Komentara: 45
Pregleda: 4276

Obeležen Dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

26.11.2023. u 12:04h
Izvor: Subotica.com
Povodom Dana prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, koji se obeležava u spomen na Veliku narodnu skupštinu Srba, Bunjevaca i drugih Slovena održanu 25. novembra 1918. godine, položeni su venci na spomenik Kralju Petru I Karađorđeviću.
Obeležen Dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji
Foto: Igor Preradović

Lokalna samouprava je podržala inicijativu svih sekcija Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918., njihovih potomaka i poštovalaca „Kralj Petar I“ da se i ove godine na ovaj način obeleži 25. novembar.

- Na današnji dan, pre 105 godina Velika narodna skupštinu Srba, Bunjevaca i drugih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji donela je odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Spomenik  Kralju Petru I podignut posle jednoglasne odluke u lokalnom parlamentu, svečano je otkriven na vek njegovog upokojenja.  Tako je naš grad odao počast jednom od najvoljenijih srpskih vladara – naglasio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu, podsetivši na lik i delo kralja Petra. – Naša dužnost je da čuvamo sećanje na naše pretke koji su za našu Srbiju dali ono najdragocenije – svoje živote.

Obeležen Dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918., njihovih potomaka i poštovalaca „Kralj Petar I“ na ovaj način čuva sećanje na važne datume u srpskoj istoriji.

- U statutu našeg  udruženja ali i u srcu i svesti naših članova živi obaveza razvijanja patriotskih osećanja, čuvanje duhovnih vrednosti i kulturnih dobara našeg naroda. Jedna od tih vrednosti je obeležavanje datuma iz naše istorije, kao što je 25. novembar 1918. Kada je u Novom Sadu održana Velika narodna skupština gde je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine matici Srbiji. Zato danas obeležavamo sećanje na te dane, na ljude i na kralja Petra – dodaje Milan Vukelić iz Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918., njihovih potomaka i poštovalaca „Kralj Petar I“.

Obeležen Dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 meseci i 6 dana
Komentara: 45
Pregleda: 4276
Povezane teme

srđan samardžić

spomenik kralju petru prvom

spomenik kralju petru prvom karađorđeviću

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.