Komentara: 4
Pregleda: 3269
Foto

Obeležen Međunarodni dan sestrinstva

12.05.2022. u 14:31h
Izvor: Subotica.com
Povodom Međunarodnog dana sestrinstva na centralnom gradskom trgu Dom zdravlja Subotica predstavio je rad svojih službi.
Obeležen Međunarodni dan sestrinstva

Sugrađanima su se predstavili Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti koji je u saradnji sa Službom opšte medicine i Službom za zdravstvenu zaštitu radnika radio preventivne preglede kao što su merenje vrednosti krvnog pritiska, nivo šećera, holesterola u krvi... 

Medicinske sestre Dispanzera za plućne bolesti savetovale su građane o pravilnom korišćenju inhalatora, pedijatri o ishrani i nezi dece, dok je Stomatološka služba najmlađima ukazala na pravilnu oralnu higijenu. Edukaciju Osnovne životne podrške, spasonosne mere u slučajevima iznenadnog zastoja srca održala je Služba za hitnu medicinsku pomoć.

Obeležen Međunarodni dan sestrinstva

- Okupili smo se danas da čestitamo međunarodni praznik medicinskim sestrama i tehničarima, da im ukažemo poverenje, podržimo ih u njihovom iscrpnom radu  jer je njihov poziv težak, human i tako ga treba prepoznati u društvu – istakla je Ivanka Beoković, direktorka Doma zdravlja Subotica. – Medicinska sestra je prva i  neraskidiva spona između pacijenta i lekara. Kada dođete u Dom zdravlja ili bilo koju zdravstvenu ustanovu, prvo će vas dočekati medicinska sestra, njen osmeh, njen uput i savet. Sestra i doktor su medicinski tim i stub na kojem počiva naše zdravstvo. U Domu zdravlja imamo 234 medicinske sestre i tehničara, to je broj koji je i predviđen po sistematizaciji, tako da nema nedostatka kadra.

Međunarodni dan medicinskih sestara – 12. maj obeležava se širom sveta na godišnjicu rođenja Florens Najtingejl, britanske medicinske sestre začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.

Obeležen Međunarodni dan sestrinstva

- Od 2016. godine obeležavamo ovaj dan, sa dvogodišnjom pauzom zbog kovida. Želimo da našim pacijentima približimo celokupan rad Doma zdravlja, koji ima sedam službi. Tokom perioda kovida imali smo dosta izazova, ali sam ponosna na medicinske sestre i tehničare, koji su olakšali samu organizaciju posla, jer nijednog trenutka nisu rekli da neki zadatak neće da urade i uvek su bili na usluzi pacijentima. Ambulante su uvek radile, gledali smo da što manje ambulanti zatvorimo da bi bili dostupni pacijentima – kaže Melinda Tot Demek, glavna sestra subotičkog Doma zdravlja.

Po rečima Žolta Sendija, glavnog tehničara Službe hitne pomoći, medicinske sestre i tehničari su uvek tu jedni za druge i čast im je što mogu da rade ovaj posao.

Obeležen Međunarodni dan sestrinstva

- Ovaj posao je veoma izazovan. Broj terena  i obim našeg posla se tokom pandemije uvećao i ne smanjuje se. Zakonski određen broj radnika je popunjen, ali je pitanje da li je taj broj dovoljan – smatra Sendi.

Poseban zadatak u životu sugrađana imaju patronažne sestre, koje obilaze prodilje i novorođenčad.

Obeležen Međunarodni dan sestrinstva

- Naša služba ima ukupno 28 sestara, od kojih su 22 patronažne. Naš glavni zadatak je kontakt sa porodiljama. Neposredno posle izlaska iz porodilišta mi smo prvi koji otvaramo vrata porodiljama i pomažemo im da ostvare kontakt sa bebama, naučimo ih kako da kupaju novorođenče, kako  da ga hrane, puno radimo na uspostvaljanju dojenja – objašnjava Samira Ćurtić, glavna sestra Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti sa polivalentnom patronažom. – Mi smo na  neki način najbolji prijatelji porodica dok su njihova deca još mala. Osim toga organizujemo akcije „Selu u pohode“, koje realizujemo u vangradskim sredinama.

DAN SESTRINSTVA ČESTITAO I GRADONAČELNIK BAKIĆ

Dan posvećenim subotičkim medicinskim sestrama i tehničarima u ime Grada Subotica, čestitao je u saopštenju gradonačelnik  Stevan Bakić.

- Tokom dva veka moderne medicine u našoj zemlji mnoge požrtvovane žene i muškarci dali su svoj ogroman doprinos u lečenju naših ljudi i zbrinjavanju kroz mnoge ratove i krize. Ovaj deo medicinske struke bio je takođe ključan za formiranje svih naših ustanova zdravstvene zaštite, jer je rad i najmanjeg doma zdravlja i najvećeg kliničkog centra nezamisliv bez medicinskih sestara i tehničara - čestitao je gradonačelnik Bakić.

Obeležen Međunarodni dan sestrinstva

Prvi čovek Subotice zaključio je da je pandemija korona virusa, u najtežoj 2020. godini, postavila najveći profesionalni i ljudski izazov pred naše medicinske radnike – lekare, sestre i tehničare, koji su oni uspešno prevazišli i pokazali istrajnost i stručnost, a najpre patriotizam.

Nakon tog najizazovnijeg perioda, ističe Bakić, usledio je proces masovne imunizacije, kojem su u Subotici nemerljivo doprinele medicinske sestre i tehničari našeg Doma zdravlja i Opšte bolnice.

- Za sve te podvige i napore mi im se danas zahvaljujemo i iskazujemo svoje poštovanja. Ne samo za vanredne uspehe, već i za svakodnevne lične žrtve koje podnose ove plemenite Subotičanke i Subotičani da bi se deca rađala, nemoćni negovali, bolesni lečili i da bi lekari imali pouzdanu podršku i stabilan oslonac - zaključuje se u pisanom obraćanju gradonačelnika.

Izvor: Subotica.com
Dan sestrinstva - obuke i edukacije ekipa Doma zdravlja Dan sestrinstva - obuke i edukacije ekipa Doma zdravlja Dan sestrinstva - obuke i edukacije ekipa Doma zdravlja Dan sestrinstva - obuke i edukacije ekipa Doma zdravlja Dan sestrinstva - obuke i edukacije ekipa Doma zdravlja Dan sestrinstva - obuke i edukacije ekipa Doma zdravlja Dan sestrinstva - obuke i edukacije ekipa Doma zdravlja Dan sestrinstva - obuke i edukacije ekipa Doma zdravlja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3269
Povezane teme

hitna pomoć

dom zdravlja subotica

hitna medicinska pomoć

dan sestrinstva

služba hitne medicinske pomoći

ivanka beoković

žolt sendi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.