Komentara: 6
Pregleda: 4104

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

09.05.2015. u 17:58h
Izvor: Subotica.com
Odavanjem pošte poginulim borcima u Drugom svetskom ratu i polaganjem venaca na spomen obeležje na Trgu žrtava fašizma i spomeniku palim Crvenoarmejcima u Dudovoj šumi, danas je u Subotici obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom.
Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Vence su položili predstavnici državnih, pokrajinskih i gradskih organa, ambasada Rusije, Belorusije i Ukrajine, konzulata Hrvatske i Mađarske, boračka udruženja, brojne političke partije, civilne organizacije i institucije.

O značaju borbe protiv fašizma i nužnosti energičnog suprotstavljanja fašizmu gde god se on danas pojavi, govorio je Maksim Bakrač, predsednik Gradskog odbora SUBNOR–a.

- Ovaj datum je veoma važan, ne samo za Suboticu i Srbiju, već za celu Evropu i ceo svet jer su toga dana jedinice Crvene armije ušle u Berlin gde je potpisana kapitulacija nad silama nacizma. Taj dan je Evropa uzela kao dan pobede, dan kada je došla sloboda - istakao je Bakrač. - Samo Subotica je imala 7.500 žrtava, od kojih je većina sahranjena na sadašnjem Trgu žrtava fašizma. Posle sedam decenija od pobede, želim da poručim mladima da nikad ne zaborave svoju istoriju, one koji su živote dali za slobodu.

Na velika razaranja i stradanja u ratu koji se vodio na prostorima 40 država, u kome je izginulo na milione vojnika i civila, podsetio je Ilija Maravić, predsednik Skupštine grada.

- U borbama u Subotici učestvovali su ljudi različitih nacija, zato naš grad ima snažnu antifašističku tradiciju i svi mi imamo obavezu da negujemo njene tekovine - poručio je Maravić.

Izvor: Subotica.com
Obeležen Dan pobede nad fašizmom Obeležen Dan pobede nad fašizmom Obeležen Dan pobede nad fašizmom Obeležen Dan pobede nad fašizmom Obeležen Dan pobede nad fašizmom Obeležen Dan pobede nad fašizmom Obeležen Dan pobede nad fašizmom Obeležen Dan pobede nad fašizmom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 1 nedelju
Komentara: 6
Pregleda: 4104
Povezane teme

dan pobede nad fašizmom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.