Komentara: 12
Pregleda: 4788
Foto

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

09.05.2018. u 14:25h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i spomen kompleks palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi danas je u našem gradu obeležen Dan pobede nad fašizmom – 9. maj.
Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Cela Evropa danas proslavlja spomen na dan kada je pre 73 godine nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju, kojom je stavljena tačka na Drugi svetski rat – najveće krvoproliće koje istorija pamti. Tokom šest godina trajanja odneo je živote više od 55 miliona ljudi.

U znak sećanja na sve one koji su svoje živote položili na oltar slobode vence su položili zvaničnici i diplomatske delegacije, poručujući da je fašizam zlo koje se nikad i nigde ne sme ponoviti.

- Ovaj datum je važan ne samo za Suboticu, nego za sve građane širom Evrope. On se obeležava kao završetak rata, ali on ima daleko veći značaj u činjenici da je to kompltena pobeda nad jednom zlom ideologijom koja je odnela veliki broj ljudi – istakao je Veljko Vojnić, zamenik predsednika Skupštine grada. - Podsećaju na prošlost naših krajeva mladim generacijama moramo da usađujemo svest da više nikada ne dođe do ovakvih zlih ideja.

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Među onima koji su svojim telom branili domovinu od „hitlerovske pošasti“ bio je Dragoljub Kapor, bivši borac Sedme vojvođanske brigade, trećeg bataljona baterije protivtenkovskih kolaca.

- Borba je bila strašna s obzirom da smo mi bili deca. Na svu sreću bili smo sa ruskom 57. armijom generala Šarohina i maršala Tobuhina, koji su bili staljingradski borci uz koje smo mi naučili ratovati. Bili su neustrašivi i za njima smo jurišali od Dunava do Suvog polja u Slavoniji – seća se vremešni Kapor.

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

U ratu koji je u Subotici počeo 12. aprila 1941. godina poginulo je oko osam hiljana naših sugrađana svih nacionalnosti. Oslobođenje je stiglo 10. oktobra 1944. godine, a doneli su ga partizani i crvenoarmejci.

- Subotica je dužna da svoje naraštaje uči na njihovim poukama, na njihovim idealima. Ne smemo da ih predamo zaboravu! - poručio je Maksim Bakrač, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Maksim Bakrač.

Izvor: Subotica.com

Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom

Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca u Spomen parku povodom Dana pobede nad fašizmom
Pogledaj ostale fotografije

Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom

Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom Polaganje venaca povodom Dana pobede nad fašizmom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 1 dan
Komentara: 12
Pregleda: 4788
Povezane teme

dan pobede nad fašizmom

dan pobede 9. maj

polaganje venaca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.