način Subotičani čuvaju uspomenu na 13. novembar 1918. godine kada je tačno u 10.15 časova srpska vojska ušla u naš grad i bez ijednom metka donela dugoočekivanu slobodu.

- Subotičani su tada bili jako ponosni, mnogo sveta se okupilo da dočeka srpsku vojsku – priča Radoje Krstajić, evocirajući uspomene svog oca Milana koji je tada bio komandir stanice.

Obeležena 101 godina od oslobođenja Subotice

Po rečima Milana Vukelića, predsednika Udruženja ratnih dobrovoljaca i njihovih potomaka 1912-1918. godine, evociranje uspomena na oslobođenje Subotice ali i sve naše pretke, učesnike Velikog rata, treba da bude zadatak koji ne smemo da zaboravimo.

- Obeležavamo i čuvamo uspomenu na dan kad aje u Suboticu stigla sloboda, a važno je i da to nastave mladi, koji hvala Bogu nisu  podneli žrtve, ali zato moraju da cene sve one koji su svoje živote dali za oslobođenje – poručuje Vukelić.

Na velika stradanja koja je pretrpeo srpski narod u Prvom svetskom ratu podsetio je arhijerejski namesnik i paroh hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, sveštenik Miodrag Šipka.

Obeležena 101 godina od oslobođenja Subotice

- Moramo da se trudimo da hrišćanskom ljubavlju, dobrim delima, dokazujemo da smo dostojni naslednici onih koji su svoje živote dali i koji su nas proslavili u čitavom svetu – poručio je Miodrag Šipka.

Za naše krajeve oslobođenje i pad Austrougarske monarhije donelo je ostvarenje vekonog sna – prisajedinjenje sa Srbijom.

Obeležena 101 godina od oslobođenja Subotice

Počast palim borcima za slobodu odali su gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković, nekoliko gradskih organizacija, kao i brojni građani.

Organizatori obeležavanja Dana oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu, poznatom i pod imenom "Veliki rat", su SKC „Sveti Sava”, Bunjevački kulturni centar, Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca i Grad Subotica.

Izvor: Subotica.com

Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice

Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice Pomen i polaganje venaca na Spomenik palim junacima za slobodu Subotice
Pogledaj ostale fotografije

Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice

Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice Polaganje venaca na Spomen ploču oslobodiocima Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 26
Pregleda: 6223
Povezane teme

oslobođenje grada subotice

polaganje venaca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.