Komentara: 2
Pregleda: 1523

Obeležen Svetski dan bez duvana

31.05.2019. u 16:25h
Izvor: Subotica.com
Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica, u Severnobačkom okrugu je u 2017. godini umrlo 148 osoba zbog nekog obolenja pluća, a iste godine je od raka pluća obolela 171 osoba i umrlo 153 osobe.
Obeležen Svetski dan bez duvana

Svetski dan bez duvana u našem gradu se tradicionalno obeležava bazarom zdravlja na Gradskom trgu, te su sugrađani bili u prilici da, pored kontrole nivoa šećera u krvi, holesterola i krvnog pritiska, izmere nivo ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu i obave spirometrijski pregled. Naša sugrađanka Marija Ušumović, koja je bila pušač u mladosti, kaže da je cigarete ostavila zbog zdravstvenih problema, te da joj je danas mnogo lakše bez duvanskog dima.

- Imam bronhitis i zaista mi smeta kada neko u blizini zapali cigaretu. Redovno se kontrolišem na svakih šest meseci, rado se odazovem i na ovakve preventivne preglede i trudim se da pazim na zdravlje - rekla je Marija.

Viktorija Kovačić je u mladosti probala cigaretu, ali joj se nije naročito svidela, zbog čega nikada nije ni nastavila da konzumira duvanske proizvode.

- Probala sam cigaretu pre gotovo 50 godina i nije me privuklo. Ne mogu da kažem da mi je život lakši bez duvanskog dima jer sam vrlo kratko i malo pušila - istakla je Kovačić.

Obeležen Svetski dan bez duvana

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana bez duvana je "Duvan i pluća", a moto "Ne dozvoli da zbog duvana izgubiš dah!". Prema rečima dr Nade Kosić Bibić, načelnice Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, kao prve ozbiljne posledice konzumacije duvanskih proizvoda javljaju se sviranje u grudima i hronični kašalj, što znači da je jedna trećina plućnog tkiva već razorena.

- Kada počnete da koriste neki od duvanskih proizvoda i to svakodnevno, zapravo započinjete proces razaranja sopstevih pljuća. Prvi simptomi su češće infekcije disajnih puteva, prehlade i češće upale pluća, a kada već imate sviranje u grudima i hronični kašalj, to je znak da je jedna trećina vaših pljuća oštećena - objasnila je dr Kosić Bibić. - Takođe, ugljen-monoksid je toksičan gas koji ne treba da imamo u svojim plućima, a svi pušači ga imaju. On se mnogo brže, čak do 200 puta brže, vezuje za hemoglobin, belančevinu koja se nalazi u crvenim krvim zrncima i prenosi kiseonik do svake ćelije. Ugljen-monoksid izbacuje kiseonik i vaše ćelije non-stop trpe zbog nedostatka kiseonika, a osim toga pravi štetu i u svim krvnim sudovima, jer oštećuje fini unutrašnji epitel.

Statistika pokazuje da pušenje svakog dana odnese 44 ljudska života u Srbiji. Jedna trećina punoletnih građana Srbije svakodnevno puši barem jednu cigaretu, a posebno zabrinjava to što raste upotreba duvanskih proizvoda među mladima uzrasta od 13 do 15 godina. Visoka je zastupljenost pušenja i među zdravstvenim radnicima. Prema rezultatima poslednjeg istraživanja iz decembra 2018. godine, puši 35,2% zaposlenih u zdravstveni ustanovama Srbije, podjednako muškarci i žene, dok u Severnobačkom okrugu puši 16,9% lekara i 34,1% medicinskih sestara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1523
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dom zdravlja subotica

duvanski dim

nada kosić bibić

svetski dan bez duvana

preventivni pregledi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.