Komentara: 12
Pregleda: 2053

Obeležen Svetski dan Roma

09.04.2024. u 08:00h
Izvor: Subotica.com
Obeležen Svetski dan Roma
Foto: Gradska uprava Subotica

Povodom Svetskog dana Roma u Gradskoj kući upriličen je prijem  za predstavnike romske zajednice u Subotici, na kome se razgovaralo o brojnim pitanjima, analizirane su  prethodne aktivnosti i određeni  prioriteti za budućnost u cilju poboljšanja položaja Roma.  

LAP  za unapređenje života romske zajednice u Subotici 2022-2027 teče planiranom dinamikom i to u oblasti obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite i kulture. Takođe, druga faza programa „Romacted“ je uspešno završena kroz lokalne timove Čantavira i Subotice, akcenat je bio na očuvanju i zaštiti životnog okruženja, zatim pomoći mladim Romima kroz radionice  za lakše savlađivanje školskih predmeta i kreativno korišćenje slobodnog vremena - podsetio je gradonačelnik Stevan Bakić - Grad Subotica je u ovogodišnjem budžeu opredelio milion i 750 hiljada dinara za unapređenje života pripadnika romske nacionalne zajednice. Od toga 400.000 za organizaciju obeležavanja Svetskog dana Roma i za realizaciju druge faze „Romacted“, mililion dinara za kupovinu udžbenika za učenike šest osnovnih škola i 350.000 unapređenje uslova stanovanja. Lokalna samouprava će i u budućnosti davati ogromnu podršku za unapređenje života pripadnika romske zajednice, jer oni su do našeg društva i treba da budu uvaženi i prihvaćeni.

Obeležen Svetski dan Roma

Povodom Svetskog dana Roma, 8. aprila,  romska zastava zavijorila se na jarbolu Gradske kuće, kao i na objektima mesnih zajednica Peščara i Mali Bajmok, gde živi veliki broj pripadnika ove zajednice.

- Vrata lokalne samouprava su uvek otvorena za nas i romska zajednica se ovde oseća kao kod kuće.  Predložili smo gradonačelniku da svoje znanje i veštine podelimo sa drugim romskim zajednicama i lokalnim samoupravama u okruženju – isitče Stevan Nikolić - Kroz strateška dokumenta mi imamo jasnu viziju šta želimo a to je aktivna romska zajednica koja je ravnopravna sa ostalim nacionalnim zajednicama u Subotici, da svi zajedno činimo jedan nacionalni mozaik koji će širiti multikulturalni duh i svakome dati mogućnost da se razvija u skladu sa svojim potrebama. U tom našem cilju je jako bitan faktor politički ambijent koji nam omogućava da razmišljamo o sadašnjosti, prošlosti i stvaramo zajedničku budućnost.

Obeležen Svetski dan Roma

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 nedelje i 6 dana
Komentara: 12
Pregleda: 2053
Povezane teme

svetski dan Roma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.