Komentara: 20
Pregleda: 3884
Foto

Obeležen Svetski dan Roma

08.04.2019. u 16:20h
Izvor: Subotica.com
Radna angažovanost tokom cele godine, priključenje na vodovodnu mrežu, uključenost dece u ranom razvoju u predškolski i obrazovni sistem, samo su neki od prioriteta romske zajednice u našem gradu, koji će biti realizovani u okviru programa "Romacted", koji Grad Subotica sprovodi uz podršku Saveta Evrope.
Obeležen Svetski dan Roma

U Subotici živi oko 3.000 pripadnika romske nacionalne manjine, koji su uz pomoć jednog od koordinatora programa "Romacted", Stevana Nikolića, formirali tri lokalne akcione grupe kako bi ukazali na probleme s kojima se suočavaju i postavili kratkoročne i dugoročne prioritete. Prema njegovim rečima, u najnezavidnijem položaju se nalazi romska zajednica u Čantaviru, u kojem živi veoma siromašno stanovništvo.

- Kvalifikovane radne snage ima veoma malo, oni su aktivni na sezonskim poslovima i u poljoprivredi, a sada su izrazili želju da bi voleli da rade u toku cele godine i da bi bilo dobro da ih podržimo da u toku jeseni i zime budu angažovani u hladnjačama. Podstakli smo ih da mladi budu vidljiviji i da razmišljaju kako će koristiti svoje slobodno vreme, a takođe smo uočili da se u pojedinim naseljima ne odnosi smeće, te će u narednom periodu njihovi predstavnici komunicirati sa lokalnom samoupravom da se taj problem otkloni - rekao je Nikolić.

Obeležen Svetski dan Roma

Druga lokalna akciona grupa je Peščara, u kojoj je romska zajednica iskazala potrebu da se u Koparskoj ulici uvede vodovodna mreža, jer, kako je objasnio Nikolić, levo i desno od ulice mreža već postoji. Takođe, postoji i potreba da se veći broj romske dece u ranom razvoju uključi u predškolski i obrazovni sistem, a uočena je i jedna negativna pojava - uvredljiv grafit na zidu Mesne zajednice.

- Na to je romska zajednica odreagovala i zatražila od rukovodstva Mesne zajednice da osudi taj grafit, a traži se i reakcija lokalne samouprave. Podneta je prijava i očekujemo da se grafit prekreči - dodao je Nikolić.

Treću lokalnu grupu čine muzičari, odnosno romske porodice koje se generacijama bave muzikom, a da u gradu nisu vidljivi kao društveno aktivni činioci. 

- Oni su izrazili potrebu da se pokaže kako oni jesu čuvari tradicije i kako su svojim radom doprineli društvenom i kulturnom životu Subotice, zbog čega ćemo organizovati jednu izložbu fotografija iz prošlosti i sadašnjosti. To je kratkoročni prioritet, a dugoročni bi bio da se otvori Klub muzičara gde bi mogli da se okupljaju i prepremaju naredne generacije. Postoji i ideja da se pokrene muzički festival pod nazivom "Perica Jovanović Gula", koji je ostavio evidentan trag u muzici - objasnio je Nikolić.

Obeležen Svetski dan Roma

Grad Subotica daje punu podršku inkluziji Roma i Romkinja u našem gradu, izjavio je Ilija Đukanović, koordinator programa "Romacted" institucionalne radne grupe, dodajući da je u budžetu za 2019. godinu predviđeno oko 2,7 miliona dinara za osnaživanje romske zajednice u Subotici.

- To se, pre svega, odnosi na prevenciju napuštanja školavanja u iznosu od 300 hiljada dinara, za "Romacted" program oko 400 hiljada dinara i još dva miliona dinara za unapređenje uslova stanovanja u Čantaviru. Takođe, imamo podršku Evropske unije, formirali smo mobilne timove i dobili smo jedno vozilo za rad ovih timova, kako bismo preko njih i naših romskih koordinatora ostvarili bolju i čvršću vezu između romske zajednice i lokalne samouprave, te poboljšali i unapredili život svih Roma - izjavio je Đukanović.

Obeležen Svetski dan Roma

Svetski dan Roma ustanovljen je 1990. godine, s ciljem da se pažnja javnosti fokusira na položaj pripadnika romske nacionalne manjine, a državni organi podstaknu na energičnije rešavanje problema koji otežavaju ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava Roma.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Svetskog dana Roma i Romkinja Obeležavanje Svetskog dana Roma i Romkinja Obeležavanje Svetskog dana Roma i Romkinja Obeležavanje Svetskog dana Roma i Romkinja Obeležavanje Svetskog dana Roma i Romkinja Obeležavanje Svetskog dana Roma i Romkinja Obeležavanje Svetskog dana Roma i Romkinja Obeležavanje Svetskog dana Roma i Romkinja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 2 nedelje
Komentara: 20
Pregleda: 3884

Povezana vest

Povezane teme

svetski dan Roma

Romi u Subotici

Romska zajednica

stevan nikolić

ilija đukanović

romska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.