• Pregleda: 2754

Obeležen Svetski dan Roma

Radna angažovanost tokom cele godine, priključenje na vodovodnu mrežu, uključenost dece u ranom razvoju u predškolski i obrazovni sistem, samo su neki od prioriteta romske zajednice u našem gradu, koji će biti realizovani u okviru programa "Romacted", koji Grad Subotica sprovodi uz podršku Saveta Evrope.
Obeležen Svetski dan Roma

U Subotici živi oko 3.000 pripadnika romske nacionalne manjine, koji su uz pomoć jednog od koordinatora programa "Romacted", Stevana Nikolića, formirali tri lokalne akcione grupe kako bi ukazali na probleme s kojima se suočavaju i postavili kratkoročne i dugoročne prioritete. Prema njegovim rečima, u najnezavidnijem položaju se nalazi romska zajednica u Čantaviru, u kojem živi veoma siromašno stanovništvo.

- Kvalifikovane radne snage ima veoma malo, oni su aktivni na sezonskim poslovima i u poljoprivredi, a sada su izrazili želju da bi voleli da rade u toku cele godine i da bi bilo dobro da ih podržimo da u toku jeseni i zime budu angažovani u hladnjačama. Podstakli smo ih da mladi budu vidljiviji i da razmišljaju kako će koristiti svoje slobodno vreme, a takođe smo uočili da se u pojedinim naseljima ne odnosi smeće, te će u narednom periodu njihovi predstavnici komunicirati sa lokalnom samoupravom da se taj problem otkloni - rekao je Nikolić.

Druga lokalna akciona grupa je Peščara, u kojoj je romska zajednica iskazala potrebu da se u Koparskoj ulici uvede vodovodna mreža, jer, kako je objasnio Nikolić, levo i desno od ulice mreža već postoji. Takođe, postoji i potreba da se veći broj romske dece u ranom razvoju uključi u predškolski i obrazovni sistem, a uočena je i jedna negativna pojava - uvredljiv grafit na zidu Mesne zajednice.

- Na to je romska zajednica odreagovala i zatražila od rukovodstva Mesne zajednice da osudi taj grafit, a traži se i reakcija lokalne samouprave. Podneta je prijava i očekujemo da se grafit prekreči - dodao je Nikolić.

Treću lokalnu grupu čine muzičari, odnosno romske porodice koje se generacijama bave muzikom, a da u gradu nisu vidljivi kao društveno aktivni činioci. 

- Oni su izrazili potrebu da se pokaže kako oni jesu čuvari tradicije i kako su svojim radom doprineli društvenom i kulturnom životu Subotice, zbog čega ćemo organizovati jednu izložbu fotografija iz prošlosti i sadašnjosti. To je kratkoročni prioritet, a dugoročni bi bio da se otvori Klub muzičara gde bi mogli da se okupljaju i prepremaju naredne generacije. Postoji i ideja da se pokrene muzički festival pod nazivom "Perica Jovanović Gula", koji je ostavio evidentan trag u muzici - objasnio je Nikolić.

Grad Subotica daje punu podršku inkluziji Roma i Romkinja u našem gradu, izjavio je Ilija Đukanović, koordinator programa "Romacted" institucionalne radne grupe, dodajući da je u budžetu za 2019. godinu predviđeno oko 2,7 miliona dinara za osnaživanje romske zajednice u Subotici.

- To se, pre svega, odnosi na prevenciju napuštanja školavanja u iznosu od 300 hiljada dinara, za "Romacted" program oko 400 hiljada dinara i još dva miliona dinara za unapređenje uslova stanovanja u Čantaviru. Takođe, imamo podršku Evropske unije, formirali smo mobilne timove i dobili smo jedno vozilo za rad ovih timova, kako bismo preko njih i naših romskih koordinatora ostvarili bolju i čvršću vezu između romske zajednice i lokalne samouprave, te poboljšali i unapredili život svih Roma - izjavio je Đukanović.

Svetski dan Roma ustanovljen je 1990. godine, s ciljem da se pažnja javnosti fokusira na položaj pripadnika romske nacionalne manjine, a državni organi podstaknu na energičnije rešavanje problema koji otežavaju ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava Roma.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

19
SHM Odgovori
Podrska EU a oni hoce njihovih da se otarase i posalju ih ovde....mrs, licemerje nevidjeno! Kakva bre ugrozenost, gomila njih zivi deset puta bolje nego obicni gradjani...dobijaju redovno pomoc, [*...*] ne odgovaraju pred zakonom, svaki dan se voze taxijem, vise po kockarnicama stalno, a kao ugrozeni! Ima i ugrozenih sigurno ali neka im onda pomognu isti njihovi koji su puni love!
Simo Odgovori
Finansiramo "prevenciju napuštanja školavanja". To se ne radi tako. Samo zakon treba primenjivati i nista vise. Vec 50 godina ista prica, a efekat 0 (nula). Kada odu u Nemacku u roku od 3 meseca se ponasaju kao da su rodjeni tamo i da su im roditelji plavusani. Tamo ih sistem natera da budu prihvaceni, a ovde ih sistem stimulise da ne skoluju decu, da ne traze posao, da zive od pomoci.
B.S. Odgovori
Potsetio bih i na romsku akcionu grupu koja se voza biciklima na relaciji Zorka, Radijalac,Mlečna pijaca, Dimitrija Tucovića, spomenik Svetog trojstva, Plava fontana, Tokio.
Kako brzo i vešto voze-na sve strane lete zlatni lančići i ženske torbice.
Ja ne živim od donacija, meni niko ništa ne da. Sve moram sam da zaradim i kupim ili napravim. A nikada nisam ni ukrao ni oteo. Hvala državi i gradu koji čine sve da bi naši sugrađani Romi bolje živeli.
Jojoba
Znam za tu grupu. Svo zlato"zarade" prodaju u jednoj zlatari u Dimitrija Tucovića [*...*]
Ivana Odgovori
Ne odnose vam smeće iz ulice?
A da li je ikada iko od vas video ili kojim slučajem platio račun čistoći?
Ja plaćam, pa mi odnesu đubre.
Isto tako, plaćam i porez, ne živim od socijalne pomoći.
Nego, ta muzička akciona grupa-Pošto se na jednoj slici u brošuri koju lista gospođa, vidi ko je glavni eksponent te akcione grupe, da pitam:Kada familija N. ode negde svojim zemljacima na svadbu, pa im za pare svira na svadbi tri dana. Da li plati porez na zarađeno?
I interesantno je to, za romske svadbe od tri dana se ima, a živi se od socijale na grbači nas koji radimo i kojima se skida trećina plate za doprinose, razna obavezna osiguranja i porez.
Što nema neki mobilni tim sa doniranim vozilima za nas ostale koji radimo i privređujemo, a kvalitet života nam u mestima u kojima živimo srozavaju ovi što su se doselili readmisijom i inkluzijom, pa se sad šlepaju na socijalu. Da nas obiđu malo mobilni timovi da im ispričamo kako divne komšije imamo na Zorci, u petom kvartu, Malom Bajmoku
C
Auuu, jesti li vi nekada gledali romske svadbe?
To desetine, stotine hiljada evra lete okolo (pošto ih bacaju).
Trovach Odgovori
Moze li neki svetski dan nas iz mesovitih brakova? Izvin'te sto sam pit'o.
Inkluzija Odgovori
Moja drugarica drži apoteku.
Kada je zapošljavala radnice, odabere jednu romkinju koja je došla na razgovor za posao. Računa, ovu devojku će neko teško zaposliti jer je romkinja, pružiću joj ja šansu.
Posle nekog vremena primeti moja drugarica da romkinja, kada kuca lek u kasu, ne udari svaki put enter i samim tim ni ne izda fiskalni račun. 99% mušterija račun ni ne traži ni ne sačeka. Niko se nije bunio. Skrene joj ona pažnju da je to veliki problem. Kazniće ih inspekcija, mogu da im zatvore apoteku,da plate veliku kaznu. Ok, idu dani dalje. Romkinja ponovo po starom. I šta se ispostavi-moja drugarica, gazdarica apoteke joj nađe ispod pulta punu kesu lekova. Lekove koje su njena baba i mama dobijale iz donacija i humanitarne pomoći, romkinja donosila i prodavala u apoteci u kojoj radi.Nekima je čak istekao rok. Izda lek, uzme pare sebi.Kada ju je suočila sa činjenicama radnica je sve priznala.Završilo se na otkazu. Sada ta ista romkinja radi u jednoj drugoj apoteci. Eto inkluzije
Milojka
Zasto lazes,kao prvo doancija se ne dobijaju lekovi jer prvo mora lekar da te pregleda tek posle neki lek da se dobija nego kazite da ta Romkinja nije htela da radi kod tvoje drugarice jer je nasla gde se bolje placa u drugoj apoteci,zasto izmisljate svasta sto nije istina
Inkluzija
Pa Milojka pametna, šta misliš ko im organizuje besplatne lekarske preglede?
Te iste "humanitarne" organizacije koje im i daju donacije i razne pomoći, pa i lekove u sklopu toga.
Nemam zašto da lažem.
A plata je bila korektna, bila je prijavljena.
Ali džabe sve, kada neće od poštenog rada da živi.
Franjo Lički Odgovori
Sve nazad u Indiju !
C
Zašto Indiju?
B.S.
@C-A zašto ne?
SHM
@C Pa edukuj se malo pa ces znati!
Buby Odgovori
Da se zahvalim romskoj populaciji koja je doselila sa kosova,što smo porodično bukvalno pobegli glavom bez obzira sa Karađorđevog puta na skroz drugi deo grada.Sada mogu i u 21h slobodno izaći napolje ne strahujući da li će mi se desiti nešto loše.To je nama naša demokratija dala...
Srbenda Odgovori
Na ovom sajtu i na ovim prokletim komentarima samo negativno jer imate neka drugi posao sem nekog da mrzite ili o njemu pricate .Daj bre ljudi sta vam smetajju skoro pola njih je otislo odavde nema ni njih kao pre ja primecujem na buvljaku sam,beze i oni odavde jer ovde vlada haus a uskoro idem i ja vama koji mrzite ostavljam Suboticu da i dalje mrzite i smrdite na crni luk po citav dan na racunaru ili na telefonu
Stanko99 Odgovori
Nisu oni ugroženi, u Evropi ih ima između 15 i 20 miliona sa prirodnim priraštajem koji raste. Sa tim brojem su ispred i veći od mnogih evropskih nacija.

Ovo je diskriminacija, nas Evropljana pogotovu. Zašto ima dan Roma a nema dan npr. belaca, Evropljana? Kod mene u srednjoj su Romi u razredu dobijali stipendije ne zato što su bili dobri učenici, nego zato što su imali tamniju boju kože od ostalih. To njih stavlja u građane prvog reda, a nas svih ostalih drugog reda i niko me neće ubediti da je to u redu i ispravno.
Uvek u pravu Odgovori
Ne FRANJO LIČKI u Indiju zato što je Indija suviše blizu. Interesuje me ko je to prebrojao da ih ima 3000 pošto imam utisak da ih toliko ima u pet kuća kraj buvljaka.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.