Komentara: 15
Pregleda: 3388
Foto

Obeležen Međunarodni dan Roma

08.04.2021. u 12:21h > 15:28
Izvor: Subotica.com
Podizanjem romske zastave na Gradskoj kući i kratkim svečanim programom danas je u našem gradu obeležen Međunarodni dan Roma.
Obeležen Međunarodni dan Roma

Ove godine navršava se i pola veka od kako romska zajednica zvanično postoji.

- Na ovaj dan 1971. godine mi smo rekli kako želimo da se zovemo, dobili smo našu zastavu i himnu, koja je i pozitivna i puna bola. Romska zajednica ne može da se pohvali lošom prošlošću, ali želimo da gradimo zajedničku budućnost – istakao je Stevan Nikolić. – Imamo tri instrumenta za podršku romskoj zajednici – pedagoške asistente, medijatori i koordinatori. Zvanično, romska populacija u Subotici broji 1.959 ljudi a pretpostavlja se da je taj broj između 3.500 i 4.000.  Veoma je bitno da romska zajednica kaže da želi da gradi budućnost, Subotica je naš grad i naša kuća i sve ono što se radi u civilnom sektoru treba da bude i institualizovano.

Lokalna samouprava podržava rad romske zajednice i Subotica je jedini grad koji ima dva koordinatora.

- Iz gradskog budžeta izdvojeno je milion i sto hiljada dinara za unapređenje položaja Roma, a sredstva će biti usmerena na besplatne udžbenike u školama gde ima najviše romske dece  i na unapređenje uslova stanovanja u romskim naseljima Halas i Haladaš, u okolini Čantavira – poručio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite. – Grad pokazuje odgovornost kada je u pitanju rešavanje kompleksnih problema koje ima romska zajednica. Uspešno smo realizovali projekte “Romacted” I “Interkulturalizam I antidiskriminacija” a u narednom period nas očekuje usvajanje novog Akcionog plana za unapređenje položaja Roma. Trudićemo se da učinimo sve što je u našoj nadležnosti da unapredimo položaj Roma u našem gradu, intitucionalno ćemo pojačati rad Saveta.

Romska deca u najvećem broju pohađaju osnovne škole “Sečenji Ištvan”, “Đuro Salaj”, “Matko Vuković”, “Vuk Karadžić” u Bajmoku i “Hunjadi Janoš” u Čantaviru.

- Zajedno da školama “Sečenji Ištvan” I “Đuro Salaj” pripremili smo kratak program u kome učestvuju naši đaci a delićemo I obeleživače strana na kojima na četiri jezika piše “Drug mog druga je i moj drug”. To je naš moto kojeg se naši đaci drže svakodnevno - kaže Mirjana Stevanović, direktorka OŠ “Matko Vuković”.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 nedelju i 6 dana
Komentara: 15
Pregleda: 3388
Povezane teme
Mirjana Stevanović svetski dan Roma Romska zajednica stevan nikolić ilija đukanović romska nacionalna manjina
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.