Komentara: 23
Pregleda: 9299

Obeležen "Vodeni ponedeljak": Polivači ne zaboravljaju ni cure ni nane

21.04.2014. u 20:03h
Izvor: RTV Yueco
Drugog dana hrišćanskog praznika Uskrsa mnogi se trude da očuvaju od zaborava običaj Vodenog ponedeljka. Polivači dolaze u fijakerima i sa muzikom, staju pred kuću domaćina i pitaju imali li devojaka. U Bajmoku već 12 godina za redom se na tradicionalan način ide u polivanje. Devojke polivače kite zumbilima daruju šarena jaja i dočekuju ih sa pićem i kolačima.
Obeležen "Vodeni ponedeljak": Polivači ne zaboravljaju ni cure ni nane

Vodeni ponedeljak na tradicionalan način obeležava se  u Bajmoku. Ove godine devojke se bile brze i nisu se lako dale polivačima, ali na kraju su in stigli.

Vodeni ponedeljak simbolizuje vaskrs, novi život, proleće, začeće i radost. Kako običaj ne bi pao u zaborav značaj i vrednost običaja se prenosi sa kolena na koleno.Polivači posle čašćavanja  sedaju u fijakere i vesela povorka nastavlja do narednog odredišta, gde u kući ima devojaka.

Organizatori objašnjavaju da su se trudili da Vodeni ponedeljak obeleže po starom bunjevačkom običaju. U organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra "Bajmok" već 12 godinu organizuju se polivači koji u kočijama obiđu nekoliko kuća. “Vodeni ponedeljak” bio i prilika da se zna u kojoj kući su devojke za udaju.Polivači su obišli nekoliko kuća, s muzikom i na fijakerima, da bi posle polivanja cura i darivanja pomorandžom i jajetom svoj put završili u Gerontološkom klubu "Bajmok". Tamo su i najstarije sugrađane obradovali i pokazali da nisu zaboravili na one koji su ih ovakvim običajima naučili. Posle obilaska za učesnike je bio pripremljen ručak, u organizaciji BKC "Bajmok".

Običaj je vezan za biblijsko doba. Prema predanju, polivanje devojaka je poteklo iz dogadjaja vezanog za biblijsko vreme, kada su žene, koje su pronele vest da je Isus uskrsnuo, polivane hladnom vodom kako bi se ućutkale. Danas, običaj je teško održati,pa momci idu sa malim parfemima i polivaju devojke.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 9299
Povezane teme

Bajmok

Uskrs

vodeni ponedeljak

bunjevci bajmok

bunjevački kulturni centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.