Komentara: 0
Pregleda: 2328

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv narkomanije

27.06.2017. u 10:22h
Izvor: Subotica.com
Pod sloganom „Prvo saslušaj“ obeležen je Međunarodni dan borbe protiv narkomanije. Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, najzastupljenije korišćenje narkotika je u starosnoj grupi od 18 do 34 godine.
Obeležen Međunarodni dan borbe protiv narkomanije

Prema Istraživanju iz 2014. godine zastupljenost ilegalnih psihoaktivnih supstanci u našoj zemlji je niska u poređenju sa evropskim zemljama. Najčešće korišćena ilegalna psihoaktivna supstanca je marihuana, koju  upotrebljava oko 12 odsto populacije od 18 do 34 godine starosti, odnosno 10 odraslih muškaraca i 5 odsto žena.

U okviru programa „Prevencija zloupotrebe droga u školama“  lekari Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje tokom školske godine organizuju radionice namenjene učenicicima viših razreda osnovnih škola i srednjoškolcima. Tokom ove godine u subotičkim školama realizovano je 14 edukativnih radionica sa ciljem prevencije rizičnog ponašanja.

- Na radionicama informišemo mlade o psihoaktivnih supstancama i ilegalnim psihoaktivnim supstancama, kao i kakve su posledice korišćenja na zdravstveno stanje. Akcenat je na veštinama koje bi mladi u periodu adolescencije  trebalo da savladaju kako bi se lakše odupreli negativnom pritisku svojih vršnjaka i okruženja u kojem odrastaju. Škola ima važnu ulogu ali ona predstavlja i mesto velike kompeticije i negativne selekcije, jer neke mlade osobe ne znaju da se odupru negativnim pritiscima koji vladaju u školi. Iz tog razloga, sticanje socijalnih veština jedan je od najvažnijih načina u borbi protiv narkomanije-kaže dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje.

Razlozi i kritični momenti koji vode u narkomaniju se, prema rečima dr Zorice Dragaš iz Zavoda za javno zdravlje, nalaze u samoj ličnosti,  porodici, školskoj sredini i u društvu.

- Potrebno je pokazati, pogoto mladim ljudima, da postoji drugačiji izbor, pravi izbor za zdravlje i sveukupno napredovanje osobe u svim oblastima života, kao i da ga treba tražiti i pored prisutne opšte društveno-ekonomske krize.
Kada se u porodici ili školi pojavi problem takve prirode ne sme se potceniti i ne sme se bežati od pripadujućeg dela odgovornosti. Svakome može da se desi da uleti u kandže neke psihoaktivne supstance, odnosno droge i što ranije se primeti takva promena,

povećava se verovatnoća izlečenja i povratka u normalan život. Život koji je prepun problema i izazova, ali droga nikome neće rešiti ni jedan problem-kaže dr  Dragaš i dodaje da je za lečenje ključna jaka motivacija- Bez spoznaje da je zavisnost prisutna i bez motivacije i želje da se bolest izleči savaka terapija je pod velikim znakom pitanja, sa velikom verovatnoćom da neće biti uspešna.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2328
Povezane teme

srednjoškolci i droga

subotica droga

dan borbe protiv droge

narkomani

narkomanija

mladi i droga

prevencija nasilja, zloupotrebe droga i alkohola

dan borbe protiv narkomanije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.