Komentara: 8
Pregleda: 2205

Obeležen nacionalni praznik Bunjevaca

24.02.2021. u 13:45h
Izvor: Subotica.com
Dan izbora prvog Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, 23. februar, ove godine je protekao u znaku punoletstva ovog, vrlo važnog tela za Bunjevce. Iako je slavlje zbog aktuelne epidemiološke situacije izostalo, Savet je i ovoga puta dodelio tradicionalna priznanja istaknutim pojedincima, institucijama, organizacijama i udruženjima iz više oblasti.
Obeležen nacionalni praznik Bunjevaca
Foto: Bunjevci.net

Priznanje "Ambrozije Šarčević" koje se dodeljuje za poseban doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada Bunjevaca, ove godine je poshumno pripalo Ivanu Sedlaku, koje je u ime porodice primio njegov sin Nikola Sedlak. Prilikom preuzimanja nagrade, on se zahvalio Savetu što je, kako je istakao, prepoznao veliki trud koji je njegov otac za života ulagao u očuvanje bunjevačke zajednice.

- Nama kao porodici mnogo znači, pre svega jer znamo koliko se on trudio i koliko je bio posvećen svemu što je radio, kako poslu, tako i svojim velikim ljubavima, kao što su Bunjevačka matica i šah. Njega, nažalost, više nema, ali je on ostavio neizbrisiv trag u stvarima kojima se bavio i on će živeti kroz ta svoja dela - rekao je Nikola Sedlak.

Za poseban doprinos u oblasti kulture i književnosti Bunjevaca, nagrađena je Tamara Babić priznanjem "Mara Đorđević Malagurski", koja je naglasila da joj je izuzetna čast što je baš ovo priznanje ponela, jer je Mara Malagurski dala izuzetan doprinos bunjevačkoj kulturi.

- Ja sam dala punih 20 godina i daću još, zato što volim Bunjevce i nosim bunjevačku kulturu u sebi. Smatram da bunjevčaka kultura i muzika imaju veliku vrednost i nadam se da ćemo imati snage da nastavimo ovim tempom. Zahvaljujem se svima koji su ovih 20 godina mog rada prepoznali i podržali, a to su Nacionalni savet i KUD "Bunjevka" koje me je iznedrila davne 1996. godine, institucije na nivou grada koje me podržavaju i svima koji su bili uz mene i biće još uz mene - poručila je Babić.

Obeležen nacionalni praznik BunjevacaPriznanja su još dodeljena i Svetlani Mormer za poseban doprinos u oblasti obrazovanja Bunjevaca, Festivalu bunjevačkog narodnog stvaralaštva KUD "Bunjevka" za doprinos u razvoju institucija i očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca, kao i predstavnicima Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine za podršku u očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca.

- Naravno da mi je ovo priznanje drago, ali bih pre svega želeo Bunjevcima da čestitam, jer ono što su oni uradili za njihovo pismo, jezik, koju borbu su vodili i šta su postigli u poslednjih nekoliko decenija, mislim da bi takvo priznanje i pohvalu svaka druga zajednica, kao i naša prihvatila, a pogotovo trud i rad koji je Nacionalni savet Bunjevaca pružao - rekao je Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Obeležen nacionalni praznik BunjevacaIako iza sebe ima 18 godina rada, Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine ne planira tu da se zaustavi, veći i u godinama pred nama ima mnogo planova, istakla je predsednica Suzana Kujundžić Ostojić, dodajući da je ovo telo od izuzetnog značaja za razvoj bunjevačke nacionalne manjine i da na svojim "plećima" nosi mnogo toga.

- Ono što nas očekuje, jeste da se završi gramatika i pravopis u proširenom izdanju, da se završi istorija Bunjevaca, da se napravi virtuelni muzej Bunjevaca i da konačno nađemo svoj prostor u kojem ćemo raditi, jer smo već 18 godina podstanari i plaćamo prostor na Otvorenom univerzitetu. Ipak, najvažnije je da budemo ponosni na to što smo Bunjevci. U tome nam svakako može pomoći Nacionalni savet, ali to može da uradi svaki pojedinca za sebe. Da se ne stidi svog prekla, da to jasno i glasno kaže svakom ko ga pita i da sve što može kao pojedinac, uradi za to da postojimo kao nacionalna manjina - poručila je Kujundžić Ostojić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 2205
Povezane teme

nacionalni savet bunjevaca

suzana kujundžić ostojić

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

nikola sedlak

tamara babić

jene hajnal

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.