Komentara: 16
Pregleda: 3906

Obeležen Dan ratnih vojnih invalida

31.10.2013. u 15:53h
Izvor: RTV City
Obeležavajući Dan udruženja ratnih i mirnodopskih invalida Srbije u spomen na donošenje prvog zakona o vojnim invalidima u Srbiji pre 150 godina, subotičko Udruženje, udruženja iz drugih gradova kao i porodice palih boraca položili su vence na spomenik „Njihovoj vernosti“ kod nekadašnjeg bioskopa „Jadran“.
Obeležen Dan ratnih vojnih invalida

„Odao bih priznanje svima onima koji brinu o spomeniku, svima onima koji nas podstiču da stalno mislimo na te ljude, na njihova dela i to treba poštovati. Nadam se da će mlade generacije shvatiti ono što govorim  i da će oni biti glavni nosioci ne samo očuvanja tradicije i uspomena, ne samo na ovaj događaj nego na sve događaje naše slavne borbe.“ - izjavio je Maksim Bakrač, predsednik GO SUBNOR-a.

Nadležni su obećali da će spomenik posvećen tridesetorici boraca palih u ratovima devedesetih godina do sledeće godine biti uređen, da će biti napravljena cvetna aleja i popravljena česma. U ratnim sukobima devedesetih učestvovalo je više hiljada osoba sa teritorije našeg grada. Prema evidenciji, oko 80 porodica palih boraca ostvaruje pravo na pomoć, od čega je tridesetak sa teritorije Subotice a ostali su izbegli sa teritorija bivših republika. U gradu je i 184 ratna vojna invalida.

„Što se tiče gradske uprave, ove godine su nam izašli u susret bolje nego ikada. Dobili smo određena sredstva , to smo sve dali deci za knjige, ortopedska pomagala, ogrev i za hranu.“ - izjavio je Dragoslav Dašić, predsednik Udruženja RMVI  GO Subotica

Prava vojnih invalida u Srbiji su delimično ostvarena ali se očekujući novi zakon strahuje da će vojni invalidi ostati uskraćeni za neka od njih. Ipak, članovi udruženja se nadaju da će porodice poginulih boraca i vojni invalidi ostvariti svoja prava i steći zasluženo poštovanje u društvu.

„Kako vreme prolazi sve se zaboravlja. Nažalost, sve se zaboravlja. Zakonom su precizirane mnoge stvari ali one se u potpunosti ne ostvaruju. Donete su uredbe koje su na neki način osporile ta prava.“ - izjavila je Jovanka Pavlović, predsednica Udruženja RVI i porodica poginulih Zrenjanin.

Materijalni status se ne dovodi u pitanje ali se traži poštovanje za invalide i porodice palih boraca. Nezadovoljstvo postoji i zbog statusa socijale zbog kojih su tretirani kao osobe sa nestabilnih prihodima iako su tu među stabilinijim kategorijama u društvu. Često imaju probleme sa zdravstvenom pomoći, otkupom stanova, odbijanjem kredita, zapošljavanjem – tu su na marginama. Država je i kumovala usitnjavanju boračkih organizacija kojih umesto nekadašnjih 7 sada ima preko 60 što rađa različite disproporcije. Takođe, predstavnici udruženja smatraju da je  Zakon izboren na ulici 1997. potrebno je promeniti.

„Ponavljaju se stvari decenijama. Laza Lazarević je davno napisao pripovetku „Sve će to narod pozlatiti“. Na žalost, tako je i dan danas. Kad treba da se gine onda te svi tapšu po ramenima, ti si patriota, ti si junak. Kad se masa ljudi vrati onda postaju teret državi i kako vreme od ratnih sukoba prolazi onda smo sve veći balast državi.“ - izjavio je Radiša Milivojević, predsednik Udruženja RVI i porodica poginulih Kragujevac.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 3906
Povezane teme

ratni veterani

udruženje ratnih i mirnodopskih invalida

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.