Komentara: 15
Pregleda: 4599
Foto

Obeležen Međunarodni dan Roma

08.04.2021. u 14:21h > 17:28
Izvor: Subotica.com
Podizanjem romske zastave na Gradskoj kući i kratkim svečanim programom danas je u našem gradu obeležen Međunarodni dan Roma.
Obeležen Međunarodni dan Roma

Ove godine navršava se i pola veka od kako romska zajednica zvanično postoji.

- Na ovaj dan 1971. godine mi smo rekli kako želimo da se zovemo, dobili smo našu zastavu i himnu, koja je i pozitivna i puna bola. Romska zajednica ne može da se pohvali lošom prošlošću, ali želimo da gradimo zajedničku budućnost – istakao je Stevan Nikolić. – Imamo tri instrumenta za podršku romskoj zajednici – pedagoške asistente, medijatori i koordinatori. Zvanično, romska populacija u Subotici broji 1.959 ljudi a pretpostavlja se da je taj broj između 3.500 i 4.000.  Veoma je bitno da romska zajednica kaže da želi da gradi budućnost, Subotica je naš grad i naša kuća i sve ono što se radi u civilnom sektoru treba da bude i institualizovano.

Obeležen Međunarodni dan RomaObeležen Međunarodni dan RomaLokalna samouprava podržava rad romske zajednice i Subotica je jedini grad koji ima dva koordinatora.

- Iz gradskog budžeta izdvojeno je milion i sto hiljada dinara za unapređenje položaja Roma, a sredstva će biti usmerena na besplatne udžbenike u školama gde ima najviše romske dece  i na unapređenje uslova stanovanja u romskim naseljima Halas i Haladaš, u okolini Čantavira – poručio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite. – Grad pokazuje odgovornost kada je u pitanju rešavanje kompleksnih problema koje ima romska zajednica. Uspešno smo realizovali projekte “Romacted” I “Interkulturalizam I antidiskriminacija” a u narednom period nas očekuje usvajanje novog Akcionog plana za unapređenje položaja Roma. Trudićemo se da učinimo sve što je u našoj nadležnosti da unapredimo položaj Roma u našem gradu, intitucionalno ćemo pojačati rad Saveta.

Romska deca u najvećem broju pohađaju osnovne škole “Sečenji Ištvan”, “Đuro Salaj”, “Matko Vuković”, “Vuk Karadžić” u Bajmoku i “Hunjadi Janoš” u Čantaviru.

Obeležen Međunarodni dan Roma- Zajedno da školama “Sečenji Ištvan” I “Đuro Salaj” pripremili smo kratak program u kome učestvuju naši đaci a delićemo I obeleživače strana na kojima na četiri jezika piše “Drug mog druga je i moj drug”. To je naš moto kojeg se naši đaci drže svakodnevno - kaže Mirjana Stevanović, direktorka OŠ “Matko Vuković”.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje svetskog dana Roma Obeležavanje svetskog dana Roma Obeležavanje svetskog dana Roma Obeležavanje svetskog dana Roma Obeležavanje svetskog dana Roma Obeležavanje svetskog dana Roma Obeležavanje svetskog dana Roma Obeležavanje svetskog dana Roma
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 4599
Povezane teme

Mirjana Stevanović

svetski dan Roma

Romska zajednica

stevan nikolić

ilija đukanović

romska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.